Με τη λέξη “καθαριότητα” εννοούμε σήμερα στον δυτικό πολιτισμό, την απουσία μικροβίων.
Στις βραδινές διαφημίσεις προσφέρονται πληθώρα απολυμαντικών. Συνδέουμε την καθαρή συνείδηση με την καθαριότητα, η οποία επιτυγχάνεται με την χρήση διαφόρων καθαριστικών που εξαλείφουν τα μικρόβια. Επίσης περιέχουν καθαριστικά προϊόντα και αρωματικές ουσίες, οι οποίες σηματοδοτούν την ανοιξιάτικη φρεσκάδα, αν και δεν είναι άνοιξη.
Ο καταναλωτής συνδέει σήμερα την ευωδιά των απορρυπαντικών με την απουσία μικροβίων και με την καθαριότητα.
Η αιτία αυτού του τρόπου σκέψης ήταν η ομιλία του Ρόμπερτ Κόχ (1843-1910) στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.
Είχε ανακαλύψει ότι σε συγκεκριμένες ασθένειες αφθονούν συγκεκριμένα μικρόβια. Λόγω αυτής της ανακάλυψης δύο σχολές ήρθαν σε αντίθεση.
Η μία ισχυριζόταν ότι τα μικρόβια είναι η αιτία των ασθενειών, ενώ η άλλη υποστήριζε ότι τα μικρόβια είναι ασήμαντα, αλλά το περιβάλλον είναι η αιτία. (Rudolph Carl Virchow 1821 – 1902)
Η δεύτερη άποψη επισημαίνει ότι οι αρρώστιες δεν προκαλούνται από κάποια λίγα μικρόβια, αλλά είναι αποτέλεσμα της προσωπικής ευπάθειας του ατόμου (διατροφή, κράση, άγχος, ψυχικό τραύμα, ιστορικό της ζωής) και των εξωτερικών συνθηκών διαβίωσης.
Το σύνολο των συνθηκών και των διάφορων παραγόντων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την κυριαρχία συγκεκριμένων φασμάτων μικροβίων.
Η απόδειξη της ύπαρξης μικροβίων σε συγκεκριμένες ασθένειες, οδήγησε την πλειοψηφία της κοινωνίας στο συμπέρασμα ότι τα μικρόβια προκαλούν τις ασθένειες. Έτσι ξεκίνησε ένας πρωτοφανής αγώνας στην ιστορία για την καταπολέμηση των μικροβίων. Αρχικά υπήρξαν μεγάλες επιτυχίες στην ιατρική και στη γεωπονία. Αυτές οι επιτυχίες θεωρούνται σήμερα όλο και πιο αμφίβολες, επειδή αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Τόσο στην ιατρική, όσο και στην γεωπονία, δημιουργήθηκε το ερώτημα αν η στρατηγική που ακολουθούμε ως σήμερα θα μπορέσει να επιφέρει μακροπρόθεσμες επιτυχίες. Διότι αν με αυτή την στρατηγική εξόντωσης επιζήσουν ακόμα και ελάχιστα μικρόβια, τότε αυτά αντιλαμβάνονται την εφαρμοσμένη στρατηγική. Αυτή την πληροφορία την αποθηκεύουν στα γονίδια τους, έτσι ώστε η επόμενη γενιά να έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Σε αυτό εξυπηρετεί και η γρήγορη ακολουθία γενεών των μικροβίων, η πλειοψηφία των οποίων αναπαράγεται κάθε 20 λεπτά.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μια έκρηξη του κόστους στους τομείς της ιατρικής και των φυτοφαρμάκων, που ελέγχεται μόνο με μεγάλη δυσκολία.
Η επίκαιρη συζήτηση που γίνεται σε πολλές χώρες με θέμα την μελλοντική εξέλιξη του κόστους της ιατρικής περίθαλψης, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πλησιάζουμε τα όρια της οικονομικής αντοχής των δημόσιων ταμείων.
Τούτο είναι το αποτέλεσμα του σημερινού καθιερωμένου τρόπου σκέψης, όσον αφορά την αντιμετώπιση των εκφυλιστικών μικροβίων.
Με την συστηματική ενδυνάμωση του φυσιολογικού μικροβιακού περιβάλλοντος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιάζονταν καν οι περισσότερες από τις απειλητικές καταστάσεις για τον άνθρωπο και τα ζώα, ή οι ολοκληρωτικές καταστροφές της σοδειάς. Η πρακτική εφαρμογή στη γεωργία και στις στρατηγικές της υγιεινής με την μέθοδο ΕΜ™ αποδεικνύει ότι η καθοδήγηση του φυσιολογικού μικροβιακού περιβάλλοντος είναι οικονομικά και επιστημονικά δυνατή και αναμφίβολα επιτυχής.
Οι πρώτες ουσίες για την ενδυνάμωση του φυσιολογικού μικροβιακού περιβάλλοντος στη γεωργία, εμφανίστηκαν εδώ και χρόνια στην αγορά της Γερμανίας. Παραδείγματος χάριν, ένας μεγάλος παραγωγός προϊόντων υγιεινής, προσέφερε ένα προϊόν προερχόμενο από αποξηραμένα περιττώματα πουλερικών. Με το υλικό αυτό ψεκάζονταν τα κοτέτσια των νεοσσών, ώστε να ζούνε από την πρώτη μέρα της ζωής τους στο κατάλληλο μικροβιακό περιβάλλον. Τα αποτελέσματα εκτροφής ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Η παραγωγή αυτού του προϊόντος διακόπηκε όμως, επειδή δεν ήταν δυνατόν να καταταχθεί στις υπάρχουσες νομικές προδιαγραφές περί απολυμαντικών προϊόντων.
Η λογική των ΕΜ βασίζεται στο ίδιο σκεπτικό. Τα μικρόβια του περιβάλλοντος καθοδηγούνται σε μια επιθυμητή κατεύθυνση, καταλαμβάνοντας έτσι τον χώρο ανάπτυξης των πιθανών παθογόνων μικροβίων.
Τρέχουσες επιστημονικές έρευνες στην εφαρμογή σε γεωργικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν τη θέση ότι με τους ΕΜ™ επιτυγχάνονται τέτοια αποτελέσματα.
(Απο το βιβλίο του γερμανού μηχανικού-γεωπόνου Έρνστ Χάμμες "ο κύκλος της φύσης")