Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ




Η εκπόρνευση της γεύσης

Η φωτογραφία με το σολωμό αναπαριστά την ηθικοποίηση και αυτή με την ταμπέλα του φρουτοποτού, την εκπόρνευση της γεύσης. 

Η μία αφορά την υγεία και η άλλη την ασθένεια.

Τι είναι η εκπόρνευση της γεύσης λοιπόν;

Η σύγχρονη, βιομηχανικά επεξεργασμένη διατροφή είναι προσανατολισμένη στην εκπόρνευση, τον εκμαυλισμό της γεύσης και όχι στην προαγωγή της υγείας του ανθρώπου. 

Μια αληθινή λοιπόν επανάσταση στη βιομηχανία του φαγητού θα ήταν η ηθικοποίηση της γεύσης. 
Η ηθικοποίηση της γεύσης, ουσιαστικά συνίσταται στην αρχέγονη και συμπαντική αν θέλετε, αρχή της ισορροπίας των πάντων. 
Μια αρχή που πρώτος ο Ιπποκράτης, εντόπισε χιλιάδες χρόνια πριν. 

Ένας λοιπόν από τους παράγοντες υγείας του ανθρώπου είναι η ισορροπία των συστατικών της γεύσεως. 

Η σωστή αναλογία γλυκού, πικρού, αλμυρού και ξυνού. 
Όλα τα εδώδιμα υλικά στη φύση έχουν ένα κράμα όλων των γευστικών συστατικών. 
Δεν υπάρχει το απόλυτα γλυκό, ξυνό, πικρό ή αλμυρό στη φύση. 
Υπάρχει μόνο καθ´υπεροχήν γλυκό, ξυνό, πικρό, αλμυρό με άλλοτε άλλη αναλογία από τα υπόλοιπα. 

Η αληθινή τραγωδία για τους ανθρώπους είναι ότι η μόνη απολυτότητα που μπορούν να δεχθούν οι γευστικοί τους κάλυκες είναι το απόλυτο γλυκό. 
Μια πολύτιμη παλαιά γνώση που γνωρίζει πολύ καλά η βιομηχανία φαγητού και τη χρησιμοποιεί για την κερδοφορία της. 

Αυτή η δικτατορία του γλυκού όμως, είναι ένας παράγοντας ασθένειας (παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθειες). 

Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό, όταν ως κοινωνία, προσπαθούμε να "καταπολεμήσουμε" την παχυσαρκία, διατηρώντας όμως αυτό το διατροφικό μοντέλο εκπόρνευσης της γεύσης μέσω της δικτατορίας του γλυκού.

Αυτή λοιπόν είναι μια ταμπέλα φρουτοποτού που "περνάει" ως υγιεινός χυμός. Ύπουλος εχθρός της υγείας μας, διότι περιέχει ζάχαρη και ελάχιστο φυσικό χυμό (μόνο 25% ρόδι), άρα εκπορνεύει τη γεύση μας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στα ράφια που υπήρχε το συγκεκριμένο φρουτοποτό, πήγαιναν κυρίως μαμάδες με παιδιά. 
Άλλο χυμός, άλλο φρουτοποτό λοιπόν. 
Καλύτερα να φτιάχνεις χυμό μόνος σου από φρέσκα φρούτα.

Σωτήρης Αναγνωστόπουλος
Καρδιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου