Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ



Ο περίφημος Αμερικανός γιατρός Elmer Lee, ύστερα από 45 χρόνια ιατρικής πείρας, γράφει τα εξής στο επιστημονικό περιοδικό του «Υγιεινή Αγωγή» (Νοέμ. 1924): «Δεν υπάρχει πιο κοινό και ενοχλητικό σύμπτωμα ασθένειας από το κακό της δυσκοιλιότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας πάσχει από αυτήν. Η δυσκοιλιότητα δικαιολογεί το γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο ευπρόσβλητοι από τα κρυολογήματα και τους πυρετούς, τα εξανθήματα και τις καταρροές, τη φυματίωση και τον καρκίνο. Αυτή είναι υπεύθυνη για τις διαδοχικές παιδικές αρρώστιες – τη διφθερίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα, τον κοκκύτη, κτλ.».
Ο Υπόνομος του Οργανισμού
Το παχύ έντερο – το λεγόμενο και κόλον – είναι η φωλιά της δυσκοιλιότητας. Το έντερο αυτό έχει ονομαστεί – και πολύ επιτυχώς – υπόνομος του οργανισμού.
Όταν ένας υπόνομος παραγεμίσει από ακαθαρσίες, εξαιτίας κάποιου φράγματος ή άλλου εμποδίου, αν δεν ανοιχτεί η διέξοδος και διευκολυνθεί η κάθοδος και η απόρριψη της συσσωρευμένης ύλης, ασφαλώς θα ξεσπάσει σε κάποιο άλλο μέρος, προκαλώντας, φυσικά, βλάβη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο σώμα όταν ο υπόνομος του οργανισμού έχει καθυστερήσεις κενώσεων, έμφραξη, όταν έχει παραγεμίσει.
Η Εσωτερική Ακαθαρσία
Αν φροντίζαμε για την εσωτερική καθαριότητα όσο φροντίζουμε για την εξωτερική, οι αρρώστιες θα ελαττώνονταν κατά πολύ, τόσο ώστε μπορούμε να πούμε πως ο γιατρός θα είχε τον λόγο μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως σε ατυχήματα.
Ο άνθρωπος ασυλλόγιστα γεμίζει και στουμπώνει τον πεπτικό του σωλήνα με ένα σωρό σαβούρα που καταβροχθίζει καθημερινά, αδιαφορώντας αν το σώμα έχει την ικανότητα να την απομακρύνει προτού αρχίσει να παθαίνει αποσύνθεση και να βρωμίσει.
Οι μεγαλύτεροι γιατροί τονίζουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να ενεργείται δύο και τρεις φορές την ημέρα για να προλαμβάνεται κάθε αρρώστια. Φέρνουν παράδειγμα τους πιθήκους των ζωολογικών κήπων που ενεργούνται 3-6 φορές την ημέρα και δεν παθαίνουν ποτέ αυτοδηλητηρίαση, πράγμα που συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα στους ανθρώπους. Οι πίθηκοι χάνουν αμέσως την όρεξη και αδιαθετούν, όταν, για μία οποιαδήποτε αιτία, παρατηρηθεί καθυστέρηση ή ανωμαλία στις κενώσεις τους. Και όμως, είναι, δυστυχώς, αμέτρητοι άνθρωποι που δεν έχουν παρά μόνο μια κένωση την ημέρα, και αυτή όχι κανονική. Πολλοί μάλιστα και τη μοναδική, δύσκολη και ανώμαλη αυτή κένωση, την προκαλούν με κάποιο καθαρτικό από τα τόσα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα σας αναφέρω μία περίπτωση.
Ένας κύριος μού έγραψε: «Είμαι δυσκοίλιος από μικρό παιδί. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια παίρνω κάθε βράδυ δύο χαπάκια cascara και κάθε πρωί ενεργητικό αλάτι για να αναγκάσω το έντερο να ενεργηθεί μία φορά στο εικοσιτετράωρο. Είμαι μόλις 40 ετών και αισθάνομαι τον εαυτό μου κατακουρασμένο, γερασμένο». Ύστερα από δέκα μέρες από τη λήψη της επιστολής, ο κύριος αυτός υποβλήθηκε στα απλά φυσικά μέσα για την εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Βρήκαμε ότι το παχύ έντερο είχε πάθει αναισθησία, παράλυση. Σε διάστημα 20 ημερών, η ανωμαλία του αυτή εξαλείφθηκε και έκτοτε έχει δύο – σπανιότητα, λέει, μία – φυσιολογικές κενώσεις στο εικοσιτετράωρο. Αισθάνεται ξανανιωμένος, υγιέστατος, με φρέσκες δυνάμεις και ζωτικότητα...
------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ηλία Πέτρου: "ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ" τόμος 1...