Η σύγχρονη νοοτροπία, διατροφή και τρόπος ζωής διαμορφώνει πολύ περισσότερο τον ψυχισμό μας και τα συναισθήματα μας από όσο γνωρίζαμε ή πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.
Ο άνθρωπος είναι φύσει συναισθηματικό ον. Επεξεργάζεται τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος με τις αισθήσεις του και στη συνέχεια μέσω νευροΧΗΜΙΚΩΝ ρευμάτων καταλήγουν στον εγκέφαλο. Χάρη σε αυτά τα ερεθίσματα διαμορφώνονται συγκεκριμένα μοτίβα συνδέσεων των νευρώνων εντός των οποίων αποθηκεύονται για επανάκληση.
Χωρίς να θέλω να το κάνω προχωρημένο μάθημα νευροφυσιολογίας η κεντρική ιδέα είναι πως όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούν διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, παροχή ενέργειας και και απρόσκοπτη αποκομιδή των αποβλήτων.
Η διατροφή σε ποσότητα και κυρίως είδος τροφών επηρεάζει την ψυχολογία μας για τον παραπάνω λόγω. Ένας πολύ σημαντικός δρόμος είναι και η μεταβολή του μικροβιώματος του εντέρου λόγω διατροφής. Υπάρχουν τροφές που προκαλούν άγχος. Και αυτές είναι οι επεξεργασμένες με επιθετικές γεύσεις τροφές οι οποίες περιέχουν στοιχεία καθαρά εργαστηριακής προέλευσης (ενισχυτικά, χρωστικές κλπ). Αυτές σε κυτταρικό επίπεδο προκαλούν άναρχες εκκρίσεις ορμονών και ανωμαλία στη βιοχημεία των νευροδιαβιβαστών με αποτέλεσμα ήπιες μέχρι και σοβαρές συμπεριφορικές διαταραχές.
Οπότε μια καλή αρχή να αρχίσουμε να βγαίνουμε από τη δεξιά σπείρα και να μπούμε στην αριστερή είναι η βελτίωση της διατροφής μας στο μετρό που θεωρούμε για τον εαυτό μας επαρκές.
Η καθοδήγηση ενός ψυχολόγου καταρτισμένου στη διατροφή ή ενός διατροφολόγου καταρτισμένου στην ψυχολογία είναι σημαντική σε αυτή την προσπάθεια.
Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής
Πηγή