Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΤΟΞΙΝΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΟΒΟΛΗ



Η τοξιναιμία σημαίνει δηλητηρίαση του αίματος.

Πίσω στο 1926, ένας διάσημος θεραπευτής από το Κολοράντο ο γιατρός JH Tilden, έγραψε ένα βιβλίο που ήταν το αποκορύφωμα κλινικής εμπειρίας μιας ολόκληρης ζωής. Εξήγηση για την τοξιναιμία (Toxemia Explained). Ο Δρ Tilden ήταν ριζοσπαστικός. Δεν πίστευε ότι τα φάρμακα θεραπεύουν τις ασθένειες. Είχε μια απλή θέση:

"... κάθε αποκαλούμενη ασθένεια είναι μια κρίση της τοξιναιμίας, που σημαίνει ότι η τοξίνη έχει συσσωρευτεί στο αίμα πάνω από το σημείο ανεκτικότητας... η κρίση, η αποκαλούμενη ασθένεια - πέστε την κρύωμα, γρίπη, πνευμονία, πονοκέφαλο, ή τυφοειδή πυρετό - είναι μια έμμεση αποβολή. Η φύση προσπαθεί να απελευθερώσει το σώμα απο την τοξίνη."

Επινοείται έτσι το όνομα μιας ασθένειας για κάποιο μέρος του σώματος στο οποίο οι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί τόσο πολύ έτσι ώστε εκείνο το μέρος του σώματος αρχίζει να δυσλειτουργεί.

Αυτή η έννοια της ασθένειας, γνωστή ως έμμεση αποβολή, δεν έχει ποτέ διαψευστεί. Αυτό που συμβαίνει είναι, ότι οι κανονικές λεωφόροι για την αποβολή των αποβλήτων - συκώτι, νεφρά, παχύ έντερο - συντρίβονται κάτω από το βάρος της συσσώρευσης δηλητήριων. Σαν ένστικτο επιβίωσης, τα διάφορα άλλα όργανα του σώματος που δεν σχεδιάστηκαν για την αποβολή των τοξινών στρατολογούνται για να βοηθήσουν να ξεφορτωθεί το σώμα τα απόβλητα.

Δοκιμάζουν απελπισμένα μέτρα για να αποβληθούν τα άπεπτα, σαπίζοντα δηλητήρια, και συχνά υφίστανται φλεγμονή ή ασθενούν και τα ίδια στην προσπάθεια.

Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της ιδέας είναι η ακμή. Η ακμή δεν είναι ένα πρόβλημα του δέρματος. Είναι μια έμμεση αποβολή: το αίμα και το παχύ έντερο είναι τόσο γεμάτα με δηλητήρια που συσσωρεύονται πιο γρήγορα από όσο μπορούν να αποβληθούν έτσι ώστε το σώμα δοκιμάζει μια ακραία λύση: αποβάλλει τα δηλητήρια μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος: το δέρμα. Μια εναλλακτική διαδρομή διαφυγής. Δεδομένου ότι τα δηλητήρια φεύγουν, ενοχλούν το κανονικό δέρμα και προκαλούν αναφυλαξία, ερυθρότητα, ή εκρήξεις πύου, όπως τα σπυράκια. Γί αυτό οι κρέμες και τα λοσιόν δέρματος δεν λειτουργούν σε ένα τέτοιο σενάριο. Δεν είναι ένα πρόβλημα του δέρματος. Είναι πρόβλημα της χρόνιας δηλητηρίασης του αίματος λόγω μιας άπεπτης διατροφής. Οι άνθρωποι του τρίτου κόσμου περνούν σπάνια ακμή. Η ακμή είναι μια ασθένεια της υπερβολής, μια συνέπεια του τρόπου ζωής του fast food.

Το χρόνιο "ανίατο" έκζεμα και η ψωρίαση εμπίπτουν συχνά στην ίδια κατηγορία. Οι άνθρωποι υποφέρουν χωρίς λόγο για χρόνια από αυτές τις ασθένειες, υπό την καθοδήγηση του καλοπροαίρετου αλλά ανίδεου δερματολόγου που τους έχει πείσει ότι η μόνη ελπίδα τους είναι να βρούν το σωστό φάρμακο για τη "ασθένεια του δέρματος τους."

Το ίδιο και με τα νεφρά. Η αρχική εργασία τους ήταν απλά να διατηρήσουν την ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών στο αίμα. Αλλά με την εμφάνιση των σύγχρονων τροφών του εμπόριου, ξαφνικά τα νεφρά βρίσκονται να ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια προσπαθώντας να φιλτράρουν έξω από το αίμα όλα αυτά τα νέα κατασκευασμένα απο τον άνθρωπο χημικά - μια λειτουργία για την οποία δεν είχαν ποτέ σχεδιαστεί. Αποτέλεσμα: η ασθένεια νεφρών είναι σήμερα η 9η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. (Ιστορικές στατιστικές).

Ο Δρ Henry Bieler προσφέρει ένα άλλο παράδειγμα της έμμεσης αποβολής: οι πνεύμονες αναλαμβάνουν στην συνέχεια μετά τα νεφρά. Όταν το επίπεδο τοξινών στο αίμα υπερβαίνει την ικανότητα των νεφρών να αποβληθούν μέσω των ούρων, οι πνεύμονες προσπαθούν να αναπληρώσουν αυτήν τη βραδύτητα. Οι πνεύμονες εκκρίνουν μερικές από τις τοξίνες του αίματος μέσω των βλεννωδών μεμβρανών τους. Τέτοια τοξικότητα ενοχλεί και προκαλεί φλεγμονή στις λεπτές μεμβράνες των πνευμόνων, και μπορεί να είναι η αρχική αιτία της πνευμονίας, της βρογχίτιδας, του άσθματος, του οιδήματος ή ουσιαστικά οποιουδήποτε άλλου προβλήματος των πνευμόνων.

Το ίδιο πράγμα και με το κρύωμα. Το κρύωμα είναι απλά ο τρόπος του σώματος να πει ότι το επίπεδο τοξικότητας έχει ξεπεράσει τώρα τη δυνατότητα του σώματος να ξεφορτωθεί τα απόβλητα μέσω των κανονικών λεωφόρων: παχύ έντερο, νεφρά, και συκώτι. Έτσι θα δοκιμάσει τις εναλλακτικές ή έμμεσες διαδρομές: μύτη, στόμα, λαιμός, μάτια, πνεύμονες.

Πάλι, η θεωρία της έμμεσης αποβολής του Tilden είναι ότι πολλές ασθένειες είναι πραγματικά ακριβώς η προσπάθεια έκτακτης ανάγκης ενός οργάνου να αποβάλλει τα υπερβολικά δηλητήρια επειδή οι αρχικές λεωφόροι είναι υπερφορτωμένες. Εάν εκείνο το μέρος του σώματος καταβάλλεται στη διαδικασία, τότε ασθενεί και εμείς προσποιούμαστε ότι εκείνο το όργανο, απομονωμένο από το υπόλοιπο σώμα, είναι το πρόβλημα.

Τέτοια σκέψη είναι κάτι περισσότερο από απλοϊκή και ανειλικρινής. Εάν οι ιατρικές αποφάσεις είναι βασισμένες σε λανθασμένες αντιλήψεις χαρακτηρίζοντας το ασθενές όργανο ως ασθένεια, τα αποτελέσματα μπορούν να κυμανθούν από ατελέσφορα ως μοιραία.

Ο Δρ Tilden θεώρησε ότι τα άπεπτα τρόφιμα στα έντερα και στο αίμα ήταν η αρχική αιτία κάθε ασθένειας. Οι ιδέες του τεκμηριώνονται τώρα στα περισσότερα περιοδικά γαστροεντερολογίας, τα οποία ερευνούν με μεγάλη λεπτομέρεια το "σύγχρονο" φαινόμενο του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΕΝΤΕΡΟΥ- LEAKY GUT SYNDROME.

Ο λόγος που η τροφή παραμένει άπεπτη είναι η έλλειψη ενζύμων.

Εδώ τι συμβαίνει: Τρώμε τα σκάρτα τρόφιμα. Δεν μπορούμε να τα χωνεύσουμε. Παραμένουν στα έντερά μας σε μορφή σήψης για ολόκληρες εβδομάδες. Τελικά η προστατευτική εντερική επένδυση αποδυναμώνεται και επιτρέπει σε ένα μερος σάπιας, άπεπτης τροφής να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν βρεθούν στο αίμα, τα τοξικά υπολείμματα μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε. Σαν ξένη πρωτεΐνη, τα υπολείμματα μπορούν έπειτα να αρχίσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση στην ιδιαίτερη θέση όπου τυχαίνει να καταλήξουν.

Η βιαστική διάγνωση είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα επιτόπιας φλεγμονής – οι αρθρώσεις, οι μύες, το συκώτι, τα νεφρά, τα έντερα, το στομάχι, οτιδήποτε. Κατόπιν μας δίνονται φάρμακα για να καλύψουμε τα συμπτώματα. Οι γιατροί προσποιούνται ότι μπορούν να θεραπεύσουν το "προβληματικό" μέρος σε απομόνωση από το υπόλοιπο σώμα. Γι’αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Δρ Tilden, αυτοί οι τύποι χρόνιων, μυστήριων ασθενειών σχεδόν πάντα έχουν την τοξιναιμία ως ελλοχεύουσα αιτία.

Ο Δρ Tilden ήταν μπροστά από την εποχή του. Οι ιδέες του είναι μακράν ανώτερες από τις σύγχρονες θεραπείες με φάρμακα. Στις περισσότερες χρόνιες καταστάσεις ασθενειών, ειδικά κάποιας που έχει προκαλέσει σύγχυση σε όλες τις ιατρικές μεγαλοφυίες, η προσέγγιση Tilden πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα, εάν κάποιος θέλει να έχει οποιαδήποτε ελπίδα μιας πλήρους, μόνιμης αποκατάστασης.

Ο Thomas Sydenham, ο διασημότερος Άγγλος παθολόγος του 17ου αιώνα, υποστήριξε τον Tilden πολύ καιρό πριν:

"Η ασθένεια δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια εκ μέρους του σώματος να ξεφορτωθεί την νεκρή από σήψη ύλη (Morbific matter)." - Bieler...

(Το απόσπασμα είναι από τις σελίδες 66-68 του βιβλίου - το βιβλίο υπάρχει στα αρχεία της ομάδας και μπορείτε να το κατεβάσετε)...

-----------------------------------------------------------

Απόσπασμα από το βιβλίο: “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”

- Μεταφράσεις Διατροφικών Άρθρων από Επιλεγμένες Ιστοσελίδες -

#ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ_ΣΤΗΝ_ΦΥΣΙΚΗ_ΔΙΑΤΡΟΦΗ

#ΦΙΛΟΙ_ΤΗΣ_ΦΥΣΙΚΗΣ_ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Ανδρέας Καραβιώτης