Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΙΩΝ





Τα φρούτα και λαχανικά βελτιώνουν την ψυχική διάθεση
Η κατάθλιψη και η ψυχική διάθεση επηρεάζονται από το φαγητό. 
Το τι τρώμε μπορεί να βοηθά στο να αισθανόμαστε καλύτερα.


Η σημαντική αύξηση των ψυχικών παθήσεων και ιδιαίτερα της κατάθλιψης που παρατηρείται κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οφείλεται και  στις αλλαγές της ποιότητας της διατροφής των ανθρώπων.

Εκτός από το γεγονός ότι τα περιστατικά κατάθλιψης έχουν αυξηθεί δραματικά, ταυτόχρονα παρατηρούνται όλο και περισσότερα περιστατικά σε νεαρότερη ηλικία, σε παιδιά και έφηβους.

Είναι πραγματικότητα ότι σε σύγκριση με παλαιότερα, σήμερα τρώμε περισσότερα κορεσμένα λίπη και γλυκά.
Αντίθετα η κατανάλωση φρέσκων τροφίμων  είναι χαμηλότερη.



Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε σύγκριση με τη διατροφή τους πριν 50 χρόνια, καταναλώνουν σήμερα 34% λιγότερα λαχανικά και φρούτα που αποτελούν  πηγή των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που είναι τόσο σημαντικά για την καλή κατάσταση του εγκεφάλου.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο 13% των ανδρών και 15% των γυναικών καταναλώνουν κάθε μέρα τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνονται (1 μερίδα= 80 γραμμάρια).

Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου, η πνευματική ευστροφία, η μνήμη, η συγκέντρωση, η συμπεριφορά και η ψυχική διάθεση επηρεάζονται από το περιεχόμενο των φαγητών σε βιταμίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ακόρεστα λίπη και ιχνοστοιχεία.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της κατανόησης της σχέσης φαγητών και ψυχικής κατάστασης, εντούτοις υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η έλλειψη μερικών θρεπτικών στοιχείων συμβάλλει ουσιαστικά στη γένεση ψυχικών παθήσεων.

Φαίνεται μάλιστα ότι η επίδραση των φαγητών στην ψυχική διάθεση και συμπεριφορά, μπορεί να είναι άμεση αλλά και μακροχρόνια λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζονται η δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.

Για τις αρνητικές αυτές αλλαγές ευθύνονται όχι μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και έτοιμων φαγητών.

Επίσης η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας και γεωργίας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εισαγωγή μικροβιοκτόνων, προσθετικών ουσιών, υδρογονωμένων λιπών και άλλων επιβλαβών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων.

Η κατάθλιψη έχει συσχετισθεί με μειωμένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων . 
Μελέτες σε σχιζοφρενείς έδειξαν ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν χαμηλότερα επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων.

Είναι επίσης γνωστό, ότι η σεροτονίνη και το φολικό οξύ των οποίων η συγκέντρωση στον οργανισμό εξαρτώνται από τη διατροφή, επηρεάζουν την ψυχική διάθεση, τη μνήμη και άλλες πνευματικές δεξιότητες.

Ο κίνδυνος για νόσο του Αλτσχάιμερ σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, αυξάνεται από διατροφή φτωχή σε λαχανικά, βιταμίνες και πλούσια σε κορεσμένα λίπη.

Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, φαίνεται ότι μπορεί να είναι συχνότερο σε παιδιά με χαμηλό σίδηρο και λιπαρά οξέα.

Η πλειονότητα, σχεδόν το 66%, των ατόμων  που αναφέρουν ότι δεν πάσχουν από ψυχικά προβλήματα, καταναλώνουν κάθε μέρα φρέσκα φρούτα, χυμούς φρούτων, φρέσκα λαχανικά και σαλάτες. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ποιότητα της διατροφής μας δεν είναι μόνο καθοριστική για το σώμα αλλά και για την ψυχική μας υγεία.

Ο εγκέφαλος αντλεί από τα φαγητά αυτά που του είναι απαραίτητα για να λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι, αφού συνειδητοποιήσουν τη σημασία των φαγητών για την ψυχική διάθεση και την ευστροφία, μπορούν να επιλέγουν τα πλέον κατάλληλα τρόφιμα για τον εγκέφαλο τους.

Τα άσχημα νέα είναι ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη βιομηχανία παραγωγής και ετοιμασίας των τροφίμων, θα είναι όλο και δυσκολότερο να βρίσκουν οι καταναλωτές ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για τις ανάγκες τους.

Διατροφή κατά του άγχους και της κατάθλιψης

Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ άγχους, διατροφής και οξειδωτικού στρες, όπου το ένα πυροδοτεί το άλλο. 
Με τον όρο οξειδωτικό στρες, εννοούμε την ανισορροπία μεταξύ βλαβερών μορίων που
κυκλοφορούν στο σώμα (ελεύθερες ρίζες) και των αμυντικών (αντιοξειδωτικών) μηχανισμών, γεγονός που επιφέρει την καταστροφή των υγιών κυττάρων και του DNA.

Συνήθως, ο οργανισμός είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη βλαπτική δράση των μορίων αυτών, όμως, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος και η μολυσμένη ατμόσφαιρα μειώνουν την ικανότητα αυτή.

Επειδή το να αντιμετωπίσουμε το άγχος είναι αρκετά δύσκολο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να το αντιμετωπίσουμε έμμεσα! θα έχουμε σίγουρα πολύ περισσότερες πιθανότητες!

Τι κάνουμε λάθος;

Δυστυχώς, από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε γλυκές και λιπαρές τροφές ως μέσο αντιμετώπισης του άγχους, που όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματά μας, αλλά δημιουργούν και μια έξτρα φθορά στο σώμα μας.

Περαιτέρω, το χρόνιο στρες επηρεάζει την πέψη, την απορρόφηση και το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, καθώς και δημιουργεί στο σώμα ένα φλεγμονώδες περιβάλλον, όμοιο με αυτό σοβαρής ασθένειας.

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες που δημιουργείται από την κακή διατροφή θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και αυτή με τη σειρά της περαιτέρω ανθυγιεινές επιλογές κ.ο.κ.

Η διατροφή που προάγει το οξειδωτικό στρες είναι ακριβώς και αυτή που πολλοί από μας έχουμε χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. 
Μια διατροφή δηλαδή με πρόχειρο (junk) φαγητό, γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.

Τι πρέπει να κάνουμε;

 Σπάμε τον φαύλο κύκλο, κάνοντας ολομέτωπη επίθεση στις ελεύθερες ρίζες.

Αποκτήστε υγιές βάρος και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτονοειδή, βιταμίνες E, C, σελήνιο, φλαβονοειδή).

Τι πρέπει να περιέχει διαιτολόγιο μας;

5 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά
Όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. 
Προτιμήστε εποχής και χρωματιστά, όπως καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, χόρτα, μελιτζάνες, μωβ λάχανο, γκρέιπφρουτ, ρόδια, σταφύλια, ακτινίδια, εσπεριδοειδή.

Ω3 λιπαρά οξέα:

Ο λιναρόσπορος  οι ξηροί καρποί ,σπόροι chia ,σπόροι κάναβης, φύκια,φασόλια,φυλλώδη λαχανικά,λάχανο ,μούρα,άγριο ρύζι,βότανα ,μπαχαρικά πεπόνι κ.α.  είναι  καλές πηγές. 
Υπάρχουν και σε πολλά ψάρια Ω3 λιπαρά οξέα,αλλά λόγω του φαινομένου της Βιοσυσσώρευσης και της  Βιομεγέθυνσης Εντομοκτόνων,Βαρέων μετάλλων και λοιπών Τοξικών ουσιών, καλό είναι να τα αποφύγετε. (βλ. βίντεο ολόκληρο. Αξίζει! ...στο 34 λεπτό.....)

Η κατανάλωση τροφών με Ω3 μειώνει τα κρούσματα κατάθλιψης.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, κουάκερ, καστανό ρύζι. Εξασφαλίζουν ομαλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άρα και καλή διάθεση!

Για ρόφημα αποφύγετε τον καφέ και προτιμήστε πράσινο τσάι.
Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει το άγχος, ενώ το πράσινο τσάι, πλούσιο σε κατεχίνες, μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να μας βοηθάει και στην απώλεια βάρους!

Ελαιόλαδο:

Αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Ε, φυτοστερολών, πολυφαινολών κ.α. 

Αποφύγετε τη ζάχαρη, γαλακτοκομικά προϊόντα, αναψυκτικά, τηγανιτά, σάλτσες, μαγιονέζα, βούτυρο, επεξεργασμένα δημητριακά (άσπρο ψωμί, donut, αρτοποιήματα κ.α).

Μην προσπαθήσετε να λάβετε τα ευεργετικά αυτά συστατικά από συμπληρώματα διατροφής γιατί δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Τέλος, να ξέρετε ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο έχουν ισχυρή αγχολυτική δράση.

Προστατέψτε το σώμα σας, επιλέξτε υγιεινές τροφές, κλείστε την τηλεόραση και απολαύστε έναν περίπατο στον ήλιο. Θα νιώσετε σίγουρα πολύ καλύτερα!