Η παγκόσμια υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2050 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τα 2/3, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. [1]
Η ομάδα από το πανεπιστήμιο Oxford Martin, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ισχυρίζεται ακόμη ότι η μείωση σε κρέας θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική εξοικονόμηση 1,5 τρις στερλινών σε ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα.
Η ομάδα διαμόρφωσε τέσσερα "διαιτητικά σενάρια" - ένα με βάση τις τρέχουσες καταναλωτικές συνήθειες, ένα με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για τη «σωστή» ποσότητα φρούτων και λαχανικών, ένα χορτοφαγική σενάριο και ένα vegan σενάριο.
Βρήκαν ότι οι διατροφές με έντονα μειωμένη την κατανάλωση κρέατος είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παγκόσμια αποδοχή της διατροφής χωρίς κρέας ή με μειωμένο κρέας θα μπορούσε να οδηγήσει στο:
Να αποφευχθούν 5,1 εκατομμύρια θάνατοι ως το 2050, αριθμός που ανεβαίνει σε 7,3 εκατομμύρια ευρώ για μια χορτοφαγική διατροφή και 8,1 εκατομμύρια για μια vegan διατροφή
Να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου κατά τα δύο τρίτα.
Να μειωθούν οι εκπομπές που σχετίζονται με τα τρόφιμα κατά 29 τοις εκατό - 63 τοις εκατό για μια χορτοφαγική διατροφή και το 70 τοις εκατό για μια vegan διατροφή
Να βοηθήσει να εξοικονομηθούν εκατομμύρια περίπου μισό δις στερλίνες στον τομέα της υγείας, περίθαλψης και χαμένες εργάσιμες ημέρες.
Ο επικεφαλής της έρευνας Marco Σπρίνγκμαν είπε πως ό,τι τρώμε "επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπική μας υγεία και το παγκόσμιο περιβάλλον".
Υπέδειξε ότι οι διατροφές που περιέχουν μια κακή αναλογία των λαχανικών με κρέας ήταν υπεύθυνες για «την μεγαλύτερη επιβάρυνση για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο"
Την ίδια στιγμή, το σύστημα τροφίμων είναι επίσης υπεύθυνο για περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και ως εκ τούτου μια σημαντική κινητήρια δύναμη της την αλλαγή του κλίματος», είπε.
Ο Σπρίνγκμαν πρότεινε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως "διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν μεγάλα οφέλη για την κοινωνία".
«Η αξία των παροχών αυτών κάνει μια ισχυρή υπόθεση για την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών για προγράμματα που στοχεύουν στην επίτευξη μιας πιο υγιούς και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής», είπε.
Άλλες μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα. Το 2012, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσαν ότι η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος στο μισό θα μπορούσε να έχει"σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα»
health-cook.com
Πηγή
http://www.pnas.org/content/early/2016/03/16/1523119113
http://www.wired.co.uk/news/archive/2016-03/22/global-veganism-stop-eating-meat-global-warming