Οι βιομηχανίες και εταιρίες τροφίμων ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία των παιδιών μας, γι αυτό άλλωστε η νουτέλα του εμπορίου περιέχει τα παρακάτω συστατικά:
- Επεξεργασμένη, ραφιναρισμένη ζάχαρη (στα 37γρ. προιόντος, τα 21γρ είναι ζάχαρη!).
- Κακής ποιότητας οξειδωμένο φοινικέλαιο (πιθανό καρκινογόνο). Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού κόστους για την παραγωγή του.
- Λεκιθίνη σόγιας (απο σόγια γενετικά τροποιημένη).
- Όξινο γλουταμινικό νάτριο (εθιστικό του κεντρικού νευρικού συτήματος).
- Βανιλλίνη (χημικό πρόσθετο για ενίσχυση γεύσης).
- Αποβουτυρωμένο γάλα (απο ζώα που τρέφοντα με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα).
- Επεξεργασμένο κακάο.
Ετοιμάστε μια σαφώς καλύτερη εκδοχή της νουτέλας για παιδιά, με υλικά από το σπίτι χωρίς καμία στέρηση σε γεύση και υφή!
{Διαβάστε και για το ελληνικό χαρούπι (αντικατάστατο του κακάο) και εντάξτε το στις συνταγές σας!
https://ygeia-sos.blogspot.com/2016/10/blog-post_24.html…}
Υλικά:
-1/2 κούπα αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο (θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών)
-2 μεγάλες κ. σούπας λάδι καρύδας
-2-3 μουλιασμένους χουρμάδες (ή 2 κ.σ. μέλι).
-4 κ.σούπας χαρουπάλευρο (αντί για κακάο)
-1/2 λοβός βανίλιας (τα σποράκια του)
-μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τους χουρμάδες (αντί για μέλι) στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Αδειάζουμε τους χουρμάδες σε ένα πιάτο.
Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας να ανακατευτούν καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τους χουρμάδες.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί ώσπου να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες
Σαββας Τσανασίδης