Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ : ΒΛΑΒΕΣ DNA. (ΕΚΤΡΟΠΕΣ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΩΝ)......, ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΦΥΣΙΚΟ Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ





https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31516130/

Ο  EMF-βιοφυσικός Δρ. Δημήτρης Ι. Παναγόπουλος εργάζεται στο Χωρέμειο  Εργαστήριο Ερευνών, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα  πειράματά του ήταν από τα πρώτα που έδειξαν βλαβερές επιδράσεις  μικροκυμάτων και άλλων τύπων τεχνητών EMF στο DNA και την αναπαραγωγή. 
Η  θεωρία του σχετικά με τον βιοφυσικό μηχανισμό δράσης των EMFs σε  κύτταρα γνωστά επίσης ως «μηχανισμός ταλαντώσεως με ιόντα» θεωρείται η  πιο πιθανή. 
Εξήγησε γιατί τα τεχνητά πολωμένα EMF είναι πολύ πιο  επιζήμια από τα φυσικά μη πολωμένα EMF και γιατί οι πολύ διαφορετικές  πραγματικές εκθέσεις από κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές μικροκυμάτων  είναι πολύ πιο επιζήμιες από τις προσομοιωμένες εκθέσεις με αμετάβλητες  παραμέτρους.


Βλάβη χρωμοσωμάτων σε ανθρώπινα κύτταρα που προκαλείται από ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας UMTS
Δημήτρης Παναγόπουλος 1


Η περιβαλλοντική έκθεση σε σύγχρονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τηλεπικοινωνιών μικροκυμάτων (EMFs) έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα με επακόλουθα παράπονα και ανησυχίες για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν ήδη αναφέρει γονοτοξικές επιδράσεις σε μια ποικιλία οργανισμών και τύπων κυττάρων / ιστών. Τα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα περιφερικού αίματος από έξι υγιείς δότες διεγέρθηκαν για μίτωση και εκτέθηκαν σε μικροκυμάτων EMF του Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) ή τρίτης γενιάς (3G) κινητής τηλεφωνίας (MT) EMF / ακτινοβολία που εκπέμπεται από ένα εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο. Τα λεμφοκύτταρα που εκτέθηκαν κατά τη φάση G2 του κύκλου διαίρεσης των κυττάρων και παρατηρήθηκαν στη μετάφαση, εμφάνισαν εκτροπές τύπου χρωματοειδών (κενά και διαλείμματα) σε πολύ σημαντικά ποσοστά - έως και 275% - σε σύγκριση με τα δείγματα ελέγχου (εκτεθειμένα σε ψευδή). Κάθε άτομο παρουσίασε διαφορετική ευαισθησία στην έκθεση στο φούρνο μικροκυμάτων. Επιπλέον, τα ποσοστά εκτροπών στα δείγματα ελέγχου μεταξύ των ατόμων ήταν διαφορετικά λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η έκθεση στο MT EMF προκάλεσε κυρίως αχρωμικές βλάβες (κενά) και δευτερευόντως τερματικές διαγραφές (διαλείμματα) σε μικρότερο βαθμό. 
Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η μικροκυματική 3G MT EMF / ακτινοβολία - εντός των τρεχόντων ορίων έκθεσης - έχει σημαντική γονοτοξική δράση στα ανθρώπινα κύτταρα και η έκθεση του ανθρώπου σε αυτό το EMF / ακτινοβολία πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα όσο το δυνατόν χαμηλότερα. και δευτερευόντως τερματικές διαγραφές (διαλείμματα) σε μικρότερο βαθμό. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31516130/