Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ





Η αναγκαιότητα της φύλαξης και καλλιέργειας των “παραδοσιακών” ποικιλιών είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στην παγκόσμια γεωργία την τελευταία δεκαετία μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα μέσα εντατικής καλλιέργειας και την χρήση μεταλλαγμένων σπόρων (mosanto) καθώς και την δραστική μείωση του καλλιεργήσιμου εδάφους σε όλον τον πλανήτη.


Η ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ των καλλιεργειών προκάλεσε την αντίδραση των ανθρώπων σε ύπαιθρο και αστικά κέντρα. ΕΤΣΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ομάδες φύλαξης των ΣΠΟΡΩΝ των παραδοσιακών ποικιλιών με ΣΚΟΠΟ να σταματήσουν την επέλαση μιας αγροτικής πολιτικής όπου μια χούφτα Εταιρειών θα ελέγχει πλήρως την διατροφική αλυσίδα από τον σπόρο μέχρι το πιάτο μας.

ΕΠΙΣΗΣ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ.

Σήμερα οι εναλλακτικές καλλιέργειες και οι πρωτοβουλίες φύλαξης και διάδοσης των παραδοσιακών σπόρων αποτελούν βάση της αλληλέγγυας οικονομίας μετρώντας περισσότερο από μια δεκαετία κινητοποιήσεων και παραγωγικής δραστηριότητας.

Η δικτύωση της «Αττικής Σποροφυλακής» παίρνει την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα της καλλιέργειας των παραδοσιακών ποικιλιών στα χωράφια με στόχο την πρόσβαση των καταναλωτών στα κηπευτικά / φρούτα που γνώριζαν ανέκαθεν ως τα πιο ποιοτικά και γευστικά. ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ενισχύεται η βιοποικιλότητα που επαναφέρει την φυσική ισορροπία στο οικοσύστημα προστατεύοντας το περιβάλλον.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους καλλιεργητές(επαγγελματίες ή μη) που έχουν εμπειρία στην καλλιέργεια των παραδοσιακών σπόρων ή θέλουν να ξεκινήσουν μια τέτοια καλλιέργεια, σε μια συζήτηση με στόχο την πληροφόρηση σε κάθε επίπεδο -γεωπονικό, επαγγελματικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό- και την συνεργασία παραγωγών και ομάδων ώστε να κάνουμε πράξη την ευρύτερη παραγωγή και την αναγνώριση της στο καταναλωτικό κοινό αλλά και να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση της αλληλέγγυας οικονομίας δίνοντας της την αυτόνομη βάση που χρειάζεται.

Η εκδήλωση προτείνεται να γίνει την Κυριακή, 2 Απριλίου, στον Βοτανικό Κήπο της Πετρούπολης.

http://votanikoskipos.blogspot.gr/


Το Σάββατο, 11/3, στην Πλάκα – Αφροδίτης 10 στις 6μμ., θα γίνει η συνάντηση της «Σποροφυλακής» μαζί με όσους παραγωγούς θέλουν και μπορούν για να καταρτίσουμε τις θεματικές ενότητες της εκδήλωσης.

Προτεινόμενη ατζέντα μέχρι τώρα:

Τεχνογνωσία και καλλιεργητικές μέθοδοι

Νομικό πλαίσιο

Οικονομικός προγραμματισμός : είδη, απόδοση / κόστος

Συνεργασία ομάδων – παραγωγών με κύριους άξονες:

1. Τροφοδοσία σε σπόρους

2. Σπορεία (εργασία και τεχνική)

3. Αλληλέγγυες αγορές, προώθηση.


Κάθε προβληματισμός και πρόταση για την συγκρότηση αυτής της εκδήλωσης είναι αναγκαία και ευπρόσδεκτα.

Θα χαρούμε να ακούσουμε/διαβάσουμε τις απόψεις σας για να ολοκληρώσουμε την ατζέντα.

Καλές σπορές!

Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής

https://sporoistinpoli.wordpress.com/