Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

ΑΣΠΡΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ;Γεγονός είναι ότι ο κάδος του κομπόστ αποτελεί ένα μικρό οικοσύστημα.

Δεκάδες οργανισμοί γεννιούνται ζουν και πεθαίνουν μέσα σε αυτόν, καθώς τα οργανικά υλικά μετατρέπονται σε κομπόστ. Ανάμεσα σε αυτούς τους οργανισμούς ξεχωρίζουν τα σκουλήκια.

Σε όλα τα σχετικά με το κομπόστ κείμενα, θα βρείτε αναφορές στους γεοσκώληκες. Οι γεοσκώληκες είναι τα μακριά καφέ σκουλήκια που συναντούμε στον κήπο και τις γλάστρες και θεωρούνται ωφέλημα.

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που μέσα στο κομπόστ συναντούμε χοντρά, κοντά, άσχημα, άσπρα σκουλήκια. Τι είναι; Είναι ωφέλιμα;

Αυτά τα άσπρα σκουλήκια όνομάζονται grub worms, ασπροσκούληκα ή μηλολόνθη. Τα grub worms είναι προνύμφες σκαθαριών.

Μερικά από τα Ελληνικά ονόματα των εντόμων αυτών είναι:

χρυσοκάνθαρος
φυλλοπέρθα
σκαθάρι
μηλολόνθη

Τα Αγγλικά ονόματα των εντόμων είναι:

june beetles
japanese beetles
may beetles
cockchafers
scarabs

Όσο αυτά τα ασπροσκούληκα (grub worms), βρίσκονται μέσα στο κομπόστ και δε μεταφέρονται με το κομπόστ στον κήπο, δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν προσέξετε και μεταφέρετε μαζί με το κομπόστ τα άσπρα σκουλήκια στον κήπο ή τις γλάστρες σας. Γιατί; Γιατί τα άσπρα σκουλήκια τρώνε τις ρίζες των φυτών.

Με έναν εύκολο και απλό τρόπο, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα άσπρα σκουλήκια δε θα μεταφερθούν στον κήπο σας.

Όταν βγάζετε το έτοιμο κομπόστ από τον κάδο, χρησιμοποιήστε μία σίτα (εγώ χρησιμοποιώ κοτετσόσυρμα), ώστε να φιλτράρετε τα χοντρά αντικείμενα. Τα σκουλίκια και άλλα χοντρά υλικά θα μείνουν επάνω στο “φίλτρο”. Μέσα από το σύρμα, θα περάσουν μόνο τα πολύ ψιλά τμήματα του κομπόστ (δείτε τη φωτογραφία).

Τα άσπρα σκουλήκια, μαζί με ότι άλλο χοντρό υλικό, τα ρίχνω ξανά μέσα στο κομπόστ.

Κανονικά τα άσπρα σκουλήκια (grub worms) ζουν μέσα στο έδαφος και τρέφονται τρώγοντας τις ρίζες των φυτών. Σύμπτωμα της ύπαρξης άσπρων σκουλικών στον κήπο είναι η εμφάνιση στο γρασίδι περιοχών με καφέ/κίτρινο χρώμα. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η ύπαρξη των άσπρων σκουληκιών στον κήπο, προσελκύει αρουραίους για τους οποίους αποτελούν τροφή. Οι αρουραίοι, για να ξετρυπώσουν τα σκουλήκια, σκάβουν και ανοίγουν τρύπες. Τα λευκά σκουλήκια, μετατρέπονται τελικά σε σκαθάρια.

Ο κύκλος ζωής των ασπροσκούληκων είναι απλός.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα σκαθάρια πετούν ελεύθερα. Κάποια είδη σκαθαριών δραστηριοποιούνται το πρωί και κάποια άλλα το βράδυ. Αφού τα σκαθάρια ζευγαρώσουν, μπαίνουν μέσα στο έδαφος για να αφήσουν τα αυγά τους. Αφού εκκολαφθούν τα αυγά, βγαίνουν πολύ μικρά σκουλήκια τα οποία αρχίζουν να τρέφονται από τον κήπο σας. Συχνά σε αυτή τη φάση, οι ζημιές δεν είναι ορατές γιατί τα σκουλήκια είναι πολύ μικρά.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, τα άσπρα σκουλήκια συνεχίζουν να τρέφονται και να μεγαλώνουν. Το Νοέμβριο, τα σκουλήκια σταματούν να τρέφονται και τρυπώνουν σε βάθος 8 με 30 εκατοστά ώστε να φτιάξουν τις χειμερινές τους φωλιές.

Συμπέρασμα

Όσο τα άσπρα σκουλήκια βρίσκονται μέσα στο κομπόστ δε δημιουργούν πρόβλημα. Αντίθετα, συμβάλουν και αυτά στη δημιουργία του κομπόστ.

Όταν βγάζετε το κομπόστ από τον κάδο κομποστοποίησης, φροντίστε να μην περιέχει άσπρα σκουλήκια. Δεν πρέπει να μεταφερθούν στον κήπο ή τις γλάστρες σας.

kalliergo.gr

Πηγές

http://www.executivepropertymaintenance.com/index.php?p=1_23_Organic-Grub-Control
http://www.fortworthgov.org/water/info/default.aspx?id=6034
http://www.greensmiths.com/grubs.htm
http://www.dirtdoctor.com/organic/garden/view_question/id/723/
http://www.allaboutworms.com/grubs-and-composting
http://en.allexperts.com/q/Lawns-725/Grub-Worms-1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου