Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΟΙ 4 ΟΡΟΙ ΥΓΕΙΑΣ...

 



Οι 4 Όροι Υγείας, τα 4 Στάδια της Αρρώστειας και Πως Πρέπει να Ενεργήσουμε...

ΥΓΕΙΑ: «ΕΙναι ή κατάστασις έκείνη κατά τήν όποίαν τό άτομο μακράν άπό οίανδήποτε άσθένειαν, άπολαμβάνει πλήρους σωματικής καί ψυχικής εύεξίας, γενομένης άντιληπτής ύποκειμενικώς καί άντικειμενικώς, καί κατά τήν όποίαν έπιτελείται ή όρθή προαγωγή τοϋ πνεύματος καί ή μεγίστη δυνατή σωματική καί πνευματική άπόδοσις» (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ).
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ : Από τον ορισμό γίνεται αντιληπτό ότι έλλειψη αρρώστιας και μόνο, δε σημαίνει Υγεία. Σύμφωνα με τον πιο πάνω ορισμό που κρίθηκε ότι αποδίδει πλήρως την έννοια και το πνεύμα της ΥΓΕΙΑΣ, το υγιές άτομο πρέπει: .
1. Να μην υποφέρει από καμιά έκδηλη αρρώστια.
2. Να αισθάνεται πραγματικά υγιής, χωρίς καμιά ενόχληση, τα διάφορα όργανα του οργανισμού του να λειτουργούν αθόρυβα, χωρίς να το αντιλαμβάνεται.
Επειδή η κατανόηση του ορισμού της ΥΓΕΙΑΣ σημαίνει κατανόηση και του έργου της ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Υγιεινής - Φυσικής Υγιεινής), οφείλουμε να εξηγήσουμε τον ορισμό αυτόν, ακόμη περισσότερο.
Είναι φανερό ότι η έλλειψη αρρώστιας είναι ο πρώτος παράγοντας για την Υγεία, αλλά όχι όμως και ο μόνος.
Υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες ναι μεν το άτομο δεν είναι άρρωστο (έλλειψη αρρώστιας), αλλά δεν αισθάνεται και καλά. Είναι άκεφος, ξυπνά κουρασμένος και αισθάνεται διάφορες ακαθόριστες μικροενοχλήσεις.
Υπάρχουν άλλοτε καταστάσεις όπου το άτομο (α) δε νοσεί (έλλειψη αρρώστιας), (β) αισθάνεται καλά (άρα αισθάνεται υγιής, δεν έχει καμιά ενόχληση), αλλά (γ) δεν ακτινοβολεί υγεία. Δε δίνει την εντύπωση υγιούς ατόμου και όποιος γνωστός το συναντά, το ρωτάει αμέσως τι του συμβαίνει και φαίνεται καταβεβλημένο.
Υπάρχουν τέλος άτομα που (α) δεν υποφέρουν από συγκεκριμένη νόσο, (β) αισθάνονται καλά, (γ) ακτινοβολούν υγεία, αλλά (δ) δεν έχουν ικανοποιητική απόδοση στη δουλειά τους. Άρα κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία τους, έστω και αν πληρούν τους τρεις όρους Υγείας , έστω και αν αισθάνονται υγιείς κατά τα άλλα.
Ποια είναι η πρακτική σημασία του να ξέρουμε τον ορισμό της ΥΓΕΙΑΣ; Σε τι θα μας χρησιμεύσει;
Είναι μεγάλη η σημασία και όποιος την καταλάβει, δεν είναι υπερβολή, ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι «κύριος» της υγείας του.
Και να γιατί: Από τη στιγμή που μια κάποια αρρώστια - οποιασδήποτε αιτίας - εγκαθίσταται στον οργανισμό, η πρώτη - αφανής ακόμη - εκδήλωσή της, είναι η ελάττωση της αποδοτικότητας του ατόμου (4ος όρος Υγείας).
Εάν το παραβλέψουμε αυτό, τότε η αρρώστια θα προχωρεί σιγά - σιγά και μετά από λίγο ή πολύ χρονικό διάστημα, κάποιος γνωστός θα μας σταματήσει στο δρόμο και θα μας ρωτήσει τι έχουμε και δε φαινόμαστε καλά. Δηλαδή μπήκαμε στο στάδιο εκείνο, όπου πάψαμε να ακτινοβολούμε υγεία, στο στάδιο κατά το οποίο όποιος μας βλέπει διαπιστώνει ότι «Κάτι έχουμε», κάτι, που εμείς ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει, δεν το έχουμε εντοπίσει ή συνειδητοποιήσει (3ος όρος Υγείας).
Αν και τώρα δε δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, τότε προχωρούμε στο άλλο στάδιο, όπου κάποιο όργανο στο σώμα μας θα αρχίσει να μας ενοχλεί, να μας πονάει, ή κάποιοι ακαθόριστοι πόνοι θα αρχίσουν να μας «Προειδοποιούν» πιο έντονα, ότι πραγματικά κάτι δεν πάει καλά (2ος όρος Υγείας).
Εάν και τώρα δε δώσουμε σημασία, τότε αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί η αρρώστια που θα μας καταβάλει και θα μας ρίξει στο κρεβάτι (1ος όρος Υγείας).
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που αρχίζει να ελαττώνεται η αποδοτικότητά μας στη δουλειά (στη ζωή), ως την ώρα που θα εκδηλωθεί η αρρώστια (που θα κρεβατωθούμε), και που υποδηλώνει την εγκατάσταση του όποιου νοσογόνου παράγοντα, λέγεται π ρ ο κ λ ι ν ι κ ό σ τ ά δ ι ο ν ό σ ο υ. ·
Εάν λοιπόν εμείς, μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα, αυτό το «λανθάνον στάδιο», το προκλινικό στάδιο, τότε έχουμε ΠΡΟΛΑΒΕΙ την αρρώστια κατά τον απλούστερο τρόπο. Αυτό είναι το κέρδος μας από την ανάλυση του ορισμού της Υγείας. Μας καθοδηγεί στην καταπολέμηση της αρρώστιας όχι μόνο πριν ακόμα εκδηλωθεί, αλλά από την πρώτη στιγμή που θα εγκατασταθεί.
Μόνο έτσι μπορούμε σίγουρα να προλάβουμε την αρρώστια, που αν αμελήσουμε και την αφήσου με να εκδηλωθεί και να εξελιχθεί, μπορεί ούτε τα φάρμακα, ούτε οι εγχειρήσεις να μπορέσουν να μας απαλλάξουν απ' αυτή. Θα καταλήξουμε χ ρ ό ν ι ο ι πάσχοντες και η ζωή' μας θα βρίσκεται διαρκώς κάτω από το φάσμα του πόνου και της έγνοιας της αρρώστιας.
Δε φτάνει όμως να καταλάβουμε τον ορισμό της ΥΓΕΙΑΣ ή τα στάδια που περνά μια αρρώστια ώσπου να εκδηλωθεί, ή ακόμη, να είμαστε αποφασισμένοι να... δράσουμε από την π ρ ώ τ η εκδήλωση, την ώρα δηλαδή που αρχίζει να μειώνεται η αποδοτικότητά μας, αλλά πρέπει να ξέρουμε και πώς να ενεργήσουμε.
Πριν απαντήσουμε στο «Πώς πρέπει να ενεργήσουμε», θα πούμε δυο λόγια: Πρέπει να ξέρουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός, ο κάθε ζωντανός οργανισμός, έχει την έμφυτη δυνατότητα της «αυτομάτου ιάσεως». Δηλαδή όταν κατά κάποιο τρόπο διαταραχθεί η υγεία, ο οργανισμός κατά ένα αξιοθαύμαστο τρόπο με τις αυτορυθμιστικές, αμυντικές - ιαματικές του δυνάμεις, είναι σε θέση, αν του δώσουμε την ευκαιρία, να α υ τ ο θ ε ρα π ε υ θ ε ί (Φύσις νουσσών ιητρός ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ).
Όπως ακριβώς επουλώνεται ένα τραύμα, ένα κάταγμα, άμα το αφήσουμε ακίνητο, ή οι τομές από την εγχείρηση (όλοι έχουμε παρακολουθήσει μια τέτοια διαδικασία ή μια φλεγμονή), την ίδια πορεία ακολουθεί και η οποιαδήποτε αρρώστια.
Ακόμη πρέπει να ξέρουμε ότι η αρρώστια είναι το φανερό αποτέλεσμα μιας πιο έντονης αντισταθμιστικής προσπάθειας, που κάνει ο οργανισμός για να αποκαταστήσει μια κάποια διαταραχή.
Μετά από την παρένθεση αυτήν, ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε σαν μια πρώτη φροντίδα - αντίδραση - στην αρρώστια που έρχεται, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να αντιδράσει αποτελεσματικά και προπάντων ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.
Α΄. Το ότι έχει ελαττωθεί η αποδοτικότητά μας, σαν πρώτο στάδιο απειλής της υγείας μας, μάς οδηγεί στην πιο απλή , λογική σκέψη, ότι δηλαδή ο οργανισμός φαίνεται ότι κουράστηκε και χρειάζεται ξεκούραση . Είτε σωματική, είτε πνευματική, είτε ψυχική. Άρα τ ρ ε ι ς μέρες σωστής ξεκούρασης, μακριά από κάθε δραστηριότητα, είναι αρκετές για να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό να εξουδετερώσει τη νόσο που έρχεται, να αναλάβει και να αποκτήσει την προηγούμενη ή και μεγαλύτερη ακόμη ζωτικότητα.
Πιο σωστή, πιο αποτελεσματική θα 'ναι η προσπάθειά μας, αν τις τρεις αυτές μέρες, κάνουμε μια αυστηρή δίαιτα, π.χ. μόνο με φρούτα, έτσι για να απαλλάξουμε τον οργανισμό από την πρόσθετη φροντίδα της πέψης και να τον αφήσουμε τέλεια απερίσπαστο στην προσπάθεια της κάθαρσης - αποτοξίνωσης - ξεκούρασης, οπότε θα εκπλαγούμε βλέποντας πόσο ανανεωμένοι θα νοιώθουμε μετά από τέτοια αγωγή.
Β'. Εάν έχουμε ξεπεράσει το ένα στάδιο και βρισκόμαστε ήδη στο άλλο στάδιο, δηλαδή εκείνο που δείχνουμε, φαινόμαστε, ότι δεν είμαστε καλά στην υγεία μας, τότε και σ' αυτό το στάδιο θα πρέπει να ανακόψουμε πάλι κάθε μας δραστηριότητα επί τρεις κατ' αρχήν μέρες και παράλληλα να κάνουμε ορισμένες απλές εξετάσεις αίματος και ούρων, τις οποίες φυσικά θα δείξουμε στο γιατρό μας. Η μετέπειτα πορεία εξαρτάται από το τι θα δείξουν οι εξετάσεις.
Γ. Πέρασε το ένα στάδιο, πέρασε το άλλο στάδιο, και εμείς . . . αδιάφοροι προχωρούμε στις ασχολίες μας. Έρχεται μια μέρα όμως που ένα πονάκι μας προειδοποιεί πιο έντονα και αρχίζουν οι ανησυχίες μας.
Στην περίπτωση αυτή, θα ανακόψουμε πάλι κάθε δραστηριότητα, αλλά θα επισκεφθούμε πρώτα το γιατρό μας να μας πει εκείνος ποιες εξετάσεις να κάνουμε. Μετά ο γιατρός θα μας ξαναστείλει για συμπληρωματικές εξετάσεις . Γιατί τώρα η αρρώστια άρχισε να εντοπίζεται και ασφαλώς θα χρειαστούν ειδικές εξετάσεις.
Δ'. Στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή όταν η αρρώστια θα έχει πια εκδηλωθεί, τότε δε χρειάζεται συμβουλή πώς . . . θα την προλάβουμε. Ήδη δεν την προλάβαμε. Ξαπλώστε στο κρεβάτι και περιμένετε το γιατρό σας.
---------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάγκου Καράβη: “Προληπτική Ιατρική” - 1987 -
Ανδρέας Καραβιώτης