Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ : ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ...


Η άσκηση βοηθά το σώμα μας να παράγει ενδορφίνες οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο σωματικά και ψυχολογικά, ανάλογα με την ένταση της κατάθλιψης. Ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από περιόδους κατάθλιψης επειδή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το σύντροφό τους, έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων, στρες ή ανησυχίας. Αυτό το είδος κατάθλιψης συνήθως είναι απλό ως προς την αντιμετώπισή του και εμφανίζεται περιστασιακά λόγω κάποιας κρίσης. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους και να μειώσει την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού επειδή, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

Φυσικές θεραπείες 

* Η τακτική άσκηση 

Αεροβική, άρση βαρών, τρέξιμο, κολύμβηση…
Καλό είναι να αρχίσετε με πιο ελαφριές ασκήσεις και με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να αυξήσετε την ένταση των ασκήσεων. Ιδανικό είναι να ασκείστε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα ή λίγο περισσότερο. Αν θέλετε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους.

* Διατροφή

Προσθέστε περισσότερη βιταμίνη Β και ασβέστιο στη διατροφή σας. Παράλληλα, εξαλείψτε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη.

* Φυτικά συμπληρώματα

Πολλά είδη βοτάνων έχουν χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Ένα από τα συνιστώμενα βότανα είναι το βαλσαμόχορτο το οποίο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

* Αναπνεύστε λίγο καθαρό αέρα

Όταν πάσχετε από κατάθλιψη, η επαφή με τη φύση μπορεί να είναι μια καταπληκτική θεραπεία η οποία θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Καλό είναι να πηγαίνετε για περπάτημα, βόλτα με το ποδήλατο... σε υπαίθριες περιοχές για τουλάχιστον 30 λεπτά..

* Να ξεκουράζεστε αρκετά

Να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, χωρίς διακοπές, έτσι ώστε το σώμα σας να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να ανανεωθεί. Η καλή ξεκούραση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, θα σας βοηθήσει να είστε πιο ευέλικτοι και θα μειώσει σημαντικά την κατάθλιψη.

* Να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν

Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, υποχρεώσεις και δουλειές στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Πηγαίνετε διακοπές, για ψώνια, αφιερώστε λίγο χρόνο στην οικογένειά σας, βγείτε έξω με φίλους, πηγαίνετε σε ένα πάρκο αναψυχής· ....

* Να έχετε τα χέρια σας διαρκώς απασχολημένα

Το να διατηρείτε τα χέρια σας διαρκώς απασχολημένα  ... Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε κάποιου είδους εργόχειρο, να μαγειρεύετε για την οικογένειά σας, να ράβετε, να ψήνετε, να γράφετε, να βγάζετε φωτογραφίες, να ζωγραφίζετε και άλλα.

* Να γράφετε για τα συναισθήματά σας

Αν δεν θέλετε να μοιράζεστε τα άγχη σας με άλλους και δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, μια καλή θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι το γράψιμο ή το διάβασμα.

* Καλέστε ένα φίλο σας

Αν είστε ένας από τους τυχερούς και έχετε έναν καλό φίλο που είναι πάντα έτοιμος να σας βοηθήσει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας, προσπαθήστε να τον/την καλείτε κάθε φορά που αισθάνεστε μελαγχολικοί. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι πάντα ευχάριστο να μιλάμε για τα συναισθήματά μας όταν είμαστε μελαγχολικοί αλλά οι προτάσεις ενός φίλου και ειδικά όταν γνωρίζετε ότι θα σας στηρίξει θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή την κρίση.