Παλιά λέγαμε «“Όπου φτωχός και η μοίρα του». Με τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιαπωνία, ακόμα και αυτό ανατράπηκε. Βιομηχανική ανάπτυξη, παραγωγικότητα, δυσθεώρητοι μισθοί, τεχνολογία αιχμής και ξαφνικά…
Ένας σεισμός 9 ρίχτερ, ένα τσουνάμι ύψους 10 μέτρων που εισχώρησε σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων στην ενδοχώρα (εδώ), και φυσικά απανωτές εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας. Και όλα γύρισαν στο μηδέν. Οι νεκροί σίγουρα πάνω από 10.000 όλοι από το πέρασμα του φονικού κύματος, αλλά οι επιπτώσεις του σεισμού και της διαρροής ραδιενεργού ιωδίου και καισίου, ακόμα άγνωστες.
Ένας σεισμός 9 ρίχτερ, ένα τσουνάμι ύψους 10 μέτρων που εισχώρησε σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων στην ενδοχώρα (εδώ), και φυσικά απανωτές εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας. Και όλα γύρισαν στο μηδέν. Οι νεκροί σίγουρα πάνω από 10.000 όλοι από το πέρασμα του φονικού κύματος, αλλά οι επιπτώσεις του σεισμού και της διαρροής ραδιενεργού ιωδίου και καισίου, ακόμα άγνωστες.
H Iαπωνία έχει αυτή τη στιγμή 15 ενεργούς ραδιενεργούς σταθμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με το σεισμό της 11ης Μαρτίου οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού της Φουκουσίμα έκλεισαν αυτόματα ενώ την επομένη αναφέρθηκε το πρόβλημα ψύξης των ραδιενεργών πυρήνων. Μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια για αποσυμπίεση των ραδιενεργών αερίων που έχουν συσσωρευτεί δεν έχει λάβει χώρα, ενώ επιδιορθώθηκε το σύστημα ψυξης σε όλους τους σταθμούς εκτός από τον 3 όπου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ?
Η κανονική λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα ακολουθεί τα βήματα που βλέπετε στο παραπάνω σχεδιάγραμμα (το οποίο δανείστηκα από το site της Wall Street Journal, και συγκεκριμένα το λινκ εδώ). Στο βήμα 1 νερό διαχέεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα το οποίο παράγει αέρια και ραδιενεργό υγρό. Στο βήμα 2 το μείγμα νερού και αερίων φεύγει από τον πυρήνα, γίνεται διαχωρισμός, το νερό επιστρέφει και ο ατμός διοχετεύεται σε τουρμπίνες όπου και παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια. Στο 3ο βήμα ο αχρησιμοποίητος καπνός επανυγροποιείται και καθαρίζεται, και στο 4ο βήμα ο «καθαρός» πλέον υγροποιημένος ατμός ενώνεται με το νερό του 2ου βήματο και επιστρέφει ξανά στον πυρήνα. Τρία προβλήματα εντοπίζονται μετά το σεισμό.
1. Η ρήξη του τσιμεντένιου «κέλυφους» στο οποίο ήταν χτισμένος ο αντιδραστήρας και η οποία επιτρέπει την διαφυγή στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών αερίων
2. Η πτώση της στάθμης του νερού, αφήνει εκτεθειμένο τον πυρήνα του αντιδραστήρα και άρα το ραδιενεργό υλικό.
3. Η μη ψύξη του πυρήνα, δημιουργεί συνθήκες υψηλής πίεσης και εκρήξεις από την υπερβολική συγκέντρωση υδρογόνου. (εξου και η πρωτοφανής προσπάθεια ψύξης του πυρήνα με θαλασσινό νερό συνδυασμένο με βορικό οξύ σε μία απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας του σταθμού)
Τί θα συμβεί? Άγνωστο. Η Ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ.
ΠΟΣΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ?
Η πραγματικά εντυπωσιακή αντίδραση του Ιαπωνικού λαού, ο οποίος κινείται ψύχραιμα και με απόλυτο προγραμματισμό ομολογώ με προβλημάτισε. Ειλικρινά δε θέλω ούτε καν να μπω στη διαδικασία και να φανταστώ κάτι παρόμοιο να χτυπάει εμάς. Παρόλα αυτά αναρωτήθηκα. Σε έναν πιθανό σεισμό 9 ρίχτερ, χωρίς το τσουνάμι, τί πιθανότητες έχουμε να γλιτώσουμε την πυρηνική καταστροφή? Όχι από την κατάρρευση των κτιρίων, το ότι θα γίνουμε σώπατο είναι εύκολο να το συμπεράνει κανείς. Απλά προέκυψε μία Προφανής αλλά αναπάντητη μέχρι σήμερα ερώτηση:
Αλήθεια εκτός από το «πολυδιαφημισμένο» Βουλγαρικό Κοζλοντουι και το Ουκρανικό Τσερνομπίλ (ναι, λειτουργεί ακόμα…), τί ακριβώς συμβαίνει στη γειτονιά μας?
Πριν συνεχίσεις θέλω να κάνεις μία πρόβλεψη.
Να βάλεις έναν αριθμό στο μυαλό σου.
Πόσα λες να είναι.
Σκέφτηκες?
Ξεκινάμε.
Βουλγαρία 2 (είπαμε…)
Τσεχία 6 (Temelin 1 κ Dukovany 1)
Φινλανδία 4 (TVO 1 κ Loviisa 1)
Ουγγαρία 4 (Paks 1)
Ολλανδία 2 (Dodewaard κ Borssele)
Σουηδία 10 (Forsmark 1, Agesta, Oskarshamn 1, Barsebaeck 1, Ringhals 1)
Ρουμανία 2 (Cernavoda 1)
Σλοβακία 4 (Bohunice 1 κ Mochovce 1)
Σλοβενία 1 (Krsko)
Ισπανία 8 (Santa Maria de Garona, Asco 1 & 2, Almaraz NPP, Cofrentes, José Cabrera, Trillo, Vandellòs 2)
Ουκρανία 15 (Zaporozhye 1, Khmelnitskiy 1, South Ukraine 1, Rovno 1, Chernobyl 1)
Γερμανία 17 (Unterwesel, Brunsbuettel, Brokdorf, Stade, Kruemmel, Emsland, Grohnde, Grafenrheinfeld KKG, Kahl, Biblis A, Obrigheim, Philippsburg 1, Gundremmingen B, Isar 1)
Ηνωμένο Βασίλειο 19(Bradwell 1, Calder Hall 1, Chapelcross 1, Dungeness B Power Station, Hartlepool Power Station, Heysham Power Station Stage 1, Hunterston B1, Hinkley Point B Power Station, Oldbury Power Station, Sizewell B Power Station, Wylfa 1)
Ρωσία 32
Γαλλία 58 (Belleville, Blayais, Brennilis NPP, Bugey, Cattenom, Chinon, Chooz, Civaux, Cruas, Dampierre, Fessenheim, Flamanville, Golfech, Gravelines, Marcoule, Nogent, Paluel, Penly, Phénix, Saint-Alban, Saint-Laurent, Superphénix, Tricastin)
Τουρκία (δεν έχουν δωθεί επίσημα στοιχεία)
Σύνολο???
196 Πυρηνικοί Αντιδραστήρες με 19 ακόμα να είναι υπό κατασκευή!!! Και αυτό από τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την European Nuclear Society (εδώ) αλλά και από μία απλή καταμέτρηση στην Wikipedia (εδώ). Διευκρινίζω ότι ούτε μ αρέσει να λαικίζω και να κινδυνολογώ, ούτε είμαι κάνας ειδικός στο θέμα, μία απλή αναζήτηση έκανα στο Google, από ανθρώπινη περιέργεια (όχι βέβαια ότι είναι και ο Ευαγγελάτος που έβγαλε τις προάλλες η Τατιανίτσα ώς «Ειδικό επί Φυσικών Καταστροφών στον Πλανήτη Γή»).
Με λίγα λόγια, ωραία τα παπαγαλάκια της πτώχευσης της χώρας, ακόμα ωραιότερα αυτά της μή πτώχευσης, το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Δράσεις? Ειλικρινά δε μπορώ να σκεφτώ κάτι αυτή τη στιγμή εκτός από το να είμαστε απλά «Τυχεροί«. Πέρα από αυτό, κενό. Το μυαλό μου είναι σε αυτούς τους Ηρωικούς Ανωνυμους Γιαπωνέζους (και όχι μόνο) «Εθελοντές Ζωής» που αποφάσισαν να μην απομακρυνθούν από τα πυρηνικά εργοστάσια για να σώσουν τα κεφαλάκια τους αλλά έμειναν εκεί για να σώσουν έναν λαό, ίσως (και μακάρι) και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Πηγή
Πηγή