Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ



Κίνηση θα πει ζωή, και ακινησία θάνατος. Η αδράνεια προξενεί περισσότερη φθορά στο σώμα παρά η ενέργεια. Με τη διαφορά ότι πρέπει να καθοριστούν τα όρια μεταξύ της κίνησης και της υπερκόπωσης και μεταξύ της ανάπαυσης και της αδράνειας.
Το ανθρώπινο σώμα, όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, πρέπει να κάνει αρκετή σωματική άσκηση για να διατηρηθεί, μαζί με τους άλλους φυσικούς υγιεινούς παράγοντες, η υγεία. Όταν ένα όργανο δεν κινείται, αρχίζει να ατροφεί, να αδυνατίζει και όταν τυχόν βρεθούμε στην ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην ενέργεια που θα απαιτήσει η περίπτωση.
Είναι ολοφάνερο ότι όλα τα ζώα που ζουν αδέσποτα στη φύση είναι κατά πολύ υγιέστερα και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από τα ήμερα, τα κατοικίδια ζώα. Επειδή δε τα άγρια ζώα, μια που είναι προσαρμοσμένα τελείως με τους νόμους της φύσης, είναι τελείως υγιή και ποτέ δεν υποφέρουν από τα αμέτρητα νοσήματα των κατοικιδίων ζώων, έχουν λεπτύνει πολύ τις αισθήσεις και τα ένστικτά τους, ώστε να μπορούν να προφυλάσσονται από τους εχθρούς τους, αντιλαμβανόμενα εγκαίρως τον κίνδυνο και δυνάμενα να αναπτύξουν την ταχύτητα που απαιτείται για να τον διαφύγουν.
Το ίδιο, ίσως και πιο πολύ, συνέβαινε και με τον άνθρωπο όσο καιρό ζούσε και αυτός στο περιβάλλον της φύσης. Ανέβαινε στα δέντρα, περπατούσε και γενικά εξασκούσε όλο του το σώμα και επομένως δεν γεννιόταν το ζήτημα ειδικής γυμναστικής. Όταν όμως η κοινωνία και οι ανάγκες της απαίτησαν ώστε ο άνθρωπος να επιδοθεί σε επαγγέλματα που τον κρατούν σκλαβωμένο πάντα, καθισμένο, και μάλιστα σε κλειστό, ανθυγιεινό χώρο, όπου δεν γλιστρούν οι ζωογόνες ακτίνες του ήλιου και η ατμόσφαιρα δεν αερίζεται καλά, το σώμα του άρχισε να χάνει τη ρωμαλεότητα και το σφρίγος που χαρίζει η κίνηση και ο ανοιχτός χώρος. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη της γυμναστικής που έχει σκοπό να αναπληρώσει, με κάποιο σύστημα που εξοικονομεί κυρίως χρόνο, την άσκηση που επιβάλλεται για να τονώσουμε την υγεία μας, χωρίς βέβαια να παραλείπουμε και τα λοιπά πράγματα που διδάσκει η φυσική υγιεινή.
Με τη γυμναστική και την κίνηση του σώματος γενικώς, που επιτυγχάνεται με ορισμένες ασκήσεις των διαφόρων μελών του οργανισμού μας, με τα διάφορα παιχνίδια, με το κολύμπι, τον δρόμο, το πήδημα, το τένις, τις εκδρομές και τα λοιπά σπορ, βελτιώνεται πολύ η κατάσταση της υγείας μας. Η σωματική άσκηση ζωογονεί τον οργανισμό μας, επιταχύνοντας την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας καλύτερη χώνεψη και αφομοίωση και κάνοντας τους πνεύμονες να αναπνεύσουν βαθύτερα. Όσοι θέλετε να αποφύγετε το καμπούριασμα, τη δυσπεψία, τις ζαλάδες, την αρτηριοσκλήρωση, την παράλυση και πολλές άλλες αρρώστιες, επιδοθείτε στη φυσική αγωγή.
Ο αθλητισμός είναι κάτι, από το οποίο πρέπει να ελπίζει πολλά η σημερινή εξασθενημένη γενιά. Ο αθλητισμός δεν σφυρηλατεί μόνο γερά και καλοδεμένα κορμιά, δεν εξασφαλίζει μόνο σωματική ζωτικότητα και λαμπρή διάνοια, αλλά και καλλιεργεί ένα ωραίο πνεύμα, ένα πνεύμα πανανθρώπινο, το πνεύμα της αδελφοσύνης και της αγάπης των λαών. Να γιατί τον αθλητισμό πρέπει να τον χειροκροτήσουν και να τον εξυψώσουν όλες οι Κυβερνήσεις και να δοθεί ώθηση στον σχολικό αθλητισμό, στο ποδόσφαιρο και τα άλλα διεθνή αγωνίσματα, ώστε με τους διεθνείς αγώνες που συχνά γίνονται και μάλιστα με τους ολυμπιακούς αγώνες, που είναι αντιγραφή των μεγαλύτερων αθλητικών αγώνων της αρχαίας Ελλάδας, να έρθουν σε επαφή και να γνωριστούν οι νεολαίες όλων των κρατών.
Όσοι δεν έχετε το ευτύχημα να μένετε στην εξοχή και η εργασία σας σας κλειδώνει μεταξύ των τεσσάρων τοίχων ενός γραφείου που ούτε φωτίζεται, ούτε αερίζεται καλά, προσπαθήστε όταν βγαίνετε έξω να περπατάτε. Μη χρησιμοποιείτε το τραμ και τα άλλα μέσα συγκοινωνίας όταν δεν βιάζεστε εξαιρετικά. Τολμώ να πω ότι είναι προτιμότερο να παραβλέπουμε το οικονομικό συμφέρον μας παρά να μην μπορούμε, λόγω της βίας, να περπατούμε.
Το συνεχές καθισιό ελαττώνει τη ζωτικότητά μας, κάτι το χλιαρό, σαν τεμπελιά και νάρκη χαλαρώνει τα νεύρα, νοτιάζει τα κόκκαλα, ξεβιδώνει τις αρθρώσεις και σκουριάζει γενικά τη μηχανική του οργανισμού μας.
Ηλίας Πέτρου, Έθνος, 19 Απριλίου 1936
---------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο "ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ"...
Copyright Εκδόσεις “μεταμόρφωση”, Αθήνα 2018