Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ



Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μήνες χωρίς τροφή, και χωρίς υγρά επιβιώνει για λίγες μόλις ημέρες. Ωστόσο, χωρίς αέρα πεθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν όλες οι αρχαίες κοσμολογίες και θρησκείες θεωρούν τόσο σημαντική την αναπνοή.
Η αναπνοή είναι ο σύνδεσμός μας με την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τα δέντρα και τα φυτά, των οποίων τα φύλλα μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα που ο άνθρωπος αποβάλλει από τον οργανισμό του, σε φρέσκο οξυγόνο.
Αν οι πνεύμονες είναι επιβαρυμένοι με πλεόνασμα βλέννας και διοξειδίου του άνθρακα, η χωρητικότητά τους μειώνεται και ο οργανισμός στερείται την επαρκή ποσότητα οξυγόνου που θα του δώσει τη δυνατότητα να «κάψει» τα άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού.
Με κάθε αναπνοή, στους πνεύμονες λαμβάνει χώρα ανταλλαγή αερίων. Το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα, αφαιρούνται από το φλεβικό αίμα. Ο φρέσκος, εμπλουτισμένος με οξυγόνο αέρας διαχέεται στο αρτηριακό αίμα και τροφοδοτεί όλα μας τα κύτταρα. Οι πνεύμονες φιλτράρουν χιλιάδες λίτρα αέρα σε καθημερινή βάση.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΟ
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψημένα αρτοσκευάσματα, το ραφιναρισμένο αλεύρι, το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική μόλυνση δημιουργούν πλεόνασμα βλέννας στους παραρρίνιους κόλπους και τους βρόγχους. Η συσσώρευση βλέννας εμποδίζει την αποτοξινωτική δραστηριότητα των πνευμόνων, ενώ επιβαρύνει και τα υπόλοιπα απεκκριτικά όργανα - το παχύ έντερο, το δέρμα, τους νεφρούς και το ήπαρ, τα οποία επίσης καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα». Αν έχετε υπερέκκριση βλέννας, επιβάλλεται να αποφεύγετε τα τρόφιμα που ευνοούν την παραγωγή της.
Η αποτοξίνωση των πνευμόνων προβλέπει πρόσληψη βλεννολυτικών τροφίμων και απλές αναπνευστικές ασκήσεις. Η με μέτρο κατανάλωση τροφίμων όπως το ωμό πράσινο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το χρένο (horseradish) και το φρέσκο τζίντζερ, συντελεί στην ελάττωση της παραγωγής βλέννας. Άλλα λιγότερο πικάντικα λαχανικά, όπως το κινέζικο λάχανο, τα ραπανάκια και οι ρέβες, το μαρούλι, το σέλινο, το αyyούρι και το νεροκάρδαμο, επίσης καθαρίζουν τους πνεύμονες. Ο χυμός νεροκάρδαμου αποτελεί εξαιρετική αποτοξινωτική τροφή για τους πνεύμονες.
Η χλωροφύλλη έχει παρόμοιο χημικό προφίλ με τα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι γνωστό ότι αυξάνει τις τιμές των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον άνθρωπο και στα ζώα. Κατά συνέπεια, δίνει στο αίμα τη δυνατότητα αφενός να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο, αφετέρου να αποβάλλει περισσότερα άχρηστα παραπροϊόντα.[...]
Αφότου αρχίσετε τη Δίαιτα του Ιπποκράτη, ενδέχεται να εμφανίσετε δυσοσμία αναπνοής. Επειδή αυτή η δυσοσμία πηγάζει από το αίμα και οφείλεται στην αποτοξίνωση των πνευμόνων, οι επιφανειακές λύσεις όπως η οδοντόπαστα και το στοματικό διάλυμα δεν προσφέρουν αποτελέσματα διαρκείας. Ωστόσο, να είστε βέβαιοι πως όταν το αίμα σας καθαρίσει, η αναπνοή σας θα είναι πιο ευωδιαστή από ποτέ.
Αναπνευστικές ασκήσεις
Το οξυγόνο που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνοής επιτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οξείδωσης (καύσης) των τοξινών. Η πλειονότητα των ενηλίκων χρησιμοποιούν μόλις το ένα τέταρτο της χωρητικότητας των πνευμόνων κατά τη συνήθη αναπνοή. Μολαταύτα, κατά τις αναπνευστικές ασκήσεις, χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τα τρία τέταρτα της χωρητικότητας των πνευμόνων, με συνέπεια το αίμα να εμπλουτίζεται με μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Ουσιαστικά, αν είστε αρχάριος στην πλήρη αναπνοή, η έκλυση επιπλέον ποσότητας οξυγόνου στο αίμα μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη.
Η πλήρης αναπνοή πρέπει να ξεκινά από το στομάχι και να σπρώχνει το διάφραγμα προς τα κάτω και προς τα έξω. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα, με τη σπονδυλική στήλη σας σε ευθυτενή στάση και όλο το σώμα χαλαρό. Τώρα νιώστε ότι ο αέρας που εισπνέετε γεμίζει το μεσαίο και άνω τμήμα των πνευμόνων. Θα παρατηρήσετε ότι η κοιλιά σας συσπάται αυτόματα και οι ώμοι πηγαίνουν προς τα πίσω, καθώς γεμίζει με αέρα το άνω τμήμα του θώρακα. Αν ζαλιστείτε, σταματήστε. Ειδάλλως, επαναλάβετε την πλήρη αναπνοή 15 φορές. Ξεκουραστείτε για 5 λεπrά και επαναλάβετε.
Θα σας βοηθήσει να φανταστείτε ότι η αναπνοή σας είναι ένα κύμα που εισέρχεται αργά στην κοιλιά, ύστερα γεμίζει το θώρακα κι έπειτα ακόμα πιο αργά ξεχύνεται στη θάλασσα, καθώς ο θώρακας και το στομάχι αδειάζουν. Είναι σημαντικό να αξιοποιείτε ένα μέρος του χρόνου που διαθέτετε γι' αυτή την αναπνευστική άσκηση, για να αποφορτιστείτε από τις έγνοιες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Χαλαρώστε - κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας, και συνεπώς κάνετε καλό και στην οικογένεια και στους φίλους σας.
-----------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ann Wigmore: "Η δίαιτα του Ιπποκράτη με συνταγές υγείας"...
Ανδρέας Καραβιώτης