Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΑΝΤΗΧΗΣΗ SCHUMANN 7,83 Hz....


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Ένα πολύ βασικό φυσικό φαινόμενο στον πλανήτη μας είναι η συχνότητα ή συντονισμός Schumann.

O W.O. Schumann Φυσικός με ειδικότητα στην Φυσική της Ατμόσφαιρας εξέφρασε την άποψη ότι μεταξύ της ιονόσφαιρας και της επιφάνειας της Γης διαμορφώνεται μια κοιλότητα όπως σε διάφορα μουσικά όργανα (όπως πχ κιθάρα ή βιολί).

Στη Φυσική υπάρχει το φαινόμενο των στάσιμων κυμάτων το οποίο εμφανίζεται όταν ένα κύμα πέσει σε μια επιφάνεια η οποία το αντανακλά πίσω. Το ανακλώμενο κύμα συναντά το αρχικό προσπίπτον κύμα και δημιουργείται το στάσιμο κύμα (δυο κύματα ίδιας συχνότητας, πλάτους και φάσης). Χάρη στο φαινόμενο των στάσιμων κυμάτων μπορούμε να ακούσουμε μια ακουστική κιθάρα ή ένα βιολί (επειδή το "χτύπημα" της χορδής δημιουργεί κυματισμό μέσα στο "κουτί" του οργάνου, ο οποίος εξέρχεται από τις τρύπες του ενισχυμένος).

Στην περίπτωση της αντήχησης ή συντονισμού Schumann το "κουτί" είναι η κοιλότητα που σχηματίζει η επιφάνεια της Γης με την ιονόσφαιρα και το "χτύπημα της χορδής" είναι ο κεραυνός! Κάθε μέρα καταγράφονται στη Γη περίπου 40.000.000 κεραυνοί (κάθετες ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ της επιφάνειας της Γης και των νεφών). Στο σύνολό τους, δημιουργούν στάσιμα ηλεκτρομαγνητικά κύματα της τάξης των ELF (Extremely Low Frequency) τα οποία ταξιδεύουν με ταχύτητα φωτός γύρω από τη Γη. Ο Schumann υπολόγισε ότι το κάνουν αυτό κατά μέσο όρο 7.86 φορές.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η ιονόσφαιρα είτε "απομακρύνεται" από την επιφάνεια της Γης, είτε την "πλησιάζει". Άρα το μέγεθος του "ηχείου" (Γη-ιονόσφαιρα) μεγαλώνει πχ τη νύχτα (και η συχνότητα Schumann πέφτει κάτι που εξηγεί ότι τη νύχτα ο εγκέφαλός μας δουλεύει σε χαμηλότερες συχνότητες δλδ ύπνος).

Το εύρος καταγραφής της Schumann είναι μεταξύ 1 έως και 40Hz κάτι που αποτυπώνεται και στα εγκεφαλικά κύματα (Δέλτα, Θήτα, Άλφα, Βήτα και Γάμμα) με μέσο όρο τα 7 έως 10Ηz

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόσταση Γης-ιονόσφαιρας άρα και τις τιμές της αντίχησης Schumann:
1. Ηλιακά φαινόμενα (κηλίδες, ηλιακός άνεμος κλπ που διαταράσσουν την ιονόσφαιρα λόγω κυρίως μαγνητικών καταιγίδων. Σε αυτή την περίπτωση η αντήχηση Schumann μηδενίζεται και έχουμε επιπτώσεις στις ραδιοεπκοινωνίες)
2. Σεληνιακός κύκλος
3. Θέσεις πλανητών

Όλοι οι ζώντες οργανισμοί ως ηλεκτρομαγνητικές οντότητες βασίζονται στην αντήχηση Schumann και βάσει αυτής ρυθμίζονται ενεργοπληροφοριακά.

Βιβλιογραφία:
- Schumann W.O. 1952 - On the characteristic oscillations of a conducting sphere which is surrounded by an air layer and an ionospheric shell. Zeitschrift fur Naturforschung 7a, 149-154 (στη γερμανική γλώσσα)

- Balser M., Wagner C.A. 1960 - Observation of earth: ionosphere cavity resonances. Nature 188,4751

- Becker R.O., 1963 - Relatioship of geomagnetic environment to human biology. NY State. J. Med. 1, 2215-2219

- Dubrov A.P., 1978 - The Geomagnetic Field and Life: Geomagnetobiology. Plenum Press, New York

- Pressman A.S., 1970 - Electromagnetic Fields and Life. Plenum Press, New York

- Galejs J., 1972 - Terrestrial Propagation of Long Electromagnetic Waves. Pergamon Press, Oxford UK, New York

Nikolas Daradimos