Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΚΑ!....

 


Κάθε τέλη Αυγούστου, διακατέχομαι από δύο αντικρουόμενα συναισθήματα. Λύπη γιατί πλησιάζουμε στο τέλος του καλοκαιριού και χαρά γιατί το αγαπημένο μου φρούτο, ασφυκτιά στα δέντρα, στους πάγκους των λαϊκών αγορών και στα μανάβικα.

Τα φρέσκα Σύκα θεωρούνται πολύτιμη τροφή καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για τον επερχόμενο χειμώνα και παράλληλα τονώνουν τους εξασθενημένους γενετήσιους αδένες ανδρών και γυναικών.
Τα φρέσκα Σύκα αποτελούν σημαντική βοήθεια για όσους πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα, αιμορροίδες, πρωκτικά συρίγγια και ραγάδες πρωκτού, προκαλώντας συχνές και ανώδυνες πλήρεις αφοδεύσεις (εφόσον συνοδεύονται από τη στάση του κόκορα στην τουαλέτα).
Τα φρέσκα Σύκα προσφέρουν αφομοιώσιμη μορφή ασβεστίου για γερά οστά και δόντια. Όσοι πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση ωφελούνται τα μέγιστα όταν σιτίζονται με 1-2 κιλά φρέσκα Σύκα ημερησίως το καλοκαίρι και 100-200γρ αποξηραμένα Σύκα τον χειμώνα.
Tα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φρέσκων ή αποξηραμένων Σύκων, σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες-έρευνες, συνδεόνται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον σακχαρώδη διαβήτη ενηλίκων, την υγεία του εντέρου/πεπτικού συστήματος, τη νοητική λειτουργία (νόσο Αλτσχαίμερ-γεροντική άνοια) και την παχυσαρκία.
Τα φρέκα Σύκα ως πλήρες γεύμα, μπορούν να χορτάσουν κάθε πεινασμένο παιδί, αθλητή ή εργαζόμενο ενήλικα μετά από παιχνίδι, εξαντλητική προπόνηση ή πολύωρη χειρωνακτική εργασία.
Τα φρέσκα Σύκα θα πρέπει να τρώγονται ΜΟΝΑ τους ως ξεχωριστό γεύμα της ημέρας, πάντα με άδειο στομάχι και γνήσια πείνα, κατά προτίμηση μεσημέρι ή βράδι και όχι ως κολατσιό, σνακ ή επιδόρπιο!
Δεν πρέπει να φοβάστε την πρόσληψη θερμίδων από τα φρέσκα Σύκα (700 θερμίδες/κιλό) καθώς αυτές μεταβολίζονται-καίγονται σε 18-24 ώρες ως καθαρό καύσιμο υλικό (απλά σάκχαρα με τη μορφή ηπατικού και μυικού γλυκογόνου).
Τα φρέσκα Σύκα πάνω στις φορτωμένες συκιές, αποτελούν γλυκό πειρασμό ακόμα και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν διστάζουν να σκαρφαλώσουν στα κλαδιά ή να γεμίσουν στα βιαστικά μια σακούλα και να εξαφανιστούν πριν προλάβει ο ιδιοκτήτης να τους αντιληφθεί!!!
Εμπρός λοιπόν αγαπητοί μου...
Άς "πλακωθούμε" και φέτος στη Συκοφαγία όσο ακόμα προλαβαίνουμε, τιμώντας τα ευλογημένα αυτά φρούτα ως το κύριο γεύμα της ημέρας. Φάτε άφοβα όσα φρέσκα Σύκα θέλετε και μέχρι να χορτάσετε (όχι να σκάσετε...).
Εάν εσύ που διάβασες την ανάρτηση, έχεις πέσει θύμα της παραπληροφόρησης ότι τα σάκχαρα των φρούτων είναι δήθεν επιζήμια για την Υγεία, ειλικρινά λυπάμαι καθώς στερείς από το σώμα σου την ιδανικότερη ανθρώπινη τροφή, η οποία έχει τη δυναμική να σε Αποτοξινώσει και να σε Θρέψει σε κυτταρικό επίπεδο, προσφέροντας σου Υγεία και Ευεξία.


Σπάρτακος Μαρινάκης Spartacus.gr