Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΝΙΚΑΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ!...

 


Σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπολόγου Dr. Helen Fisher "Όταν βιώνουμε αγάπη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος εργάζεται όχι μόνο για να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα, αλλά και τα νευρικά μονοπάτια που είναι υπεύθυνα για τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος απενεργοποιούνται.

Στην πραγματικότητα όταν ασχολούμαστε με αυτό που θεωρείται «ρομαντική αγάπη», ο νευρολογικός μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των άλλων ανθρώπων και τη διατύπωση σκέψεων που βασίζονται στον φόβο "κλείνει"."
Με άλλα λόγια, ο Έρωτας νικάει το Φόβο.
Εύλογα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η συστημική προσπάθεια διάλυσης των σχέσεων -που με δεκάδες τρόπους ξεδιπλώνεται γύρω μας- στοχεύει, όχι απλά στην ακραία εξατομίκευση, αλλά ακριβώς στην αφαίρεση από τους ανθρώπους της αγαπητικής τους δυνατότητας να μην φοβούνται.
(ΥΓ Και για ανάλογους λόγους -που συναρτώνται με την ορμόνη της ντοπαμίνης- όταν βιώνουμε τον χωρισμό το κύμα και η πτώση των ορμονών στον εγκέφαλό μας είναι παρόμοια με ό,τι νοιώθει κάποιος που διέκοψε αιφνίδια τις ουσίες τοξικοεξάρτησης.)