Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ



Το βασίλειο των Φυτών χρησιμοποιεί την ηλιοφάνεια, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο, το νερό και τα οργανικά μέταλλα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης για να τραφούν τα ίδια και να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό φυτό (τροφή για τα ζώα) που περιέχει:
  • γλυκόζη
  • πρωτεΐνη
  • λιπαρά οξέα
  • οργανικά μέταλλα
  • οργανικά ένζυμα (βιταμίνες)
  • νερό (καθαρό)
Ανόργανο Μετάλλο από τη Γη + Φωτοσύνθεση = Οργανικά Μέταλλα από Φυτά που παρέχουν Πρωτεΐνη και Ένζυμα για τα ζώα και τους ανθρώπους.
Το ζωικό βασίλειο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει φωτοσύνθεση, επομένως πρέπει να στηριχθεί στο βασίλειο των φυτών να του ετοιμάσει τη τροφή του.
Οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας των τροφών της φύσης (όπως παστερίωση, μαγείρεμα, πρόσθεση συντηρητικών, κ.λπ....) σπάει τους δεσμούς μεταξύ των συστατικών των τροφών και των συνημμένων ενζύμων τους καθώς επίσης καταστρέφει και το ένζυμο. Το αποτέλεσμα είναι ανόργανα ή μετουσιωμένα συστατικά τροφών και έτσι ανόργανη τροφή.
Το ένζυμο πρέπει να είναι ζωντανό και συνδεμένο με το μέταλλο ή το συστατικό τροφής να μπορέσει το σώμα να το χρησιμοποιεί. Το ένζυμο ενεργεί ως "διαβατήριο" για να μπει το μέταλλο στο κύτταρο του σώματος και βοηθά στη χρησιμοποίηση αυτού του μετάλλου από το κυττάρο. Οι ωμές τροφές είναι ζωντανές και έτσι παράγουν ζωή στο σώμα. Επειδή έχουν άθικτα τα ένζυμα είναι οργανικές. Τα ένζυμα είναι καταλύτες - ουσίες που βοηθούν το σώμα να εργαστεί αποτελεσματικότερα στη αξιοποίηση των τροφών για το σκοπό της διατήρησης της ζωής.
Ένα παράδειγμα ανόργανης ουσίας είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Είναι απλά νάτριο και χλωρίδιο. Κανένα ένζυμο, κατά συνέπεια αυτό είναι νεκρό και το σώμα δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Οι οργανισμοί μας δεν μπορούν να συνάψουν ένζυμα σε ανόργανες ουσίες, παρά με πολύ μεγάλο κόστος. Είναι μόνο το βασίλειο των φυτών, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, η οποία μπορεί να συνδέσει τα ένζυμα σε ανόργανα στοιχεία και να τα κάνει ζωντανά ή οργανικά.
Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε τις τροφές, τόσο λιγότερο θρεπτική αξία διατηρούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές είναι ζωντανές οργανικές τροφές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε διάφορους βαθμούς, είναι ανόργανα ή "νεκρά" τρόφιμα.
Η παρακάτω είναι η ιεραρχία προετοιμασίας των τροφίμων που αρχίζει στην κορυφή χωρίς καθόλου προετοιμασία αφήνοντας τα τρόφιμα με την πλήρη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών τους, και τελειώνει στο κατώτατο σημείο με την επεξεργασία, καθιστώντας τα τρόφιμα νεκρά και άχρηστα στο σώμα - ελάχιστη ή καμία θρεπτική αξία δεν διατηρείται:
ΩΜΑ και ΟΛΟΚΛΗΡΑ: Πλήρη σε θρεπτικές ουσίες.
ΑΠΟΧΥΜΩΣΗ: Κατανάλωση αμέσως μόλις το δέρμα των φρούτων ή των λαχανικών σπάσει, αλλιώς το οξυγόνο συνδυάζεται με τα ένζυμα και τα σκοτώνει (η διαδικασία ονομάζεται "οξείδωση")
ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΑ ή ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ: Χάνεται το 2-5% της θρεπτικής αξίας (στα αποξηραμένα χωρίς χημικές ή πρόσθετες ουσίες).
ΠΑΓΩΜΕΝΑ: Πρόσφατα κομμένα που παγώνονται αμέσως, χάνεται το 5-30% της θρεπτικής αξίας.
ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ: Χάνεται το 15 - 60% της θρεπτικής αξίας. Βρασμένα στον ατμό σημαίνει ότι το πράσινο φασόλι είναι ακόμα λίγο τριζάτο (εάν είναι μαλακό λίωμα, τότε είναι μαγειρεμένο).
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ: Ψημένα, βραστά, βρασμένα στον ατμό πάρα πολύ, κονσερβο- ποιημένα στο σπίτι. Χάνεται το 40 -100% της θρεπτικής αξίας, ανάλογα με το πόση ώρα μαγειρεύεται.
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ: Χάνεται το 90 - 99% της θρεπτικής αξίας.
ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ / ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ / ΤΡΟΦΙΜΑ με ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΟΥΣΊΕΣ: Αυτά όχι μόνο έχουν χάσει το 100% της θρεπτικής αξίας τους, αλλά έχουν και τοξίνες που έχουν προστεθεί πάνω τους.
-----------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο: “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”
- Μεταφράσεις Διατροφικών Άρθρων από Επιλεγμένες Ιστοσελίδες -
Ανδρέας Καραβιώτης