Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΤΑΦΥΛΙΑ... "ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΩΝ ΘΕΩΝ"



Τα Σταφύλια είναι το φρούτο με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες και ίσως τα πολυτιμότερα θρεπτικά στοιχεία. Μετά τη θεραπευτική Νηστεία με νερό, η Σταφυλοθεραπεία ή Σταφυλοφαγία για 21-40 ημέρες, αποτελεί το πιο γνωστό θεραπευτικό πρωτόκολλο αποτοξίνωσης.

Τα Σταφύλια συμπυκνώνουν μέσα στις ρώγες τους, όλη την ηλιακή ενέργεια και για αυτό το λόγο αποκαλούνταν από τους προηγμένους αρχαίους πολιτισμούς, ως "Νέκταρ Θεών"!
Τα Σταφύλια περιέχουν 3 πολύτιμες ουσίες όπως τη Ρεσβερατρόλη, το Ελλαγικό οξύ και τις Ολιγομερείς Προανθοκυανιδίνες (OPC). Αυτές οι 3 ουσίες παρουσιάζουν ιδιαίτερη προστατευτική δράση έναντι των ελεύθερων ριζών, οι οποίες ευθύνονται για τις περισσότερες παθήσεις και την πρόωρη γήρανση.
Η θεραπευτική δράση του ευλογημένου αυτού φρούτου, οφείλεται κύρια στη φλούδα και τα κουκούτσια του καθώς εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και ειδικά το λυκοπένιο και η βήτα καροτίνη.
Τα σκουρόχρωμα Σταφύλια και ειδικά όσα διαθέτουν κουκούτσια (μπλε, μωβ, κόκκινα), έχουν περισσότερα στοιχεία και συνήθως μεγαλύτερο βαθμό γλυκύτητας (μπωμέ).
Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος ή απλά να αποτοξινωθούν, πρόκειται να ωφεληθούν τα μέγιστα εάν αντικαταστήσουν 1 ή 2 ημερήσια γεύματα τους με Σταφύλια.
Η θεραπευτική δύναμη των Σταφυλιών είναι ανυπέρβλητη καθώς είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι βοηθάνε μεταξύ άλλων και στα εξής:
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος
- Αποτοξινώνουν το συκώτι
- Αυξάνουν την αρτηριακή πίεση στους υποτασικούς
- Αυξάνουν τα επίπεδα σιδήρου στους αναιμικούς
- Προλαμβάνουν τις θρομβώσεις
- Χαμηλώνουν τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος
- Βοηθάνε στις οφθαλμικές παθήσεις
- Θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα
- Αυξάνουν τη διούρηση
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες κρασοστάφυλων και επιτραπέζιων Σταφυλιών. Τα πρώτα προορίζονται για την παραγωγή κρασιών ενώ τα δεύτερα για κατανάλωση ως φαγητό.
Ανέφερα φαγητό και όχι κολατσιό, σνακ ή επιδόρπιο καθώς θα πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι τα φρούτα και στην προκειμένη περίπτωση τα Σταφύλια, θα πρέπει να τρώγονται ως ξεχωριστό γεύμα και να αποτελούν πάντα την πρώτη, γρήγορη και βολική επιλογή όταν πρόκειται να γευματίσουμε.
Προτιμήστε τα σκουρόχρωμα Σταφύλια και πάντα αυτά που περιέχουν κουκούτσια καθώς διαθέτουν περισσότερα διατροφικά πολύτιμα στοιχεία. Η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τα Σταφύλια ως γεύμα, είναι πάντα με γνήσια πείνα και άδειο στομάχι (2 ώρες πριν ή 3-4 ώρες μετά από μαγειρεμένο φαγητό).
Συστήνω τα Σταφύλια κυρίως ως πρωινό γεύμα (μετά της 10:00πμ) ή αμέσως μετά την πρωινή-απογευματινή γυμναστική σας (30-60 λεπτά μετά).
Η ποσότητα ανά γεύμα, καθορίζεται αποκλειστικά με γνώμονα την πείνα σας καθώς σκοπός είναι να χορτάσετε και όχι να σκάσετε (βαρυστομαχιάσετε)! Συνήθως ½ - 1 κιλό Σταφύλια ανά γεύμα, μπορούν να χορτάσουν οποιονδήποτε.
Εάν πάσχετε από πεπτικές διαταραχές ή παθήσεις στομάχου και εντέρων, θα πρέπει να καταναλώνετε τα Σταφύλια σε μορφή Χυμού.
Τον Χυμό επίσης, θα πρέπει να προτιμούν όσοι δεν έχουν δόντια και όσοι δεν μασάνε σχολαστικά, ώστε να πολτοποιούν σε μορφή κρέμας τις φλούδες και τα κουκούτσια πριν την κατάποση.
Εάν είστε υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή πάσχετε από μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη ενηλίκων (τύπου 2), σίγουρα παρουσιάζετε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός σας αδυνατεί να μεταβολίσει σωστά τα σάκχαρα των Σταφυλιών και θα πρέπει να τρώτε τα σταφύλια όπως προανέφερα και με βασική προϋπόθεση ότι έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 8 ώρες από τη λήψη λιπαρών τροφών (λάδι, ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί, τυρί, λιπαρά κρέατα). Όσο για την κατανάλωση χυμού Σταφυλιών για τους προαναφερθέντες, ΟΥΤΕ να το σκέφτεστε!!!
Γλυκό, σκούρου χρώματος Σταφυλάκι και με κουκουτσάκι καθημερινά και Άγιος ο Θεός!

Σπάρτακος Μαρινάκης Spartacus.gr