Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ.....



Γιατί ο Πολλαπλασιασμός της Ντομάτας με Μοσχεύματα είναι Πολύ Καλύτερος από το να τις Φυτέψετε με Σπόρο
Ο πολλαπλασιασμός φυτών από μοσχεύματα είναι γνωστός σε όλους μας και έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική για να πολλαπλασιάσουμε τα βότανα, τα καλλωπιστικά μας, τους θάμνους και τα πολυετή φυτά που έχουμε στην αυλή και στις βεράντες μας σε γλάστρες. Επίσης, με μοσχεύματα μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε αρκετά λαχανικά και κηπευτικά που καλλιεργούμε στον κήπο. Η ντομάτα είναι ένα από αυτά.

Σε προηγούμενο άρθρο μας διαβάσαμε πώς να κλαδεύουμε την ντομάτα για να δέσουν καλύτερα οι καρποί της. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή αφαιρούσαμε πλάγιους βλαστούς (λαίμαργους) που αναπτύσσονται από τη μασχάλη των φύλλων, ώστε το φυτό να μην σπαταλά ενέργεια για την βλαστική του ανάπτυξη σε βάρος της καρποφορίας. Τους βλαστούς αυτούς που αφαιρούμε όμως μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να μεγαλώσουμε νέα φυτά σε νέες θέσεις και έτσι να έχουμε νέα παραγωγή. Με ένα σπάρο, δυο τρυγόνια! Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο παρακάτω στο κείμενο.

Πώς θα ριζοβολήσουν τα μοσχεύματα ντομάτας;

Είναι πολύ εύκολο και απλό για τα μοσχεύματα ντομάτας να ριζοβολήσουν στο νερό. Οι ρίζες εμφανίζονται γρήγορα και άμεσα σε μερικές μόνο μέρες.

Αρχικά, αναζητήστε στις ντοματιές σας τους λαίμαργους πλάγιους βλαστούς ελαφρά αναπτυγμένους που δεν έχουν οφθαλμούς ανθοφορίας πάνω τους και είναι υγιείς.
Με ένα αιχμηρό κλαδευτήρι κόψτε τους περίπου 15 με 20 εκατοστά προς τη βάση, εκεί που ενώνονται με το στέλεχος.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε αυτά τα μοσχεύματα σε ένα ποτήρι με νερό και περιμένετε μέχρι να δείτε τις ρίζες.
Στο νερό, τα μοσχεύματα θα ριζοβολήσουν μέσα σε περίπου μια εβδομάδα και μετά από αυτό το διάστημα, θα είναι έτοιμα για φύτευση στην τελική τους θέση στον κήπο.

Πώς θα φυτέψετε τα μοσχεύματα της ντομάτας απευθείας στο έδαφος για να ριζοβολήσουν;


Οι ρίζες θα γίνουν πιο ισχυρές και θα δυναμώσουν, αν φυτέψετε το μόσχευμα της ντομάτας απευθείας στο έδαφος και το αφήσετε να ριζοβολήσει εκεί. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε το μόσχευμα σε ένα κύπελο με μείγμα χώματος και αφού δείτε πως ριζοβόλησε, να το μεταφυτέψετε στο έδαφος. Έτσι, και οι ρίζες θα είναι πιο ανθεκτικές όταν φυτευθούν στο έδαφος και θα μπορέσετε να ελέγξετε πλήρως τη ριζοβολία τους.

Εάν επιλέξετε τη φύτευση σε μείγμα χώματος, κάντε τα παρακάτω βήματα:

Αφαιρέστε τυχόν άνθη και οφθαλμούς έχει το μόσχευμα ντοματιάς που κόψατε.
Αφαιρέστε τα φύλλα από τη βάσης προς τα πάνω αφήνοντας μόνο τα δύο κορυφαία.
Τοποθετήστε το μόσχευμα στο νερό για να μην αφυδατωθεί, ενώ εσείς προετοιμάζετε το μείγμα χώματος.
Για κυπελλάκια, στα οποία θα τοποθετήσετε τα μοσχεύματα για να ριζοβολήσουν, διαλέξτε μικρά κυπελλάκια τύρφης, ή πλαστικά κυπελλάκια ύψους 10 εκατοστών και γεμίστε τα με κομπόστ και χώμα, ενώ μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα βερμικουλίτη και περλίτη.
Ανοίξτε μια τρύπα με το δάχτυλο ή κάποιο μολύβι στο κέντρο του κυπέλλου, ώστε το μόσχευμα να εισχωρήσει εύκολα μέσα μέχρι το ύψος των φύλλων που αφήσατε.

Βάλτε τα κυπελλάκια σε ένα ζεστό και σκιερό χώρο, είτε μέσα σε εσωτερικό χώρο, είτε έξω. Σιγουρευτείτε πως ο ήλιος δεν θα προκαλέσει εγκαύματα στα φυτά προστατεύοντάς τα με ένα διάφανο νάιλον.
Φροντίστε να διατηρείτε την υγρασία του χώματος και κρατήστε τα σε αυτές τις θέσεις για μια εβδομάδα ώστε να εγκλιματιστούν και στη συνέχεια, σταδιακά, βγάλτε τα στο φως του ήλιου, στην αρχή για λίγες ώρες και κλιμακωτά μετά από μερικές μέρες όλη τη μέρα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στις μόνιμες θέσεις τους στον κήπο.
Κόψτε τους πλάγιους βλαστούς και τοποθετήστε τους σε ένα ποτήρι με νερό για να ριζοβολήσουν

Κρατήστε τα μοσχεύματα στο νερό μέχρι να ριζοβολήσουν και μετά φυτέψτε τα στην τελική τους θέση στον κήπο

Πλεονεκτήματα από τον πολλαπλασιασμό της ντομάτας με μοσχεύματα

Πολλές φορές η καλή ανάπτυξη και η παραγωγή μιας ντοματιάς εξαρτάται από τον σπόρο και την ποικιλία. Αν κάποιος γείτονας ή γνωστός σας έχει εύρωστα φυτά ντομάτας με εύγεστους καρπούς που αντέχουν στις ασθένειες καλύτερα από τα δικά σας, μπορείτε να του ζητήσετε να χρησιμοποιήσετε τμήματα από τους πλάγιους βλαστούς των δικών του ντοματιών για να τις πολλαπλασιάσετε στο δικό σας κήπο.

Πιο αναλυτικά τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
Οι ντομάτες που πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα μπαίνουν στην παραγωγή πολύ νωρίτερα απ’ ό τι αν τις ξεκινήστε από σπόρο.
Με αυτή τη μέθοδο μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες μέσα στο καλοκαίρι και σε μήνες που, αν φυτεύατε με σπόρο, οι ντομάτες θα αργούσαν να μπουν στην παραγωγή.
“Ανακυκλώνετε” τα φυτά που καλλιεργείτε και όταν τα κλαδεύετε δεν πετάτε τμήματα από αυτά, που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα.
Εξοικονομείτε χρήματα, αφού δεν χρειάζεται να αγοράσετε νέα σπορόφυτα από το φυτώριο ή αναλώσιμα.
Κολυμπάτε σε γνώριμα νερά και αποφεύγετε τις αχαρτογράφητες θάλασσες, δηλαδή εργάζεστε με ποικιλίες με τις οποίες είστε εξοικειωμένοι και είχατε επιτυχία.

Μπορείτε να κρατήσετε μοσχεύματα προστατευμένα σε ιδανικές συνθήκες στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδους, ώστε να ξεχειμωνιάσουν σε ελεγχόμενες συνθήκες και να τα χρησιμοποιήσετε τη νέα περίοδο για να ξεκινήσετε.

Τα φυτά που πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα μπαίνουν πιο γρήγορα στην παραγωγή από αυτά που καλλιεργούνται από σπόρο.
Να θυμάστε να λαμβάνετε μοσχεύματα από φυτά που έχουν τις καλύτερες αποδόσεις και τις πιο νόστιμες ντομάτες, μιας και τα φυτά που αναπτύσσονται από μοσχεύματα είναι στην ουσία κλώνοι του αρχικού φυτού και, ως εκ τούτου, διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά του.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
Πηγή : share24.gr