Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΦΡΕΣΚΟΣΤΥΜΜΕΝΟΙ ΧΥΜΟΙ Ή ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ;



Ενώ το να καταπίνουμε, εμείς κι η οικογένειά μας, χάπια συνθετικών βιταμινών μπορεί να φαντάζει σαν ένας εύκολος τρόπος άριστης διατροφής, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αναποτελεσματική, μακροπρόθεσμα, επιλογή. Το γεγονός είναι ότι σήμερα, σχεδόν όλες οι αποκαλούμενες «φυσικές» ή «οργανικές» βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής είναι κατασκευασμένα από περισσότερο από 90% μη φυσικά συστατικά. Το υπόλοιπο 10% μπορεί να προέρχεται από κάποια φυσική πηγή, όπως, π.χ., ένα φυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι «οργανικό», αν δεν είναι ωμό. Επειδή τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής κατασκευάζονται από χημικά και νεκρές τροφές το σώμα δεν τα απορροφά, δεν τα χρησιμοποιεί ή δεν τα απορρίπτει τόσο καλά όσο τις οργανικές βιταμίνες από φρέσκες, «ζωντανές» τροφές. Ο μόνος τρόπος για να εφοδιάσουμε τα σώματά μας με φυσικές ή οργανικές βιταμίνες είναι να τρώμε φρέσκες τροφές που τις περιέχουν.
ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ
Τα συνθετικά συμπληρώματα δεν είναι ανεπιθύμητα μόνο επειδή παρέχουν χαμηλής ποιότητας τροφή, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί αναποτελεσματικά. Παρατεταμένη χρήση ή κακή χρήση των συμπληρωμάτων βιταμινών και μεταλλικών αλάτων μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Παίρνοντας υπερβολικές δόσεις ενός συμπληρώματος, πυροδοτούμε μιαν αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση που καταστρέφει την ισορροπία όλων των άλλων χημικών επιπέδων στο σώμα μας. Αυτό δε σημαίνει ότι παίρνοντας ένα χαπάκι σιδήρου, ας πούμε, για μερικές μέρες θα προκαλέσουμε κάποια ασθένεια. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα καταλάβουμε τη διαφορά. Όμως, αν παίρνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χάπια σιδήρου για να θεραπεύσουμε την αναιμία που προέρχεται από έλλειψη σιδήρου, μπορεί να ενισχυθεί το πρόβλημα.
Για να το δούμε παραστατικά, ας εξετάσουμε λεπτομερώς τις αντιδράσεις του σώματος στην αυτοθεραπεία με μεγάλες δόσεις συνθετικών χαπιών σιδήρου. Οι αδένες της αδρεναλίνης διεγείρονται με τη λήψη αυξημένης ποσότητας ανόργανου σιδήρου. Σαν αντίδραση, τα επίπεδα του νατρίου αυξάνονται. Η αύξηση του νατρίου προκαλεί μεγάλη πτώση των επιπέδων του μαγνησίου. Αυτό δίνει σήμα στα επίπεδα του ασβεστίου να πέσουν. Αυτό με τη σειρά του ανεβάζει το επίπεδο του καλίου, το οποίο με τη δική του σειρά κατεβάζει τα επίπεδα του χαλκού και του ψευδαργύρου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια χημική ανισορροπία που είναι ικανή να παράγει μια σειρά συμπτωμάτων, από πονοκεφάλους μέχρι ταχυπαλμίες. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η διαδικασία της χημικής εξισορρόπησης μειώνει ακόμα περισσότερο τον σίδηρο, αφήνοντας το σώμα ακόμα πιο αναιμικό απ’ όταν ξεκίνησε.
Αν, αντίθετα, το αναιμικό άτομο έτρωγε μεγάλες ποσότητες φρέσκων, πλούσιων σε σίδηρο φαγητών, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά με μεγάλα φύλλα, τα δαμάσκηνα, τα μαύρα βατόμουρα και τα κεράσια, το σώμα θα απορροφούσε όλον τον οργανικό σίδηρο που χρειαζόταν και θα απέβαλλε το πλεόνασμα. Το σώμα ξέρει πότε να πει «όχι» με τον φυσικό, οργανικό τρόπο- δεν μπορεί, όμως, να ξέρει πότε να σταματήσει αν αντιμετωπίζει ένα μπαράζ συνθετικών πρόσθετων.
Τώρα που είδατε τι μανούβρες μπορεί να κάνει το σώμα για να εξισορροπήσει τις υπερβολικές δόσεις μη φυσικών βιταμινών και μεταλλικών αλάτων, ίσως μπορέσετε να καταλάβετε γιατί ορισμένοι διαιτολόγοι και υγιεινολόγοι υποπτεύονται ότι μακροχρόνια υπερβολική χρήση συνθετικών συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες μορφές ασθενειών.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
Σ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα μας, οι επιστήμονες και οι διαιτολόγοι συνέχισαν τη συνεισφορά τους στον κορμό των γνώσεων γύρω από τις βιταμίνες. Χάρη στις προσπάθειές τους, γνωρίζουμε τώρα ότι οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις, δραστικές σε μικρές δόσεις, τις οποίες το σώμα δεν μπορεί να παρασκευάσει μόνο του. Χρησιμοποιούνται σαν καύσιμο για την ενεργοποίηση βασικών διαδικασιών, όπως είναι ο μεταβολισμός, η ανάπτυξη και η αναστήλωση. Αν και οι άνθρωποι χρειάζονται ελάχιστες ποσότητες από ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, η έλλειψη μιας μόνο μπορεί σύντομα να προκαλέσει συμπτώματα που έχουν άμεση σχέση με την ασθένεια.
Οι φρέσκοι χυμοί είναι εξαιρετικές πηγές όχι μόνο βιταμινών, αλλά και πληθώρας άλλων σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Όταν ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη δίαιτα με υγιεινές τροφές, οι φρέσκοι χυμοί παρέχουν παραπάνω από αρκετή ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών για να διατηρηθεί η τέλεια υγεία. Και αντίθετα με τα συνθετικά συμπληρώματα, οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί το πετυχαίνουν χωρίς κίνδυνο τοξικότητας, συγκέντρωσης ή ανισορροπίας...
--------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Stephen Blauer:
“ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΧΥΜΩΝ” - 1992 -
Ανδρέας Καραβιώτης