Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ :"ΕΞΥΠΝΟΙ" ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ



Πότε θα τοποθετηθεί «έξυπνος» μετρητής ρεύματος στην κατοικία σας; Σε ποιες περιοχές έχουν ήδη εγκατασταθεί; Είναι ασφαλείς; Εκπέμπουν αυξημένη ακτινοβολία; Έχουν επιπτώσεις στην υγεία; Είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις hackers; Πως επηρεάζει η εγκατάσταση τους την ιδιωτικότητα; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Υπάρχουν τρόποι αποφυγής τους;

Έξυπνο δίκτυο - Έξυπνοι μετρητές – Έξυπνες συσκευές - Έξυπνο σπίτι

Νέας τεχνολογίας «έξυπνοι» ψηφιακοί μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος θα αντικαταστήσουν σταδιακά τους υπάρχοντες αναλογικού τύπου μετρητές σε όλες τις κατοικίες.
Οι έξυπνοι μετρητές (που θα επικοινωνούν μελλοντικά και με τις έξυπνες συσκευές), αποτελούν το βασικό κομμάτι του έξυπνου δικτύου, που θα παρέχει στους καταναλωτές και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος συνεχή στοιχεία της κατανάλωσης ρεύματος.
Δεδομένου ότι με τους έξυπνους μετρητές θα καθιερωθεί φθηνότερο κόστος ενέργειας τις ώρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, θεωρητικά τουλάχιστον, θα ενθαρρυνθεί η χρήση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές και η μετατόπιση της χρήσης σε ώρες εκτός αιχμής. Σημαντικό πλεονέκτημα του έξυπνου δικτύου είναι ο γρηγορότερος εντοπισμός βλαβών και η επαναφορά από blackout.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δε θα χρειάζονται επιπλέον προσωπικό για επιτόπου καταμέτρηση κάθε τετράμηνο, θα μπορούν να προσαρμόζουν συνεχώς την τιμολογιακή πολιτική τους και να αποσυνδέουν άμεσα την παροχή ρεύματος σε καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει.
Από την άλλη, το έξυπνο δίκτυο θα αυξήσει σημαντικά τα σημερινά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης, αφού οι έξυπνοι μετρητές, αλλά και οι έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές που ήδη βρίσκονται στην αγορά, θα εκπέμπουν ακτινοβολίες είτε ασύρματα είτε μέσω των καλωδίων ρεύματος, για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ("έξυπνο" σπίτι).
Επιπλέον, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, εκφράζονται παγκοσμίως επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια του έξυπνου δικτύου και την δυνατότητα επηρεασμού του από hackers, τους αυξημένους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, τις βλάβες, το αυξημένο κόστος εγκατάστασης κ.α.

Πότε θα εγκατασταθούν – Πόσο θα κοστίσει – Ποιος θα πληρώσει

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει ως το 2020 στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο 80% των συνδέσεων του δικτύου.
Το υπάρχον χρονοδιάγραμμα[1] προβλέπει την πιλοτική εγκατάσταση 160.000 μετρητών στην Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Αγιο Ευστράτιο, Λευκάδα και σε περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης[2], μέχρι τις 31/08/2015, την αντικατάσταση τουλάχιστον του 40% των υφιστάμενων μετρητών μέχρι τις 01/07/2014 και του 80% μέχρι τις 31/12/2020.
Το συνολικό κόστος της συνολική αντικατάστασης των 7,5 εκατ. μετρητών πανελλαδικά και του σχετικού εκσυγχρονισμού του δικτύου αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δις. ευρώ[3], μεγάλο μέρος του οποίου πιθανότατα θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, με την ενσωμάτωση κάποιου ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυξημένες εκπομπές ακτινοβολίας

Για την επικοινωνία των έξυπνων μετρητών με τη ΔΕΗ προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικό βαθμό διάφοροι τύποι τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών[4]:
  • Φερέσυχνα (Power Line Carrier – PLC και Distribution Line Carrier – DLC) στο ~40% τωνεγκαταστάσεων
  • Διαδικτυακό πρωτόκολλο (TCP/IP) στο ~40% των εγκαταστάσεων
  • Ασύρματη τεχνολογία (GPRS/GSM) στο ~10% των εγκαταστάσεων
  • Ράδιο συχνότητα (RF mesh) στο ~5% των εγκαταστάσεων
Στην πράξη τα ποσοστά εγκατάστασης του κάθε τύπου τεχνολογίας μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος και τα εκάστοτε οικονομικά μεγέθη. Όταν πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή στην κατοικία σας ρωτήστε τον ακριβή του τύπο, καθώς κάθε τεχνολογία διαφέρει όσον αφορά στα εκπεμπόμενα επίπεδα ακτινοβολίας και στους τρόπους αντιμετώπισης.
Οι έξυπνοι μετρητές που θα λειτουργούν ασύρματα θα διαθέτουν κάποιο πομπό, η ακτινοβολία του οποίου θα επηρεάζει σε ένα βαθμό κυρίως τους κοντινούς χώρους, ανάλογα με την ισχύ και τη διάρκεια εκπομπής. Η ακτινοβολία τους μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ασύρματο μόντεμ-ρούτερ (wi-fi) ή ασύρματο τηλέφωνο, δηλαδή κεραίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε εσωτερικούς χώρους, εκπέμπουν συνήθως όλο το 24ωρο και τα τελευταία χρόνια έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.
Οι έξυπνοι μετρητές που θα εκπέμπουν μέσω των καλωδίων ρεύματος (τεχνολογία PLC) θα επιβαρύνουν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τα καλώδια, παραμορφώνοντας το απλό ημιτονοειδές σήμα του εναλλασσόμενου ρεύματος (φαινόμενο του «βρώμικου ηλεκτρισμού» = dirty electricity), γεγονός που μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα σε ευαίσθητα άτομα, ιδιαίτερα σε κατοικίες με ανεβασμένα ηλεκτρικά πεδία από τα καλώδια στους τοίχους.
“Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα” Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης [19]

Επιπτώσεις στην υγεία

Αν και οι εκπομπές ακτινοβολίας διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, σε πολλές περιπτώσεις η οφειλόμενη στους έξυπνους μετρητές έκθεση υπερβαίνει κατά πολύ αυτή από τα κινητά τηλέφωνα, όπως δείχνει και η έκθεση του ειδικού στην πυρηνική πολιτική, λέκτορα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Daniel Hirsch[5]. Από τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στα πιθανά καρκινογόνα.
Δεδομένου ότι οι έξυπνοι μετρητές χρησιμοποιούνται μόνο λίγα χρόνια και οι τύποι μετρητών διαφέρουν από χώρα σε χώρα είναι δύσκολο να βγουν ακόμη συμπεράσματα για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο έρευνες των τελευταίων ετών έχουν συνδέσει τις ασύρματες ακτινοβολίες με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α.
Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής ζητά να επανεξεταστεί η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών μέχρι να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία[6] καθώς πολλοί έξυπνοι μετρητές θα εκπέμπουν 24ώρες το 24ωρο δίπλα σε υπνοδωμάτια, παιδικά δωμάτια και άλλους ευαίσθητους χώρους.
Συμφώνα με έρευνα του EMF Safety Network στην Καλιφόρνια[7], μετά την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, τα κυριότερα προβλήματα υγείας που καταγράφηκαν ήταν τα εξής:
  • προβλήματα ύπνου (στο 49% των συμμετεχόντων στην έρευνα)
  • αυξημένο άγχος ( 43%)
  • πονοκέφαλοι (40%)
  • βουητό στα αυτιά (38%)
  • καρδιολογικά προβλήματα (26%)
Περισσότερες σχετικές ειδήσεις: