Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: "ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΤΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ"



Η ζάχαρη και το αλάτι πρέπει να φορολογούνται και τα λαχανικά να συνταγογραφούνται από το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), σύμφωνα με μια ανεξάρτητη ανασκόπηση της πολιτικής τροφίμων στην Αγγλία.

Η σχετική έκθεση της Εθνικής Στρατηγικής Τροφίμων, με επικεφαλής τον επιχειρηματία Χένρι Ντίμπλμπι, αναφέρει ότι οι φόροι που θα αυξηθούν θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη δωρεάν παροχή σχολικών γευμάτων και να στηρίξουν καλύτερες δίαιτες μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Η Εθνική Στρατηγική Τροφίμων επιθυμεί επίσης από τους GPs – τους οικογενειακούς γιατρούς - να δοκιμάσουν τη συνταγογράφηση φρούτων και λαχανικών για να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή.

Η βιομηχανία τροφίμων προειδοποίησε ότι η πρόταση θα μπορούσε “να συντείνει σε μια πραγματική ώθηση στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων".

Ο Ίαν Ράιτ, της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, η οποία εκπροσωπεί τους κατασκευαστές, δήλωσε: «Η παχυσαρκία και τα τρόφιμα έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τη φτώχεια και χρειαζόμαστε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τις επιλογές που πρέπει να κάνουν».

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να φέρει προς ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο εντός έξι μηνών, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει προτάσεις για τις πολιτικές αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική Τροφίμων.

Η αναθεώρηση, η οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται ιστορικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος τροφίμων για την προστασία του NHS, τη βελτίωση της υγείας του έθνους και τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Η έκθεση θεωρεί ότι η πανδημία Covid-19 είναι ένα “οδυνηρό τεστ πραγματικότητας” που αποκάλυψε την κλίμακα της “ασθένειας” που σχετίζεται με τα τρόφιμα.

“Το μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας στο τραγικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου”, υπογράμμισε ο κ. Ντίμπλμπι , ο οποίος είναι συνιδρυτής την αλυσίδας ού – fast food (πρόχειρου φαγητού) Leon.

"Πρέπει τώρα να αδράξουμε τη στιγμή για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο σύστημα τροφίμων για τα παιδιά και τα εγγόνια μας", τόνισε ο κ. Ντίμπλμπι.

Βύρων Καρύδης

Πηγή