Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΚΟΡΟΜΗΛΟ...


Κορόμηλα

Το όνομά του ίσως είναι παραφθορά της λέξης καρυόμηλο (κάρυο = μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα).
Λέγεται και  τζάνερο στη Χαλκίδα. Έχει χρώμα κόκκινο, κιτρινωπό ή πράσινο ανάλογα με την ποικιλία. Η γεύση του κορόμηλου είναι γλυκιά και αρωματική και διαφέρει ελάχιστα από ποικιλία σε ποικιλία.Τα πράσινα κορόμηλα έχουν αρωματική νόστιμη γλυκόξινη γεύση. Τα κίτρινα είναι τα μικρότερα του είδους και τα πιο γλυκά. Τα κορόμηλα τρώγονται νωπά ως φρούτο, γίνονται μαρμελάδες και ζελέδες.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κορόμηλων. Η μπουρνέλα είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός και θεωρείται ο πιο εύγευστος. Γίνεται και λικέρ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι γνωστό με την ονομασία σλίβοβιτς.

Ιδιότητες:

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν ακόμα βιταμίνη Α και νικοτινικό οξύ. είναι πολύ ωφέλιμα σε όσους πάσχουν από αρθριτικά, παραμορφωτική αρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Αν κάποιος για μερικές εβδομάδες τρώει μόνο αυτά τα φρούτα, θα απαλλαγεί από τα ενοχλήματα του. Είναι ιδανικά και για όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.  Γενικά θεωρούνται άριστες αποτοξινωτικές τροφές.