Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΝΕΡΟ... ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΖΩΗΣ !


Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, φυτό, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση

Το νερό είναι σε ολόκληρο το σώμα μας, αλλά μόνο λίγοι πίνουν όσο θα έπρεπε. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 75% από νερό και το ίδιο ισχύει και για την επιφάνεια της Γής.
Το νερό είναι απαραίτητο για να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά μέσα στο κύτταρο και για να μεταφέρει τις τοξίνες προς τα έξω ώστε να γίνει αππέκριση. Συνολικά οι ''οδοί'' αππέκρισης (ούρα-ιδρώτας-αναπνοή-περιττώματα) αποβάλλουν 2,5 λίτρα νερού από τον οργανισμό μας καθημερινά. Εφόσον χάνουμε 2,5 λίτρα την ημέρα, είναι λογικό να βάζουμε τουλάχιστον την ίδια ποσότητα πίσω στο σώμα μας.

Όμως γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για μας?

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική λειτουργία. Ο οργανισμός μας είναι ένα ευφυές, πολύπλοκο σύστημα στο οποίο αν δεν δώσουμε τη ποσότητα του νερού που έχει ανάγκη, τότε παρακρατεί νερό για να το διανείμει σε μέρη του σώματος που έχουν περισσότερο ανάγκη. Τελικά αν το σώμα συνεχίζει να μην παίρνει την ποσότητα νερού που χρειάζεται, ο εγκέφαλος αποφασίζει να αποκόψει λιγότερο απαραίτητα μέρη ώστε να εξοικονομεί αρκετό νερό για τα ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, ο οποίος παίρνει την πρώτη προτεραιότητα.

Εκτός από τη διατήρηση των οργάνων σας σε υγιή κατάσταση, το νερό σας παρέχει επίσης ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο. Το κύτταρο είναι ένα πολύπλοκο εργοστάσιο που εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως η είσοδος και έξοδος υλικών, η μεταφορά πρώτων υλών στο κατάλληλο 'εργοστάσιο παραγωγής' των κυττάρων, η αποθήκευση των πρώτων υλών, η αποστολή τους προς χρήση στο σωστό μέρος του σώματος , και η απελευθέρωση των τοξινών.

Ένας ποταμός νερού περιβάλλει το κύτταρο- που ονομάζεται μεμβράνη- η οποία επιτρέπει την ταχεία αποστολή των υλικών σε άλλα μέρη του κυττάρου όπου επεξεργάζονται και 'συσκευάζονται' πριν μεταφερθούν στα μέρη του σώματος όπου χρειάζονται. Με αυτόν τον τρόπο, μια άλλη λειτουργία του νερού στο σώμα είναι να λειτουργήσει ως όχημα μεταφοράς.

Το νερό βρίσκεται τόσο έξω όσο και μέσα στο κύτταρο. Το νερό από το εξωτερικό του κυττάρου συχνά ρέει κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης και μέσα στο κύτταρο. Εκατομμύρια αντλίες (που ονομάζονται αντλίες κατιόντων) στην κυτταρική μεμβράνη αντλούν (εξάγουν) επιβλαβή υλικά όπως τα οξέα και αντλούν (εισάγουν) χρήσιμα υλικά όπως η γλυκόζη και το νάτριο. Αυτές οι αντλίες λειτουργούν σαν αντλίες σε υδροηλεκτρικό φράγμα. Όταν το νερό ρέει σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, η κίνηση του νερού στις αντλίες ενεργοποιεί τις γεννήτριες. Με τον ίδιο τρόπο, η κίνηση του νερού κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης ενεργοποιεί τις αντλίες κατιόντων ή τις γεννήτριες στο κύτταρο. Αυτή η ισχύς ή "τάση" μετατρέπεται και αποθηκεύεται ως πακέτα ενέργειας που ονομάζεται ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) - μια χημική πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για να κάνει τη δουλειά του.

Όπως έχουμε δει, η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος προέρχεται από την κίνηση του νερού κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης. Η άλλη ενέργεια που παίρνει το σώμα μας προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε, η οποία αποτελεί μόνο το 25%. Πολλοί άνθρωποι που είναι αδύναμοι ή κουρασμένοι επιλέγουν να τρώνε φαγητό για να αισθανθούν περισσότερη ενέργεια. Ενώ θα κερδίσουν κάποια ενέργεια από το φαγητό, θα κερδίσουν επίσης ανεπιθύμητα κιλά επειδή με τα τρόφιμα έρχονται θερμίδες - κάτι που δεν παίρνετε με πόσιμο νερό (όποια παραπάνω ποσότητα νερό απλά περνάει έξω από το σώμα μέσω ούρων). Ενώ το φαγητό είναι επίσης σημαντικό για την ενέργεια, εάν κάποιος υπέρ-καταναλώσει φαγητό ανάλογα με την δραστηριότητας που έκανε, το σώμα του θα αποθηκεύσει αυτό το υπερβολικό φαγητό με τη μορφή σωματικού λίπους. Έτσι, την επόμενη φορά που αισθάνεστε κουρασμένοι και μπείτε στον πειρασμό να φάτε για να κερδίσετε ενέργεια, δοκιμάστε να πιείτε νερό προτού φάτε ένα σάντουιτς. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τελικά δεν ήσασταν τόσο πεινασμένοι. Θα πρέπει να περιμένουμε 20 λεπτά πριν φάμε, ώστε το νερό στο στομάχι μας να μην παρεμβάλλεται στην πέψη.

Μην νομίζετε ότι η χρήση υποκατάστατων όπως το τσάι, το αλκοόλ, ο χυμός ή ο καφές θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Ενώ αυτά τα ποτά περιέχουν νερό, λειτουργούν όμως σαν παράγοντες ξήρανσης που καταστρέφουν το νερό μέσα στο οποίο βρίσκονται και απομακρύνουν και άλλες ποσότητες νερού από τα αποθέματα του σώματός σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταλήγουμε στο να αισθανόμαστε διψασμένοι αφού έχουμε πιεί αλκοόλ-καφέ- χυμό - το νερό δεν μένει στο σώμα αρκετά καιρό.

Ο υποθάλαμος είναι το κέντρο της δίψας στον εγκέφαλο που μας λέει εάν διψάμε. Τα κύτταρα στον υποθάλαμο μετρούν το επίπεδο νατρίου στο σώμα μας και όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το επίπεδο νατρίου είναι υψηλό. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια παράγουν μια ειδική ορμόνη που ονομάζεται ισταμίνη η οποία μας οδηγεί να αναζητήσουμε νερό.

Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, τα κύτταρα κοντά στο κέντρο δίψας χάνουν την ευαισθησία τους και γι 'αυτό όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερο διψασμένοι αισθανόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνουμε λιγότερο νερό.

Αντ 'αυτού, θα πρέπει να πίνουμε νερό όπως και αν έχει, γνωρίζοντας ότι το σώμα μας το χρειάζεται ακόμα κι αν δεν το αισθανόμαστε. Το πόσιμο νερό δεν πρέπει να αποτελεί απάντηση στη δίψα αλλά μια συνεχή δραστηριότητα.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
=====================

Εκτός από την ξηροστομία (που κάποιοι λένε ότι είναι το τελευταίο σημάδι), υπάρχουν και άλλες ενδείξεις αφυδάτωσης. Αυτές περιλαμβάνουν τη δυσπεψία, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, πόνους στην καρδιά, τις ημικρανίες και τον πόνο στην πλάτη για να αναφέρουμε μερικές. Ας δούμε μερικά από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ημικρανίες βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλείται από την ακατάλληλη θερμοκρασία του σώματος. Ίσως τα καλύμματα του κρεβατιού σας να είναι πολύ ζεστά, ώστε να μην μπορείτε να κοιμηθείτε, ή ίσως είστε σε πολύ ζεστό περιβάλλον χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού.

Μια άλλη κοινή πάθηση, η αρθρίτιδα - από την οποία πάσχουν περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανοί σε μια ή την άλλη μορφή - οφείλεται σε έλλειψη νερού στις επιφάνειες του αρθρικού χόνδρου. Ο χόνδρος πρέπει να έχει αρκετό νερό για να λιπαίνει τις αρθρώσεις ώστε να ολισθαίνουν ομαλά ο ένας πάνω στον άλλο. Εάν όχι, ο χόνδρος αρχίζει να φθείρεται και έχουμε τρίψιμο των οστών ενάντια στα οστά, κάτι που είναι εξαιρετικά οδυνηρό και παράγει έναν τραχύ ήχο όταν μετακινούμαστε.

Ο F. Batmanghelidj, M.D., ισχυρίζεται ότι αυτοί οι πόνοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με νερό - όχι φάρμακο. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει μερικά συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει περισσότερη βλάβη, εξαλείφοντας μερικά από τα παραπάνω σημάδια χρόνιας αφυδάτωσης, τα οποία πιστεύει ότι είναι το βασικό πρόβλημα όλων των σωματικών ασθενειών. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πίνουμε πολύ νερό (2,5L+ ημερησίως) ως προληπτικό μέτρο.

Τώρα που ξέρουμε πόσο σημαντικό νερό είναι για το σώμα μας, ας φροντίσουμε να το γεμίζουμε με την σωστή ποσότητα που χρειάζεται ώστε να επωφεληθούμε από τα πολλά αποτελέσματά του, όπως:

-την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και ο πόνος στην πλάτη

-την αίσθηση της ευημερίας καθώς το νερό βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών και ξεπλένει τις τοξίνες

-μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι 85% νερό και χρειάζεται ένα σωστό ποσό για να λειτουργήσει σωστά

-πιο υγιές και νεανικό δέρμα, επειδή είναι επαρκώς ενυδατωμένο

-περισσότερη ενέργεια

-καλύτερη πέψη και τακτικότητα στην τουαλέτα


+ πολύ περισσότερα!

Με εκτίμηση,
Δρυόκοπος ο Άρειος

Πηγή