Τα συναισθήματα, όπως και οι σκέψεις και οι πέντε αισθήσεις, είναι
φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μας, όχι σε εμάς. Αυτή η διάκριση
είναι πολύ σημαντική.
"Η τροφή, να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου." - Ιπποκράτης........................................................................................ Το σχέδιο είναι πολύ καλά οργανωμένο και έχει ως πυρήνα την εμπορευματοποίηση των ασθενειών. Ο ιστός που έχει πλεχτεί γύρω από αυτή επιβιώνει μέσω ουσιών και διαδικασιών που πωλούνται ακριβά για να καταστείλουν μεμονωμένα συμπτώματα, χωρίς να επιφέρουν ίαση.
Τα συναισθήματα, όπως και οι σκέψεις και οι πέντε αισθήσεις, είναι
φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μας, όχι σε εμάς. Αυτή η διάκριση
είναι πολύ σημαντική.
Το αργό περπάτημα μετά το γεύμα θα μεταμορφώσει την υγεία σου
Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι η άσκηση και το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό είναι επικίνδυνα.
Θα πρέπει να περιμένουμε να χωνέψουμε πρώτα για να γυμναστούμε ή να κολυμπήσουμε; Αν ναι, πόση ώρα χρειάζεται;
Για την προστασία από τον καρκίνο (πρόληψη) όσο και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή και ακτινοβολίες.
Το Oregano Oil είναι μια από τις πιο διαδεδομένες οικιακές θεραπείες. Το λάδι ρίγανης, αν και απλό, τα κάνει όλα!
Τρελαίνεσαι για ζάχαρη ;
Η θρέψη των Νεφρών παίζει θεμελιώδη ρόλο στη ευεξία μας. Υποστηρίζει την υγεία επινεφριδίων, των οστών και του εγκεφάλου, βοηθά στην ενίσχυση ανθεκτικότητας και ζωτικότητας, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όταν το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον ζεστασιά και ενδυνάμωση.
Στην κινεζική θεραπευτική παράδοση, τα νεφρά αποτελούν την πηγή της ζωτικής ενέργειας, ενώ στη θιβετιανή θεραπευτική πιστεύεται ότι ευθύνονται για τη διαύγεια, διάκριση και ψυχική δεκτικότητα.
Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια: Απ' την ακμή στην παρακμή |
Ανάμεσά μας βρίσκονται κι αυτοί ....ελάχιστοι ....είναι αυτοί που δεν θορυβούν ...οι Μεταξωτοί Άνθρωποι!
Τα τσόφλια αυγών συχνά πετιούνται χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά είναι απίστευτα ευέλικτα και έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων που μπορούν να ωφελήσουν τόσο το σπίτι όσο και τον κήπο σας.
Κ Λ Ι Μ Α Θ : Μια άκρως ιδιαίτερη προσέγγιση για την κλματική αλλαγή, μέσα από το νεοσύστατο μπλοκ του Ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Κουτσογιάννη.
[Υπάρχει και αγγλική έκδοση της ανάρτησης—There is also an English version of the post]
Το κλίμα είναι ένα καυτό θέμα, αλλά εγώ το μελετώ με ψύχραιμο τρόπο. Στις μελέτες μου έχω χρησιμοποιήσει μαθηματικά, καθώς είναι κάτι που έχω μάθει και εκτιμώ. Και ενστερνίζομαι πλήρως το απόφθεγμα του Σταντάλ για τα μαθηματικά:
Μια απότομη αύξηση και η διαταραχή του εξωτερικού μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας μπορεί να ασκεί αρνητική επίδραση στην κατάσταση ενός ατόμου. Ωστόσο, είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Υπάρχει πολύ πιο σοβαρή απειλή για την υγεία του ανθρώπου που σχετίζεται με την αλλαγή του μαγνητικού πεδίου του.
Ποτέ δεν ήταν εύκολο να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της αρετής. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που επικρατεί η επίπλαστη πραγματικότητα της εικόνας, γίνεται ακόμη δυσκολότερο.
Υπάρχει μηχανισμός αυτό-θεραπείας για τον άνθρωπο???
Η απάντηση είναι ναι υπάρχει!!! Πως λέγεται ?
Τον έχουμε ονομάσει ανοσοποιητικό σύστημα !!!
Η ΜΑΘΗΣΗ TOY ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΜΑΘΗΣΗ
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σημερινά απορρυπαντικά πλυντηρίου καθαρίζουν πολύ καλά, ακόμη και τους δύσκολους λεκέδες (και όσοι δεν ασχολούνται έχουν πειστεί από τις σχετικές αμέτρητες διαφημίσεις).
Δείτε τη διατροφική διαφορά οσπρίων σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Τα φασόλια είναι μια αληθινή, ρεαλιστική εναλλακτική 😊!!
Kemper.gr
Πάνω από 18.500 μαθητές φοιτούν πλέον στα "σχολεία χωρίς τσάντα", το πιο φιλόδοξο παιδαγωγικό πείραμα της Ιταλίας
Με θρανία που αλλάζουν θέση, δασκάλους χωρίς έδρα και βιβλία, γραφική ύλη κοινή για όλους τους μαθητές και τα βιβλία να μένουν στην τάξη
Ξεπερνούν πλέον τους 18.500 οι μαθητές στην Ιταλία που πηγαίνουν στο σχολείο τους χωρίς να βαραίνει τους ώμους τους η τσάντα.
Το φιλόδοξο πείραμα ξεκίνησε το 2002, στο πνεύμα της φημισμένης παιδαγωγού Μαρίας Μοντεσόρι. Δεκατέσσερα χρόνια μετά χιλιάδες ιταλοί μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο όχι μόνο χωρίς πρωινά βάρη αλλά και με τα θρανία εκεί να αλλάζουν θέσεις, ο δάσκαλος να μην έχει έδρα, τα μολύβια, οι ξύστρες, οι χάρακες και οι γόμες να είναι κοινά για όλους και τα πάντα να μένουν στην τάξη- από τα βιβλία και τα τετράδια έως τις κασετίνες.
«Το φως, τα χρώματα, η διακόσμηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκπαίδευση δεν σημαίνει να φορτώνεις την πλάτη των παιδιών ή να τα κλείνεις σε άδειες αίθουσες. Η μάθηση είναι και πρέπει να είναι μία συλλογική διαδικασία χαράς και ψυχαγωγίας. Είναι κάτι που έχει υπογραμμιστεί από τους πιο γνωστούς παιδαγωγούς. Κι εμείς οι υπεύθυνοι του "σχολείου χωρίς τσάντα" προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτήν την αρχή στην πράξη», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica η Ντανιέλα Παμπαλόνι, διευθύντρια ενός «σχολείου χωρίς τσάντα» κοντά στην Πίζα.
Ο εμπνευστής της ιδέας είναι ο Μάρκο Όρσι. Ο ίδιος είχε γράψει στις αρχές του 2000 ένα δοκίμιο, με το οποίο πρότεινε τη δημιουργία ενός σχολείου που θα απάλλασσε τα παιδιά από τα βάρη της τσάντας για να τα εντάξει σε μία συλλογικότητα, όπου τα θρανία είναι κοινά, τα παιδιά βοηθούν το ένα το άλλο και η μάθηση δεν έρχεται από πάνω προς τα κάτω (αυτό συμβολίζει η απουσία της έδρας), ενώ καμιά φορά δεν υπάρχουν ούτε βιβλία, καθώς το εκπαιδευτικό υλικό παράγεται μέσα στην τάξη.
Πίσω από αυτόν τον πρωτοποριακό τρόπο εκπαίδευσης βρίσκονται μεγάλοι θεωρητικοί της παιδαγωγικής σκέψης, όπως η Μαρία Μοντεσόρι και ο Σελεστέν Φρενέ, αλλά και ο Αμερικανός φιλόσοφος Τζον Ντιούι, καθώς και ο θεωρητικός της μη βίας Ντανίλο Ντόλτσι. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από ένα σχολείο της Φάουλια, ενός χωριού 3.000 κατοίκων στην Τοσκάνη και σήμερα έχει επεκταθεί σε εκατοντάδες σχολεία.
Από αυτό το θεωρητικό μείγμα προέκυψε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ένα παράδειγμα; Σε έναν μαθητή που δεν μπορεί να λύσει μία άσκηση στα μαθηματικά και κοιτάζει το τετράδιο του διπλανού του δεν γίνεται παρατήρηση, καθώς θεωρείται ότι δεν αντιγράφει, αλλά ότι μαθαίνει μέσω της μίμησης. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση «πατάει» στο τρίπτυχο «υπευθυνότητα - κοινότητα - αλληλεγγύη». Σε αυτό το πνεύμα, στις τάξεις δημιουργούνται «νησίδες», όπου οι μαθητές δουλεύουν συλλογικά, και μία «αγορά» όπου συζητούν, διαβάζουν, ανταλλάσσουν υλικό και πληροφορίες.
Όπως φαίνεται, το «σχολείο χωρίς τσάντα» δεν έχει κερδίσει μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αλλά και τους γονείς. «Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική, μου έλειπε η παραδοσιακή τάξη, φοβόμουν ότι η συλλογική δουλειά θα μετατρεπόταν σε ένα χάος χωρίς κανόνες. Στη συνέχεια, όμως, διαπίστωσα ότι σε συνθήκες ελευθερίας τα παιδιά γίνονται πιο ελεύθερα», λέει στην ιταλική εφημερίδα η μητέρα ενός μαθητή της Ε' δημοτικού. Το ίδιο ενθουσιασμένη δηλώνει μία άλλη μητέρα: «Εδώ τα παιδιά μου μαθαίνουν να σκέφτονται».
♦️Η επανάσταση των αγροτών της Σικελίας: 3.000 εκτάρια αρχαίων σιτηρών ενάντια στις πολυεθνικές. Η επιστροφή της βιοποικιλότητας στη γεωργία ξεκινά από τα στάχυα του τοπικού σιταριού. Για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, της διατροφής και της υγείας.
Ο παππούς ήταν άνθρωπος της γης.
Για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε οίκους ευγηρίας. Ήταν ο τελευταίος σταθμός των ανθρώπων λίγο πριν το θάνατο. Όπως λέει μοιραζόταν πολλά μαζί τους τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους.
'' Ευτυχισμένος ο άνθρωπος του οποίου η επιθυμία και η φροντίδα περιορίζεται σε λίγα πατρικά στρέμματα,
Τι σημασία έχει τώρα πια;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συμπαθούν και πολύ τα έντομα. Κι όμως χωρίς αυτά πάρα πολλά από τα φαγητά που τρώμε κάθε μέρα δεν θα υπήρχαν πλέον.
Το 2018 η περιβαλλοντική εταιρεία NABU, το Υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας και η αλυσίδα εκπτωτικών σουπερμάρκετ Penny προέβησαν σε μία εντυπωσιακή κίνηση ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, αφαιρώντας από τα ράφια ενός καταστήματος όλα τα προϊόντα που δεν θα υπήρχαν χωρίς τα έντομα – από τα 2.500 διαθέσιμα προϊόντα έμειναν μόλις περίπου 1.000.
Στα έντομα που επικονιάζουν τα φυτά δεν συγκαταλέγονται μονάχα οι μέλισσες, αλλά και οι σφήκες, οι μύγες, τα σκαθάρια, ακόμη και τα κουνούπια. Τα έντομα αυτά είναι οι «μεταφορείς» της αρσενικής γύρης, η οποία πρέπει να φτάσει στο λεγόμενο στίγμα ενός άλλου φυτού, προκειμένου αυτό να ανθήσει – και έτσι να αποφέρει τον καρπό του, όπως για παράδειγμα ένα μήλο.
Ορισμένα φυτά μπορούν να επικονιαστούν ακόμη και με τον αέρα, ενώ άλλα, όπως τα σιτηρά, μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνα τους. Ωστόσο για περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων η επικονίαση είναι κομβικής σημασίας.
Με άλλα λόγια, στη γλώσσα του χρήματος, τα έντομα-επικονιαστές παράγουν ετησίως σοδειές αξίας έως και 500 δισεκατομμυρίων ευρώ – ένα ποσό που πλησιάζει το… ΑΕΠ του Βελγίου. Εάν από αύριο εξέλειπαν τα έντομα-επικονιαστές, εκτιμάται πως η παγκόσμια συγκομιδή θα μειώνονταν ακόμη και κατά 90%.
Σημαντικό ρόλο στην επικονίαση παίζουν οι μέλισσες – και μάλιστα όλα τα είδη μελισσών. Επιπλέον, όσο περισσότερες είναι συγκεκριμένα οι άγριες μέλισσες που συμμετέχουν στη γονιμοποίηση των φυτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απόδοση της συγκομιδής.
Την ίδια στιγμή πάντως οι σχετικές επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως 25-50% των επικονιάσεων δεν γίνονται από μέλισσες, αλλά από άλλα έντομα – για παράδειγμα μύγες, σκαθάρια ή πεταλούδες.
Ευεργετική φαίνεται πως είναι και η επικονίαση από ένα είδος εντόμων, το οποίο οι περισσότεροι απεχθάνονται: τις σφήκες.
Οι σφήκες τρέφονται κυρίως με χυμούς ζάχαρης από φυτά και άνθη – εξ ου και… ενθουσιάζονται όταν βλέπουν ένα παγωτό. Ταυτοχρόνως επικονιάζουν άλλα είδη φυτών από τις μέλισσες. Σήμερα όμως οι σφήκες χρειάζονται και ζωική πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να τρώνε συχνά μικρότερα έντομα, όπως για παράδειγμα κάμπιες.
Εάν οι σφήκες δεν έτρωγαν τα μικρότερα αυτά έντομα, τα παράσιτα στις σοδειές θα πολλαπλασιάζονταν, ενώ πολλά από αυτά είναι και φορείς ασθενειών. Γι’ αυτό και η προσφορά τους στα οικοσυστήματα εκτιμάται πως σε οικονομικούς όρους φτάνει τα 417 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια ετησίως.
Επίσης, το δηλητήριο των σφηκών έχει και φαρμακευτική χρησιμότητα, καθώς εξουδετερώνει αποτελεσματικά διάφορα βακτήρια και μύκητες. Υπάρχει μάλιστα και ένα συγκεκριμένο είδος σφήκας, το δηλητήριο της οποίας ενδέχεται να είναι αποδοτικό στη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος.
Τα κουνούπια είναι ένα παρεξηγημένο έντομο – εξάλλου απ’ όλα τα είδη κουνουπιών μονάχα ένα από αυτά μας τσιμπάει.
Τα κουνούπια τρέφονται κατά κύριο λόγο με νέκταρ και τους χυμούς των φυτών και συμβάλλουν και αυτά στην επικονίαση. Αίμα χρειάζονται μόνο τα θηλυκά κουνούπια, διότι έχουν ανάγκη από πρωτεΐνες για τα αυγά τους. Ναι, τα κουνούπια που μας τσιμπάνε μπορεί να φέρουν επικίνδυνες ασθένειες. Αποτελούν όμως και σημαντική τροφή για άλλα ζώα, όπως πουλιά και ψάρια. Τέλος, τα πολύ μικρά άνθη των καρπών του κακάο γονιμοποιούνται πρωτίστως από μικρά κουνούπια. Επομένως, εάν δεν υπήρχαν κουνούπια, δεν θα είχαμε και καθόλου σοκολάτα!
Επίσης, το δηλητήριο των σφηκών έχει και φαρμακευτική χρησιμότητα, καθώς εξουδετερώνει αποτελεσματικά διάφορα βακτήρια και μύκητες. Υπάρχει μάλιστα και ένα συγκεκριμένο είδος σφήκας, το δηλητήριο της οποίας ενδέχεται να είναι αποδοτικό στη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος.
Ζανέτ Κβινκ
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς