Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν νιώθουμε κούραση και αδυναμία, αν το νευρικό μας σύστημα είναι σμπαράλια, αν η συγκέντρωσή μας έχει εξαφανιστεί, αν μας ταλανίζουν αϋπνίες, αν τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα μας είναι θαμπά και εύθραυστα, τότε ίσως να μας λείπει πυρίτιο.
Τι κάνει το Πυρίτιο
* Το ευεργετικό αυτό συστατικό είναι απολύτως βασικό για την υγεία μας.
* Είναι υπεύθυνο για τη βιολογική ανάπτυξη και για τη διατήρηση της υγείας των οστών, του συνδετικού ιστού του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
* Ο οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο χωρίς την παρουσία πυριτίου, ανάγοντάς το έτσι σε απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο.
* Επίσης είναι απαραίτητο για την καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση καταγμάτων, θλάσεων και τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων.
* Προλαμβάνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
* Βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και τονώνει τα νεύρα και τον εγκέφαλο,
εξουδετερώνοντας την εγκεφαλική ατονία, την απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης.
* Ενισχύει τη δραστηριότητα των λεμφαδένων και των πνευμόνων και μας προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
* Ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας.
* Είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες και κατά της γήρανσης αφού αυτό είναι το συστατικό που διατηρεί το κολλαγόνο (βασικό δομικό στοιχείο των κυττάρων μας) σε υψηλά επίπεδα.
* Η έλλειψη πυριτίου προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη των οστών, ατροφία πολλών οργάνων, πρόωρη γήρανση του δέρματος, νυχιών και μαλλιών και απώλεια της ελαστικότητας των ιστών.
* Η μείωσή του επιφέρει εξασθένηση των ούλων και των δοντιών μας αλλά και διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.
Που το βρίσκουμε
* Το πυρίτιο υπάρχει στη γη και σε πολλές από τις τροφές που προέρχονται από αυτή, όπως: τα δημητριακά, η βρώμη το κριθάρι, το σιτάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γογγύλια.
* Πολύ πλούσια σε πυρίτιο είναι τα φασόλια, τα αγγούρια (με τη φλούδα), τα παντζάρια, οι πατάτες, ο αρακάς, οι πιπεριές, το καστανό ρύζι, το alfalfa (τριφύλλι), το πίτουρο ρυζιού και η μπίρα.
* Όταν καταναλώνουμε τις τροφές αυτές ωμές, επωφελούμαστε περισσότερο από τα θρεπτικά συστατικά τους.
* Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του πυριτίου έως και 98% ενώ συχνά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πως να το αφομοιώσουμε καλύτερα
* Για να αυξήσουμε τα επίπεδα πυριτίου στο σώμα μας, καλό είναι να καταναλώνουμε λιγότερα λίπη, σάκχαρα και άμυλο.
* Επίσης το πυρίτιο θέλει κίνηση. Χωρίς σωματική δραστηριότητα δεν απορροφάται ούτε αφομοιώνεται από τον οργανισμό.
* Η συνολική ποσότητα πυριτίου μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία. Έτσι ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι απαραίτητο σε μεγαλύτερες ηλικίες.
* Η απορρόφηση του πυριτίου είναι μεγαλύτερη με την παρουσία ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου και βορίου.
Είμαστε φτιαγμένοι από Πυρίτιο
Πυρίτιο σημαίνει ζωή κυριολεκτικά, αφού το συστατικό αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στην παραγωγή της αναπνοής, δηλαδή στην παραγωγή του οξυγόνου που χρειαζόμαστε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας.
Επίσης είναι το βασικό στοιχείο που κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη ζωής στη Γη. Οι γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει και ταξινομήσει περισσότερα από χίλια είδη πυριτικών ορυκτών στη γη.
Αυτό σημαίνει ότι στον πλανήτη μας η παρουσία του πυριτίου είναι κυρίαρχη, με το 87% του φλοιού και περίπου το 26% του χερσαίου μανδύα να αποτελείται από πυριτικά άλατα.
Έτσι το πυρίτιο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο διαδεδομένων στοιχείων στη Γη, μετά το οξυγόνο.