Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Ή "ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ" ;




Τη δική του προσέγγιση ως προς την κρίση του κορωνοϊού κατέθεσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ALPHA, ο παγκοσμίου εμβέλειας Καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης σε άρθρο του, μεταξύ άλλων ερωτημάτων, κατέγραψε και το κατά πόσο αυτό που ζούμε είναι όντως μια πραγματική πανδημία ή «το φιάσκο του αιώνα».

Πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων, άρα μικρότερη θνητότητα

Ο ίδιος τόνισε ότι το «φιάσκο» αναφέρεται στα δεδομένα που διακινούνται αυτή τη στιγμή στα Μέσα ενημέρωσης και είναι «εντελώς αναξιόπιστα», καθώς ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτών που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, ακόμα και «100 φορές μεγαλύτερος». Ο κ. Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι η πραγματική θνητότητα είναι πολύ μικρότερη, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, «αγγίζοντας» τα ποσοστά της εποχικής γρίπης. Στην περίπτωση της Κύπρου, μάλιστα, όπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 262, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Το λάθος της Ιταλίας

Πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για ένα 10% των πολιτών της Ιταλίας που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Επίσης, οι θάνατοι στην Ιταλία φέτος είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που αφήνει η γρίπη στην Ιταλία. Το λάθος που έκανε η χώρα και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, είναι ότι από την αρχή κατέκλυσε τα νοσοκομεία της με ασθενείς κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, και στις υπόλοιπες χώρες, πολλοί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ή παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία δεν πηγαίνουν να ελεγχθούν κάτι που είναι ορθό, προκειμένου να μην υπάρξει άσκοπος συνωστισμός στα νοσηλευτήρια.

Προστασία ευάλωτων πληθυσμών - Άμεσα συνέχιση της κανονικότητας

Ο κ. Καθηγητής τόνισε τη σημαντικότητα του να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες, στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα. Ο ίδιος μίλησε για την ορθολογική, κατά τον ίδιο αντιμετώπιση της κρίσης:

«Θα πρέπει να κάνουμε ελέγχους τυχαίων δειγμάτων σε διαφορετικές χώρες, για να δούμε σε κάθε μέρος του κόσμου ποια είναι η ακριβής διάδοση του ιού. Γιατί τα μέτρα είναι πολύ διαφορετικά.»

Ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι πιθανόν καλύτερο μέτρο να είναι επιθετική η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, κι εντατική η διαγνωστική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της κοινωνίας

«Αν συνεχίσουμε στα τυφλά για μήνες με όλα να έχουν καταρρεύσει πλέον θα έχουμε απώλειες ζωών από άλλα πράγματα. Δε θέλω να μειώσω το πρόβλημα της πανδημίας. Ο αριθμός των θανάτων με την πορεία του επιδημικού κύματος και την καταγραφή των θανάτων που φαίνεται μάλλον να επιπεδώνεται αυτή τη στιγμή, μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνολικά αριθμό 100.000 θανάτων, ίσως και παραπάνω.»

O κύριος Καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει ψύχραιμα να αντιδράσουμε, λέγοντας ότι καλά κάνουμε και λαμβάνουμε αυστηρά δεδομένα, αλλά πρέπει στη συνέχεια να διασώσουμε την υπόλοιπη ζωή της κοινωνίας. 

Αναφορικά με τα νεότερα θύματα ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και πιθανόν πρόκειται για άτομα που δε γνώριζαν πως είχαν κάποια νοσήματα. Το χειρότερο, κατά τον ίδιο, είναι να προκαλείται στρες στους ανθρώπους, κάτι που επηρεάζει ως επακόλουθο και το ανοσοποιητικό τους.

https://youtu.be/4phXRZJcs08

Τέλος, δήλωσε πως έχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το ζήτημα του εμβολίου, καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να ελεγχθεί εξαντλητικά και δεν αναμένεται να δώσει άμεση λύση εντός των επόμενων εβδομάδων έως και μηνών. Υπενθύμισε, δε, παρόμοιες προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν για άλλους κορωνοϊούς, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή