Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Η ΟΡΓΗ....

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα
Η οργή είναι η καλά κρυμμένη και σκοτεινή μας αποθήκη,εκεί όπου αποθηκεύονται οι φοβίες, ο θυμός η ταπείνωση και η ντροπή.


Η οργή μας προστατεύει από περαιτέρω τραυματικές εμπειρίες.
Είναι η άμυνα μας επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο τον πόνο.
Ψυχικά είναι η απόπειρα να ακουστούμε ,να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας μήπως και εκτιμηθεί η αξία μας ,αφού δεν έχουμε ικανότητα να την αποδείξουμε αλλιώς.
Συνήθως είναι η συμπεριφορά που αναπληρώνει την αίσθηση που μας καταπιέζει, την αίσθηση ότι είμαστε ανίσχυροι.
Η ψεύτικη αίσθηση δύναμης ανακουφίζει και είναι εθιστική

Η οργή είναι ο μηχανισμός που κρατάει τους άλλους σε απόσταση , οπότε δεν μπορεί ο απέναντι να δει μέσα στην ψυχή του οργισμένου. Είναι ο μηχανισμός που μεταφέρει την ντροπή στους άλλους.

Πολλοί άνθρωποι γεμάτοι οργή δεν εκφράζουν άλλα συναισθήματα. Τα κρατούν μέσα χωρίς κανένα σημάδι φόρτισης, ώσπου ξαφνικά η οργή μπορεί να ξεσπάσει κάπου σαν έκρηξη. Ίσως με το να μιλήσουν άσχημα και υποτιμητικά στους υπαλλήλους ,στους σερβιτόρους, στο βενζινάδικο .... αλλά και στο σπίτι στα παιδιά στον η στην σύντροφο. Είναι ίσως το ξέσπασμα του καλού παιδιού που κανείς δεν περιμένει.

Ενώ κάποιοι εξωτερικεύουν τη χρόνια οργή τους ,
άλλοι ζουν με την οργή που καίει μέσα τους, μια οργή σιωπηλή, γίνεται χρόνια πικρία και όλο αυτό σιγά- σιγά θεριεύει .

Ένα έντονο ξέσπασμα θυμού μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά πονοκεφάλους, ζάλη, πόνο στο στήθος, : “Όταν ένα άτομο είναι θυμωμένο, η ενέργεια κινείται προς τα πάνω.. Μερικές φορές ένα πρόσωπο μπορεί να υποστεί ακόμα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γιατί η ενέργεια και το αίμα ορμά προς τον εγκέφαλο, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από ένα ξέσπασμα θυμού.
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και συνήθως δεν θα προκαλέσει νόσο. Η σταθερή καταστολή του θυμού όμως, και βάζοντας τον εαυτό πάντα σε μια κατάσταση που δημιουργεί θυμό, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλεί προβλήματα, δεδομένου ότι προωθεί μια χρόνια κατάσταση εσωτερικής στασιμότητας της ενέργειας.

Το όργανο που ταλαιπωρείτε περισσότερο είναι το συκώτι .
ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ παίρνει φωτιά !!!

Συμπτώματα είναι πόνος και διόγκωση στο κεφάλι, ζαλάδα, βούισμα στα αυτιά ή αιφνίδια κώφωση,κόκκινο πρόσωπο κόκκινα πρησμένα ή επώδυνα μάτια, ξηρή και πικρή αίσθηση στο στόμα, έντονη ανυπομονησία και την τάση να ρίξει ξεσπάσματα θυμού.
Δευτερεύοντα συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία, ζωηρά όνειρα, κάψιμο πόνο κατά μήκος των πλευρών του θώρακα, σκούρα ούρα, δυσκοιλιότητα.
Η γλώσσα τυπικά παρουσιάζει ένα κίτρινο επίχρισμα, οι παλάμες ένα κόκκινο χρώμα και ο παλμός τείνει να είναι νευρικός και γρήγορος.

Πως σβήνουμε την φωτιά; Με νερό...
Είναι γνωστό ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Στην πραγματικότητα, αποτελεί περίπου το 70% του ανθρώπινου σώματος.
Όσον αφορά την λειτουργία του ήπατος στην ανοσία, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο. Βοηθά στην κατασκευή ισχυρότερων αντισωμάτων στην περίπτωση της έμφυτης ανοσίας, καθώς οι φυσικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης λειτουργούν αποτελεσματικότερα, όταν το σώμα μας είναι καλά ενυδατωμένο.

Εκτός των άλλων μήπως και ένα ποτήρι νερό , μπορεί να σταματήσει έναν καβγά στο σπίτι ;
ποιος ξέρει ;......δεν χάνουμε τίποτε να το δοκιμάσουμε...

Το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, ο μαϊντανός, τα αγγούρια (με άθικτο δέρμα πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου) περιέχουν σε αφθονία βιταμίνες C και A, μέταλλα όπως το κάλιο και το σίδηρο, καθώς και αντιοξειδωτικά βοηθούν το συκώτι, επίσης τσάι ταραξάκο και γαιδουράγκαθο
.
Σύμφωνα με τις μελέτες και την ανασκόπηση του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ,
συμπλήρωμα που περιέχει Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ, σε συνδυασμό με την χολίνη της οποίας η δράση είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και στη διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας.

Ευαγγελία Παπαγιάννη