Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΗΛΙΟΣ:ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ...




"Να είσαι ο ήλιος και όλοι θα σε βλέπουν..ή αλλιώς..
...Το φως του ήλιου και πώς λειτουργεί στο σώμα"

Σε αυτόν τον πλανήτη πρέπει να έχουμε το πλήρες φάσμα του ηλιακού φωτός για να ζήσουμε.
Το φως του ήλιου δεν είναι μόνο ένα λαμπρό φως, αλλά είναι μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, που περιγράφεται καλύτερα ως ουράνιο τόξο.
Αυτές οι 1.200 συχνότητες φωτός δρουν σε κάποιο μέρος του σώματός σας. Ενισχύουν τα κύτταρα, ρυθμίζουν το βιολογικό σας ρολόι και παράγουν ορμόνες στο σώμα σας. Επηρεάζουν το μεταβολισμό σας, σας δίνουν το ισοδύναμο της βιταμίνης C και της βιταμίνης D. Όταν δεν παίρνετε αρκετό φως, όλες αυτές οι λειτουργίες αρχίζουν να μειώνονται και προκαλούν εξασθένηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Χρειαζόμαστε αυτές τις συχνότητες σε συνεχή βάση. Το σώμα σας χρειάζεται 30 λεπτά ηλιακού φωτός την ημέρα. Δύο ώρες την ημέρα είναι το ιδανικό.

Επιπλοκές υγείας από έλλειψη ηλιακού φωτός

Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο κανονικός φωτισμός και ο λαμπτήρας φθορισμού προκαλούν υπερδραστηριότητα, άγχος και καταπόνηση στο μάτι. Το λαμπάκι πυρακτώσεως βάζει μια κίτρινο-πορτοκαλί συχνότητα και το σώμα σας γεμίζει υπερβολικά με αυτό. Το σώμα εκλιπαρεί για υδατάνθρακες, κοιμάσαι περισσότερο, αλλάζουν τους κύκλους της εμμηνόρροιας, προκαλείται νευρικότητα και κατάθλιψη. Καθώς η ποσότητα του ήλιου που καταναλώνουμε μειώνεται, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει ανάλογα και παίρνουμε περισσότερα κρυολογήματα και ιούς. Η έλλειψη υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος λόγος για την κατάθλιψη.

Πώς το φως του ήλιου εισέρχεται στο σώμα σας

98% του ηλιακού φωτός εισέρχεται μέσω των ματιών και 2% μέσω του δέρματος. Το 2% στο δέρμα είναι σημαντικό επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος που το σώμα σας μπορεί να φτιάξει βιταμίνη D.

Το γυαλί μπλοκάρει το φως του ήλιου

Τα παράθυρα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό σας θα εμποδίσουν το 100% του υπεριώδους φωτός. Ανοίξτε τα παράθυρα, αν μπορείτε.
Εάν φοράτε γυαλιά, γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής, εμποδίζεται και πάλι το 100% του υπεριώδους φωτός. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν περνάει από γυαλί ή πλαστικό, οπότε αν πληρώνετε για οποιοδήποτε είδος UV προστασίας στους φακούς σας, είναι σπατάλη χρημάτων. Οι τεχνητοί φακοί που εισάγουν οι γιατροί μετά από καταρράκτη θα εμποδίσουν επίσης όλες τις υπεριώδεις ακτίνες.

Πώς το φως ταξιδεύει στο σώμα

Το φως εισέρχεται μέσα από τα μάτια σας και ακολουθεί δύο μονοπάτια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό αποτέλεσμα: (i) Το οπτικό μονοπάτι, το οποίο σας επιτρέπει να δείτε, είναι η ανώτερη διαδρομή που φτάνει μέχρι τον φλοιό. Αν είστε τυφλοί, αυτό το μονοπάτι μπορεί να εμποδιστεί, αλλά το κατώτερο μονοπάτι συνεχίζει να λειτουργεί. (ii) Η κατώτερη οδός πηγαίνει στον υποθάλαμο, έναν εξαιρετικά σημαντικό αδένα στην κατανομή του ηλιακού φωτός στο υπόλοιπο σώμα σας.

Παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης

Ο υποθάλαμος ελέγχει όλους τους άλλους αδένες. Ρυθμίζει επίσης τους κιρκαδιανούς σας ρυθμούς, λέγοντάς σας αν είναι ημέρα ή νύχτα, Ιούνιος ή Δεκέμβριος. Η σημασία αυτού είναι ότι δίνει εντολή στην επίφυση να παράγει τις κατάλληλες ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επίφυσή σας παράγει μελατονίνη και θα πρέπει να έχετε περίπου οκτώ ώρες σκοτάδι. Όταν βρίσκεστε στο φως της ημέρας ή στο φως του ήλιου, οι ίδιοι αδένες παράγουν σεροτονίνη. Σε μια κανονική ημέρα λαμβάνετε συνήθως οκτώ ώρες μελατονίνης και 16 ώρες σεροτονίνης. Κατά τους χειμερινούς μήνες βιώνετε περισσότερο σκοτάδι, οπότε το σώμα σας εκκρίνει όλο και περισσότερη μελατονίνη, με αποτέλεσμα να ρίχνει το σώμα σας εκτός ισορροπίας και να δημιουργεί αυτές τις συνθήκες που αναφέρονται παραπάνω, ειδικά την επιθυμία να κοιμηθεί περισσότερο. Έτσι, δίνοντας σε ένα άτομο που έχει εποχιακή κατάθλιψη μελατονίνη θα το καταστήσει χειρότερο επειδή το σώμα του παράγει ήδη πάρα πολύ μελατονίνη. Μην παίρνετε μελατονίνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτός εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου.

Ηλιακό φως και ενέργεια

Ο υποθάλαμος έχει ένα άλλο σημαντικό καθήκον ότι μετατρέπει το φως σε χημικούς ηλεκτρικούς παλμούς που ακολουθούν το νευρικό σύστημα στο σώμα, παρέχοντας ενέργεια σε κάθε κύτταρο στο σώμα σας. Τα κύτταρα σας απαιτούν θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και οξυγόνο από τον αέρα, αλλά αυτό που 'ανάβει' την ενέργεια στο κύτταρο είναι το ηλιακό φως. Το φως του ήλιου είναι το μπουζί, το οποίο παρέχει τη σπίθα στα κύτταρα για την παραγωγή πρωτεϊνών και την αντιγραφή και επισκευή . Αυτός είναι ο μηχανισμός του ηλιακού φωτός στο σώμα. Ρυθμίζει το ρολόι του σώματος, παράγει τις ορμόνες στο σώμα σας και παράγει την ενέργεια που πηγαίνει στα κύτταρα, οπότε είναι σημαντικό να μπαίνει καλό φως στα μάτια σας.

Περισσότερα οφέλη από το φως του ήλιου

1. Το φως του ήλιου μετατρέπει τη χοληστερόλη σε βιταμίνη D, μειώνοντας τη χοληστερόλη στο αίμα. Η βιταμίνη D προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης πολλών τύπων καρκίνου και καλύτερης απορρόφησης ασβεστίου, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της φθοράς των δοντιών, χτίζει ισχυρότερα πυκνά οστά και επιταχύνει την αποκατάσταση των οστών.
2. Το φως του ήλιου σκοτώνει πολλά μικρόβια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τη γ- σφαιρίνη και αυξάνοντας τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταστρέφουν τα μικρόβια. Πολλές ασθένειες του δέρματος ανταποκρίνονται καλά σε ελεγχόμενες δόσεις ηλιακού φωτός. Για ένα καθαρό, δροσερό κρεβάτι, εκθέστε τα κλινοσκεπάσματα στο φως του ήλιου. Είναι καλύτερο να αφήσετε το φως του ήλιου στα σπίτια σας και να διακινδυνεύσετε λίγο ξεθωριασμένα έπιπλα. Η υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αυτό το σπίτι είναι πιο πολύτιμη από κάθε ακριβό έπιπλο.
3. Το φως του ήλιου καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και είναι σημαντικό στη θεραπεία της κατάθλιψης. Παρέχει μια αίσθηση ευημερίας αυξάνοντας την παραγωγή ενδορφίνης στον εγκέφαλο.
4. Το φως του ήλιου ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.
5. Το φως του ήλιου βοηθά στην πέψη και την απώλεια βάρους, αυξάνοντας το μεταβολισμό με την τόνωση της παραγωγής ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα.

6. Οι ασθενείς ωφελούνται πολύ από τον ήλιο λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Το ηλιακό φως ενισχύει την εξάλειψη των αποβλήτων βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος. Ανακουφίζει επίσης τα νεφρά από ορισμένες επιβαρύνσεις τους εξαλείφοντας τα απόβλητα μέσω του δέρματος όταν ιδρώνετε.

Αυτόν τον ήλιο τον έχουμε καθημερινά ανάγκη μα πιότερο χρειαζόμαστε τον "Ήλιο της Δικαιοσύνης" μαζί μας.

Αυτός ο ήλιος σκάει μέσα μας κι εμείς κρατάμε την παλάμη στο στόμα έντρομοι...γιαυτο φίλε μου ..πέραν των προσωπικών σου ωφελειών απο αυτό το θαύμα του Θεού..Ποτέ μα ποτέ,μην σκύβεις το κεφάλι. Ποτέ μην τα παρατάς και μην κάθεσαι να μοιρολογείς. Βρες έναν άλλο τρόπο. Και μην προσεύχεσαι όταν βρέχει αν δεν προσεύχεσαι όταν λάμπει ο ήλιος...διότι..
....Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές...

Ο δικός μου ήλιος δύει για να ανατείλει ξανά.Αν αυτός ο ήλιος μου και το φεγγάρι κάποτε αμφιβάλουν, θα σβήσουν.Σε σας τι γίνεται;!Τι υπάρχει άραγε μέσα μας;

Μια ευγενική καρδιά, όπως ο ήλιος, δείχνει το μεγαλείο της όταν είναι στο πιο χαμηλό σημείο.Ο χρυσός -όπως και ο ήλιος που λειώνει το κερί αλλά σκληραίνει τον πηλό- μεγεθύνει τις μεγάλες ψυχές.

Τi είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ΄ άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

Τίποτε δεν είναι καινούργιο κάτω από τον ήλιο, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ήλιος..

Κ.Μ.

ΥΓ.Ευχαριστώ το φίλτατο Γιώργο για την ενδελεχή του μετάφραση.