Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



Η φύση θεραπεύει και δυναμώνει το σώμα μας. Αλλά. τι είναι η φύση; Πώς λειτουργεί; Σίγουρα όχι με κάποιον μυστηριώδη, μαγικό τρόπο ούτε χάρη σε θεϊκές παρεμβάσεις. Το μυστικό της υγείας βρίσκεται στην κατανόηση αυτών των θεμελιωδών ερωτημάτων.
Ποιο είναι αυτό το μεγάλο μυστικό που ξεγλιστρά από τις έρευνες των επιστημόνων και τις ζωές των ανειδίκευτων εδώ και αιώνες; Τα ένζυμα. Είμαστε ζωντανοί χάρη στη δράση χιλιάδων ενζύμων. Κάθε μας ανάσα, κάθε μας σκέψη, κάθε πρόταση που διαβάζουμε, είναι αποτέλεσμα χιλιάδων περίπλοκων ενζυμικών συστημάτων και λειτουργιών που ενεργοποιούνται ταυτόχρο­να. Τα ένζυμα είναι η «φύση» ή ο «μεταβολισμός», το εργατικό δυναμικό του ανθρώπινου σώματος. Είναι η ομάδα οικοδόμησης και κατεδάφισης που εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση, προκειμένου να διατηρήσει την υγεία και την ισορροπία του οργανισμού.
Ακόμα και κάτω από το ακριβέστερο μικροσκόπιο, το θαυμαστό ένζυμο εμφανίζεται απλώς ως μια οργανική ένωση πρωτεϊνικής βάσης. Ουσιαστικά, η πρωτείνη δεν είναι η βάση των ενζύμων αλλά το υλικό το οποίο αποθηκεύει τη ζωτική ενέργεια των ενζύμων, όπως μια μπαταρία που αποθηκεύει ενέργεια για να ανάψει ένας φακός. Η δραστηριότητα των ενζύμων (ενέργεια) μας δίνει τη δυνατότητα να ζούμε, να αισθανόμαστε και να σκεφτόμαστε. Ελλείψει ενζύμων, θα ήμασταν ένας άχρηστος σωρός χημικών ουσιών - ένας σωρός από μέταλλα, βιταμίνες, πρωτείνες και νερό.
Δυστυχώς, η ζωτική ενέργεια δεν υπολογίζεται με χημικές μεθόδους ούτε με καμία άλλη αποδεκτή επιστημονική μέθοδο. Όντας μη μετρήσιμα και μη διαχειρίσιμα, τα ένζυμα και η ζωτική ενέργεια που αυτά αντιπροσωπεύουν, αποτελούν μια αχαρτογράφητη περιοχή της επιστήμης. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναπαραγάγουν όλες τις δραστηριότητες των ενζύμων. Άλλωστε, αν μπορούσαν, θα ήμασταν σε θέση να δημιουργούμε φυτά από το μηδέν και να ανασταινόμαστε από τους τάφους μας.
Γνωρίζουμε ότι η ζωή έχει μια συγκεκριμένη βιολογική σημασία, ότι τα ένζυμα είναι το κλειδί της ζωής και ότι το φυτικό και το ζωικό βασίλειο αποτελούν ένα συνδυασμό της ενζυμικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τι σχέση έχει η διατροφή με την αδυναμία της σύγχρονης επιστήμης να αποκαλύψει τα μυστικά της ζωής ή, εν προκειμένω, τους παράγοντες που καθορίζουν τη δραστικότητα ενός ενζύμου; Οι επιστήμονες όχι μόνο δεν κατανοούν και δεν αναγνωρίζουν τη βάση της ανθρώπινης ζωής, αλλά παραβλέπουν και τον καθοριστικό ρόλο των ενζύμων στη διατροφή. Σε γενικές γραμμές, οι λειτουργίες των ενζύμων υποτιμούνται και η ενζυμική δραστηριότητα υποβαθμίζεται, ιδίως όσον αφορά την πέψη.
Η σύγχρονη φυσιολογία διδάσκει ότι ο οργανισμός παρασκευάζει τα δικά του πεπτικά ένζυμα, προκειμένου να πέψει την τροφή που προσλαμβάνει. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, έχει μικρή σημασία αν η τροφή που καταναλώνουμε είναι ωμή και περιέχει όλα της τα ένζυμα ή αν είναι μαγειρεμένη. Μολαταύτα, η θερμότητα του μαγειρέματος καταστρέφει όλα τα ένζυμα των τροφών.
Στη Γη ζουν χιλιάδες είδη, αλλά μόνο ο άνθρωπος και τα οικόσιτα ζώα που έχει εξημερώσει ζουν προσλαμβάνοντας τροφή χωρίς ένζυμα. Και μόνο αυτά τα είδη που παραβιάζουν τους νόμους της φύσης ταλανίζονται διαρκώς από προβλήματα υγείας.
Δεν μπορούμε να αποδώσουμε τις παθήσεις που μαστίζουν την ανθρωπότητα σε ανεπάρκεια βιταμινών, μετάλλων, πρωτείνης, ινών ή θερμίδων, γιατί οι σύγχρονες τροφές περιέχουν επαρκείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών στοιχείων. Άλλωστε, η πλειονότητα των ανθρώπων μάλλον λαμβάνουν υπέρμετρες ποσότητες αυτών των στοιχείων. Εντούτοις, πάσχουμε από ανεπάρκεια ενζύμων. Δεν έχουμε αρκετά μεταβολικά ένζυμα (τα ένζυμα που επιτελούν τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού}, πεπτικά ένζυμα (τα ένζυμα που συντελούν στην πέψη της τροφής) και τροφικά ένζυμα, τα οποία προσλαμβάνονται από ωμές τροφές και πυροδοτούν την πέψη. Επειδή η καλή υγεία εξαρτάται από τη δράση των ενζύμων, επιβάλλεται να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από αυτά.
Όλοι γεννιόμαστε με μια περιορισμένη ποσότητα μεταβολικών ενζύμων. Αυτό το απόθεμα, όπως και το ενεργειακό απόθεμα σε μια καινούρια μπαταρία αυτοκινήτου, πρέπει να διαρκέσει καθ' όλη τη ζωή μας. Βέβαια, σε αντίθεση με την μπαταρία του αυτοκινήτου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη διάρκεια του δικού μας ενζυμικού αποθέματος. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόσα χρόνια ή πόσους μήνες θα διαρκέσει. Όσο πιο γρήγορα δαπανούμε το ενζυμικό μας απόθεμα, τόσο πιο σύντομα τελειώνει η ζωή μας. Η κατανάλωση μαγειρεμένης τροφής και χημικά επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η πρόσληψη αλκοόλ, ναρκωτικών και διεγερτικών ουσιών, δαπανούν τεράστια ποσά ενζύμων από τον "μεταβολικό λογαριασμό" μας.
Τα συχνά κρυολογήματα και εμπύρετα επεισόδια, καθώς και η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, επίσης εξαντλούν αυτό το απόθεμα. Καθώς έχουμε ούτως ή άλλως πενιχρό απόθεμα, το οποίο δεν ανανεώνεται επαρκώς επειδή εν γένει προσλαμβάνουμε μικρές ποσότητες ενζύμων από την περιστασιακή κατανάλωση σαλάτας και φρούτων, σύντομα επέρχεται ανισορροπία και δημιουργείται προδιάθεση για ασθένεια. Σύμφωνα με ιατρική έρευνα του πρωτοπόρου ενζυμολόγου Δρα Edward Howell, της οποίας τα πορίσματα ανακοινώθηκαν στο βιβλίο του Enzyme Nutrίtίon, η ενζυμική ανεπάρκεια είναι συνήθης σε πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως οι αλλερ-γίες, οι δερματολογικές διαταραχές, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και στη γήρανση και σε ορισμένους τύπους καρκίνου.
ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η Δίαιτα του Ιπποκράτη σταματά την απώλεια της ενζυμικής ενέργειας. Παράλληλα, κάθε γεύμα της αυξάνει το απόθεμα του ενζυμικού λογαριασμού. Οι μικρές αναλήψεις και οι μεγάλες καταθέσεις είναι το κλειδί που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε αφθονία μεταβολικών ενζύμων. Υπενθυμίζουμε ότι τα μεταβολικά ένζυμα είναι αυτά που ευθύνονται για τη δόμηση, την απο-τοξίνωση και την ανάπλαση του οργανισμού.
Όπως ανέφερα νωρίτερα, είναι πολύ αόριστο να πούμε ότι η φύση θεραπεύει, αφού ουσιαστικά όλη τη δουλειά την κάνουν τα ένζυμα. Για παράδειγμα, τα ένζυμα είναι αυτά που διασπούν το λίπος το οποίο αποβάλλεται κατά την απώλεια βάρους. Η εξέταση των αποθεμάτων λίπους σε άτομα με βάρος 130-200 κιλά αποκαλύπτει μειωμένα επίπεδα του ενζύμου που ευθύνεται για τη διάσπαση του λίπους, το οποίο καλείται λιπάση. Αν λοιπόν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους ή η αποβολή εναποθεμάτων όπως τα άλατα ασβεστίου της αρθρίτιδας, το πρωτεϊνικό πλεόνασμα των όγκων ή η χοληστερόλη της αρτηριοσκλήρυνσης, να θυμάστε ότι μόνο τα ένζυμα μπορούν να τα διασπάσουν και να τα αποβάλουν από τον οργανισμό.
Κατά παρόμοιο τρόπο, αν θέλετε να αυξήσετε το βάρος σας, να δυναμώσετε τα δόντια ή τα οστά σας, να οξύνετε την όρασή σας ή να δομήσετε τους μυς σας, μόνο τα ένζυμα μπορούν να σας βοηθήσουν. Η πρόσληψη ποιοτικών πρωτεϊνικών τροφών από μόνη της, μετάλλων και βιταμινών δεν θα αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να αφομοιωθούν αυτά τα στοιχεία στο αίμα, τα οστά, τα νεύρα, τα όργανα και τους ιστούς, τα μεταβολικά ένζυμα είναι απαραίτητα.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα ένζυμα μας εγκαταλείπουν. Κι αν δεν κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τη συνεχή διαρροή τους από το σώμα μας, το απόθεμα των μεταβολικών ενζύμων μας θα συνεχίσει να λιγοστεύει. Τότε αρχίζουμε να γερνάμε και εμφανίζονται τα χρόνια προβλήματα υγείας. Ασφαλώς, η γήρανση και ο θάνατος είναι αναπόφευκτα, αλλά όταν είναι καταγεγραμμένο ότι οι κάτοικοι της κοιλάδας Χούνζα των Ιμαλαϊων, και άλλοι πληθυσμοί που ζουν σε απομονωμένες περιοχές, ξεπερνούν τα εκατόν τριάντα χρόνια και σφύζουν από υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί εμείς να συμβιβαστούμε με κάτι υποδεέστερο;
Αν ο οργανισμός μας είναι αρκετά δυνατός ώστε να γίνουμε υπεραιωνόβιοι, θα διαθέτουμε περίσσεια διανοητική και φυσική ενέργεια σε όλη μας τη ζωή.
Αν υπολογίσουμε την ηλικία των άγριων ζώων αντιστοιχίζο­ντάς τη σε ανθρώπινα χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι πολλά από αυτά ζουν πάνω από πεντακόσια χρόνια. Μήπως τα ερπετά ή οι χελώνες διαθέτουν ανώτερα γονίδια ή κάποια μορφή θεϊκής ευφυίας, τα οποία ο άνθρωπος δεν διαθέτει; Ο άνθρωπος είναι το επιστέγασμα της Δημιουργίας. Είναι ο πιο περίπλοκος και εξελιγμένος οργανισμός του πλανήτη. Μολαταύτα, νοσεί συχνότερα και σφοδρότερα από τα άλλα είδη, και ζει λιγότερο. Γιατί;
ΠΑΡΤΕ ΟΣΑ ΕΝΖΥΜΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ
Αν ενστερνίζεστε τη συλλογιστική μου, θα αισθανθείτε αμέσως την ανάγκη πρόσληψης όσο το δυνατόν περισσότερων ενζύμων μέσω της διατροφής. Τα τροφικά ένζυμα είναι το κλειδί της Δίαιτας του Ιπποκράτη. Τα τροφικά ένζυμα βρίσκονται μόνο σε ωμές τροφές και προ-χωνεύουν την τροφή στο στομάχι - αυτό ισχύει τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Πιο συγκεκριμένα, τα ένζυμα συντελούν στη διάσπαση των σύνθετων μορίων της τροφής σε απλούστερα, τα οποία έπειτα τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας από τα υγρά. του στομάχου, του παγκρέατος και της χοληδόχου κύστης, για να απορροφηθσύν τελικά στο λεπτό έντερο.
Σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, τα τροφικά ένζυμα απλώς υποβοηθούν την πέψη - δεν εξαναγκάζουν τα πεπτικά ένζυμα του οργανισμού να επιτελέσουν εξ ολοκλήρου την πέψη. Αν τα τροφικά ένζυμα επιτελούν ένα τμήμα της προχώνεuσης, το απόθεμα των μεταβολικών ενζύμων καταμερίζει πολύ μικρότερη δουλειά στα πεπnκά ένζυμα. Αυτό σημαίνει ότι τα μεταβολικά ένζυμα θα έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν αποδοτικότερα τα εκατοντάδες ενζυμικά συστήματα που διατηρούν τον οργανισμό εν ζωή. [...]
Η ωμοφαγική φυτική διατροφή συντελεί στη διατήρηση της υγείας και τη θεραπεία διαταραχών χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε ένζυμα. Ένα άτομο που τρέφεται κυρίως με ωμές (φυτικές) τροφές όχι μόνο διατηρεί τα μεταβολικά ένζυμά του, αλλά ελαττώνει και την ανάγκη του οργανισμού για πεπτικά ένζυμα. Κι επειδή τα μεταβολικά ένζυμα κάνουν ένα «διάλειμμα» από τη δεύτερη δουλειά τους (δηλαδή την πέψη), είναι πιο αποδοτικά στην κανονική τους δουλειά, που είναι η ανάπλαση, η αποτοξίνωση και η αποκατάσταση του οργανισμού.
Ωστόσο, δεν αρκεί να δώσουμε αυτό το διάλειμμα στα μεταβολικά ένζυμα. Για να αποκομίσουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, πρέπει να έχουμε μια βοήθεια κατά την αποβολή των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών. Κατά την ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα του σπιτιού, ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες πριν σκουπίσουμε. Η Δίαιτα του Ιπποκράτη διεγείρει το μεταβολισμό και είναι για το σώμα μας ό,τι η ανοιξιάτικη καθαριότητα για το σπίτι μας. Ωστόσο, αν οι απεκκριτικές οδοί δεν είναι καθαρές και λειτουργικές, είναι σαν να σπρώχνουμε όλη τη σκόνη κάτω από το χαλί θεωρώντας ότι έτσι καθαρίσαμε το σπίτι μας. Οι τοξίνες μπορεί να εισέλθουν πάλι στην κυκλοφορία του αίματος, με επακόλουθο την παροδική επανεμφάνιση των παθολογικών συμπτωμάτων, την κόπωση και τη δυσφορία. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι ενοχλήσεις, συνιστούμε μια διεξοδική αποτοξίνωση πριν από την έναρξη της δίαιτας...
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ: Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ...
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ann Wigmore: "Η δίαιτα του Ιπποκράτη με συνταγές υγείας"...
Ανδρέας Καραβιώτης