Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

ΝΙΤΡΟΖΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑ !!!

 


Σήμα κινδύνου από τον ΕΦΕΤ: Νιτροζαμίνες σε αλλαντικά και κρέατα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Δίνουν στο κρέας ένα έντονο ροζ- κόκκινο χρώμα

Νιτροζαμίνες ( E250 νιτρωδών νάτριο). : Το αόρατο καρκινογόνο δηλητήριο στα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά ηλικίας 0-9 ετών, τα οποία είχαν μακράν το υψηλότερο ποσοστό υπέρβασης μεταξύ τους.
Οι νιτροζαμίνες έχουν βρεθεί σε διάφορους τύπους τροφίμων, όπως αλλαντικά, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Η πιο σημαντική ομάδα τροφίμων που συμβάλλει στην έκθεση σε νιτροζαμίνες είναι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος.
Δέκα νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές δηλαδή μπορεί να βλάψουν το DNA.
Ο Δρ. Schrenk πρόσθεσε: «Με βάση τις μελέτες σε ζώα, θεωρήσαμε τη συχνότητα των ηπατικών όγκων στα τρωκτικά ως την πιο κρίσιμη επίδραση στην υγεία».
Η η ρανιτιδίνη – ένα μη συνταγογραφούμενο αντιόξινο φάρμακο που πωλούταν με την εμπορική ονομασία Zantac – αποσύρθηκε από τις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ λόγω της παρουσίας νιτροζαμίνης
Υπενθυμίζεται επίσης, πως τον περασμένο Οκτώβριο μελέτη του ΕΦΕΤ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέληξε στο συμπέρασμα πως το χοιρινό κρέας ήταν η κύρια αιτία πρόσληψης νιτρωδών (41,5%), ακολουθούμενο από το κρέας γαλοπούλας (32,7%) και τα λουκάνικα (23,8%),

Λοβερδος Στελακατος Χρηστος