Ας δούμε τι ακριβώς γράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:
Κριτήρια αναφοράς για Εκπαίδευση στην Παραδοσιακή/Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική.
Κριτήρια αναφοράς για Εκπαίδευση στην Παραδοσιακή/Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική.
Το παρόν έγγραφο περιλαμβάνει σημεία αναφοράς για την κατάρτιση στη Φυσιοπαθητική (Naturopathy).
«Το 2003, ένα ψήφισμα του WHO (World Health Organization), δηλαδή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHA56.31) σχετικά με την παραδοσιακή ιατρική προέτρεψε τα κράτη μέλη να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν, όπου ενδείκνυται, εθνικές πολιτικές και κανονισμούς για την παραδοσιακή, συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική, προκειμένου να υποστηρίξουν την ορθή χρήση τους.
Το 2009, το ψήφισμα WHA62.13 προέτρεψε περαιτέρω τα κράτη μέλη να εξετάσουν, όπου ενδείκνυται, τη συμπερίληψη της παραδοσιακής ιατρικής στα εθνικά τους συστήματα υγείας και την καθιέρωση συστημάτων πιστοποίησης, διαπίστευσης ή αδειοδότησης των επαγγελματιών της παραδοσιακής ιατρικής.
Αυτό το έγγραφο ως μία από τις σειρές σημείων κριτηρίων αναφοράς για την κατάρτιση επιλεγμένων τύπων φροντίδας της TM/CAM (Παραδοσιακής/Συμπληρωματικής Ιατρικής) αποτελεί μέρος της εφαρμογής των ψηφισμάτων του WHO.
Τα κριτήρια αναφοράς για την κατάρτιση περιγράφουν μοντέλα κατάρτισης για τους εκπαιδευόμενους με διαφορετικό υπόβαθρο και αντικατοπτρίζουν αυτό που η κοινότητα των ασκούμενων στη naturopathy θεωρεί λογική πρακτική, όταν καταρτίζονται οι επαγγελματίες να ασκούν τη naturopathy, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προστασία των καταναλωτών και η ασφάλεια των ασθενών είναι βασικά για την επαγγελματική πρακτική.
Το παρόν έγγραφο προορίζεται για να:
– Υποστηρίξει τις χώρες για τη δημιουργία συστημάτων πιστοποίησης, διαπίστευσης ή αδειοδότησης των επαγγελματιών της παραδοσιακής ιατρικής.
– Βοηθήσει τους επαγγελματίες να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε συνεργασία με τους παρόχους συμβατικής περίθαλψης.
– Διευκολύνει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ παρόχων συμβατικής και παραδοσιακής περίθαλψης, καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας, φοιτητών ιατρικής και σχετικών ερευνητών, μέσω κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης.
– Υποστηρίξει την ενσωμάτωση της παραδοσιακής ιατρικής στο εθνικό σύστημα υγείας».