Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ



Η Φυσική Υγιεινή ενδιαφέρεται κι αγωνίζεται για την πρόληψη της αρρώστιας κι όχι για τη φαρμακευτική καταστολή της. Κι επειδή η διατροφή είναι ο βασικότερος παράγοντας της υγείας, σπουδαίο προληπτικό μέσο είναι να μη βάζομε στο στόμα μας άσπρο αλεύρι κ' άσπρη ζάχαρη.
Θα ρωτήσετε όμως: Και με τι θ’ αντικαταστήσομε τη ζάχαρη; Με το σύγχρονο πνεύμα διατροφής, που δεν τρώμε για να ζούμε, αλλά ζούμε για να τρώμε, δηλαδή βάζομε σε πρώτη γραμμή τον ηδονισμό του φαγητού, το πράγμα είναι δύσκολο γιατί θα πρέπει ν’ απαρνηθούμε όλα ανεξαιρέτως τα είδη ζαχαροπλαστείου, καθώς και όλα τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Όταν όμως μας γίνει συνείδηση ότι τρώμε για να ζούμε κ' παραιτηθούμε από το ζωώδη αισθησιασμό που μας έχει κυριέψει, όταν μάθομε να τρεφόμαστε υγιεινά, όπως ετρέφοντο οι άνθρωποι ως τα τελευταία χρόνια, πριν μας κατακλύσει η αφθονία και η καλοπέραση, τότε το πρόβλημα εξαφανίζεται.
Εμείς οι Έλληνες ιδιαίτερα έχομε άριστα είδη για ν’ αντικαταστήσομε τη ζάχαρη κι αυτά είναι το μέλι, το πετιμέζι, οι σταφίδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και όλα τα γλυκά φρούτα της Πατρίδας μας, τα οποία μπορούμε να ξεραίνομε στον ήλιο κ' να τα χρησιμοποιούμε το χειμώνα - όπως έκαναν οι μανάδες μας. Μια χούφτα σταφίδες ή σύκα τα μουσκεύομε όλη νύχτα. Την άλλη μέρα τ’ αλέθομε στο μπλέντερ με αρκετό νερό και το χρησιμοποιούμε στη θέση του ακριβού μελιού. Όσο μπορείτε μακριά από το ζαχαροπλαστείο.
Με τα διάφορα αυτά ζάκχαρα, με ξηρούς καρπούς και με σιταρίσιο ή καλαμποκίσιο αλεύρι, μπορεί η νοικοκυρά, αυτοπειραματιζόμενη, να κάνει στο σπίτι κρέμες, κουλουράκια, παξιμαδάκια, κέικ, τσουρέκια και τόσα άλλα νόστιμα κ υγιεινά γλυκίσματα και να μην έχει καμιά ανάγκη τα βρώμικα κ ανθυγιεινά προϊόντα της ζαχαροπλαστικής βιομηχανίας, με την τόσο ελκυστική εμφάνιση κ γεύση.
---------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Περσείδη: "ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ"... - 1986 -