Κυριακή 16 Απριλίου 2017

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 - ΚΟΒΑΛΑΜΙΝΗ

Του Νίκου Δαραδήμου

Είναι η μοναδική βιταμίνη η οποία περιέχει μέταλλο στο μόριό της το Co (Κοβάλτιο).

Ανακαλύφθηκε το 1955 και παρασκευάστηκε εργαστηριακά το 1973. Συνδέεται στενά με το φολικό οξύ και το βοηθά να εκπληρώσει τους ρόλους του στο σώμα το οποίο είναι η σύνθεση πρωτεϊνών.

Το 1926 οι Αμερικανοί ιατροί G. R. Minot &  W. P. Murphy θεράπευσαν ασθενείς που έπασχαν από κακοήθη αναιμία, χορηγώντας τους μεγάλες ποσότητες συκωτιού. Το συστατικό που πιθανόν θεράπευσε τους ασθενείς είναι πιθανότατα η Β12. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η κακοήθης αναιμία δεν προκαλείται από έλλειψη Β12 αλλά από έλλειψη του “Ενδογενούς Παράγοντα” (Instrinsic Factor) ο οποίος συντίθεται στο στομάχι και βοηθά στην απορρόφηση της Β12 από το λεπτό έντερο. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται ενδοφλεβίως Β12. Η θεραπεία των Minot & Murphy λειτούργησε διότι η ποσότητα της Β12 ήταν τόσο μεγάλη που δε χρειαζόταν η παρουσία του “Ενδογενούς Παράγοντα” για να απορροφηθεί.

Η Β12 στη φύση παράγεται από Κυανοβακτήρια (Cyanobacteria) δηλαδή άλγη. Τα βακτήρια αυτά ήταν οι πρώτοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί επί της γης. Ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με ηλιοφάνεια και οξυγόνο. Αν και τα συγκεκριμένα βακτήρια δε μπορούν να επιβιώσουν στο σκοτεινό και αναεροβικό περιβάλλον των ιστών του ανθρώπου και των ζώων, τα προϊόντα του μεταβολισμού τους (όπως η B12) εξακολουθούν να είναι ενεργά και να συσσωρεύονται στα φυτοφάγα ζώα σε σημεία όπως στα κόπρανα, στα έντερα, στους μύες, στο αίμα, στα νεφρά και στο συκώτι.

Ο Θεός και η φύση παρέχουν αρκετή ποσότητα Β12 σε δισεκατομμύρια φυτοφάγα ζώα επί χιλιάδες χρόνια. Στα ζώα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι φυτοφάγοι πρόγονοί μας καθώς και εμείς οι άνθρωποι. Η καλύτερη διατροφή προέρχεται από τον ΚΗΠΟ! Εκεί υπάρχει το απαιτούμενο φως, η βλάστηση και το οξυγόνο ώστε τα Κυανοβακτήρια να κάνουν τη δουλειά τους και να συνθέσουν την Β12 σε μικρές συγκεντρώσεις αλλά ΕΠΑΡΚΗ για τις ανάγκες μας.

Η λήψη Β12 από ζωικές πηγές (στις οποίες η Β12 είναι υπερ-συμπυκνωμένη και προέρχεται από τους ιστούς του ζώου που ήδη έχει μεταβολίσει την Β12 από τα φυτά) παρέχει στον οργανισμό τεράστιες ποσότητες Β12 η περίσσεια των οποίων κυκλοφορεί στο αίμα μέχρι να αποβληθεί από τα ούρα (και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι δίνει υψηλές τιμές στις εξετάσεις αίματος).

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι ο προσδιορισμός της Β12 στον ορό του αίματος είναι επισφαλής αιματολογική εξέταση για τη “διάγνωση” έλλειψης σε Β12!

Ειδικότερα για τη Β12 του ορού του αίματος, δεν έχει σχέση με την ποσότητα Β12 που υπάρχει εντός των κυττάρων. Τα κύτταρα είναι πολύ συντηρητικά με τη Β12 και αποβάλλουν την περίσσεια αυτής μόνο όταν το επιτρέψει η ενδοκυτταρική βιοχημεία τους (δηλαδή όταν καλύψουν τις ανάγκες τους).

Παθήσεις όπως η κακοήθης αναιμία, γνωρίζουμε πλέον ότι οφείλεται σε έλλειψη παραγωγής του “Ενδογενούς Παράγοντα” από το στομάχι. Και τούτο διότι ο “Ενδογενής Παράγοντας” μεταφέρει την Β12 εντός των κυττάρων και τα βοηθάει να τη χρησιμοποιήσουν. Το διαβρωμένο έντερο (λόγω της κατανάλωσης πολύπλοκων μορίων μεγάλου μοριακού βάρους που δεν αναγνωρίζονται ως τροφή από το σώμα, λιπαρών, πρωτεϊνων, φυτοφαρμάκων, συντηρητικών κλπ) οδηγεί σε σύνθεση μη-λειτουργικού “Ενδογενούς Παράγοντα” άρα και αδυναμίας μεταβολισμού της Β12.

Συμπερασματικά είναι πολύ δύσκολο να μη βρει κανείς στο περιβάλλον την Β12 (μιας και παράγεται από τα Κυανοβακτήρια, υπάρχει σχεδόν παντού στη φύση). Το πρόβλημα βρίσκεται στο ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και στα προβλήματα απορρόφησης και χρήσης της Β12 σε κυτταρικό επίπεδο.

Προβλήματα απορρόφησης και διαθεσιμότητας Β12:

 1. Διάβρωση του πεπτικού συστήματος:  Λόγω υπερβολικής παραγωγής υδροχλωρικού οξέως (από καφέδες, καυτερά φαγητά κλπ) και πέψης σκληρών συμπυκνωμένων πρωτεϊνών και κορεσμένων λιπαρών (γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας, ψάρι)

2. Μικροβιακές επιμολύνσεις στον εντερικό σωλήνα: Λόγω παγκρεατίτιδας και προσβολής των κυττάρων που παράγουν τον “Ενδογενή Παράγοντα” από λοίμωξη.

3.  Κατάχρηση φαρμάκων & Χημικών: Λόγω της λήψης φαρμάκων και περιβαλλοντικής μόλυνσης (η οποία περιλαμβάνει και τη βρώση τροφίμων με συντηρητικά, ορμόνες, αντιβιωτικά, φυτοφάρμακα κλπ), υπάρχει χαμηλότερη παραγωγή “Ενδογενούς Παράγοντα” και ελαττωματικής μοριακής δομής που δεν επιτρέπει εύκολα τη μεταφορά της Β12 εντός των κυττάρων και τη χρήση της από τον οργανισμό σε λειτουργίες όπως η παραγωγή μυελίνης των νεύρων, ο σχηματισμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η υποστήριξη κρίσιμων νευρολογικών μονοπατιών.

4. Αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η επίθεση του ανοσοποιητικού στα κύτταρα του παγκρέατος και στα κύτταρα που παράγουν τον “Ενδογενή Παράγοντα” η οποία πιθανώς να ενεργοποιείται από την πέψη ζωικών ιστών ειδικότερα εντοσθίων ζώων (συκωταριές, σπληνάντερα κλπ) όπως και τυριών που έχουν φτιαχτεί με χρήση ενζύμων (π.χ. παγκρεατίνης), αλλαντικών κλπ. Επίσης την αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να πυροδοτήσει και η κατανάλωση πρωτεϊνων γάλακτος και αυγών

5. Χειρουργικές επεμβάσεις στα έντερα που προκαλούν δομικές ζημιές στο λεπτό έντερο, πάγκρεας και συκώτι.


6. Κληρονομικές παθήσεις (ελαττωματική λειτουργία του γονιδίου που παράγει τον “Ενδογενή Παράγοντα”)


7. Η ανεξέλεγκτη παρουσία παρασίτων και παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, ακόμα και η υπερανάπτυξη των φιλικών μικροβίων, μπορούν να κλέψουν ποσά της Β12 και να μειώσουν το ποσό που είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες του οργανισμού.


8. Η υπερπαραγωγή χολής είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας άμεσης απώλειας μεγάλων ποσοτήτων της πολύτιμης Β12. Η χολή παράγει άλατα προκειμένου να διασπάσει τα λίπη των τροφών και να ανεβάσει το pH της από το όξινο (στομάχι) σε αλκαλικό (λεπτό έντερο) ώστε να συντελεστεί η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.


Το συμπέρασμα είναι ότι ο ασφαλέστερος τρόπος λήψης, απορρόφησης και χρησιμοποίησης Β12 από τη διατροφή είναι μέσω της επιλογής χορτοφαγικών πιάτων (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι)

Το πλήρες άρθρο αναφέρονται και άλλες λεπτομέρειες ενώ στα Links παρακάτω αναφέρονται στοιχεία παθοφυσιολογίας της Β12

Nikos Holistica Daradimos
ORTHOMOLECULAR NUTRITION·ΚΥΡΙΑΚΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Εδώ το πλήρες άρθρο: http://www.lifesave.org/VitaminB12.... (σελίδα 1)
                                          http://www.lifesave.org/VitaminB12C... (σελίδα 2)  
Άλλοι σύνδεσμοι: http://www.lifesave.org/VitaminB12P...
                                http://www.lifesave.org/VitaminB12P...
                                http://www.lifesave.org/VitaminB12P...