Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΦΩΝΟΥΣ



Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες – εξαιρουμένης της βροχής- κέντρο παιδικής μέριμνας στην Αυστραλία αφήνει τα παιδιά να κοιμούνται έξω. Τα οφέλη είναι πολλά και η πρακτική τους ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στην εποχή μάλιστα του Covid_19.

Τα παιδιά στην Αυστραλία απολαμβάνουν τον ύπνο σε παιδικές χαρές και αμμουδιές, κάτω από τη σκιά των πεύκων…κρατώντας με τον τρόπο αυτό μακριά τα κρυολογήματα.

Το κέντρο φροντίδας παιδιών στο Περθ έχει μεταφέρει την ώρα του  ύπνου στην αγκαλιά της μητέρας φύσης. Η συγκεκριμένη πρακτική ύπνου -θυμίζει το σκανδιναβικό πρότυπο- σε εξωτερικό χώρο αναφέρεται πως είχε «εκπληκτικά» αποτελέσματα.

Το κέντρο άρχισε να αφήνει παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και πέντε ετών να κοιμούνται έξω στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, για να δουν αν θα βοηθούσε την υγεία των παιδιών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε διάστημα 11 εβδομάδων, λιγότερο από το ένα τοις εκατό των παιδιών απουσίασε λόγω των χειμερινών ασθενειών.

Ο διευθυντής, “Ken Scott-Hamilton” ανέφερε πως αυτό το ποσοστό απουσιών (0,84%) είναι πρωτοφανές στατιστικό στοιχείο για τη χειμερινή περίοδο.

Πρόσθεσε πως: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η στατιστική είναι άμεσο αποτέλεσμα της πρακτικής σύμφωνα με την οποία τα παιδιά μας βρίσκονται πιο συχνά σε εξωτερικούς χώρους και τα μεγαλύτερα παιδιά κοιμούνται πιο συχνά έξω, όπου είναι σε θέση να αναπνέουν καθαρό αέρα αντί να κολλούν ασθένειες μέσα στον ξηρό, ανακυκλωμένο αέρα που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα μικροβίων η οποία μπορεί να επιτρέψει την εύκολη εξάπλωση της γρίπης, των ιών και του κρυολογήματος μεταξύ των παιδιών».

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η συνταγή της επιτυχίας, στο κέντρο παιδικής μέριμνας  αποδείχθηκε ότι τα παιδιά:

Κοιμούνται περισσότερο, βαθύτερα και πιο γαλήνια

Ξυπνούν πιο ανανεωμένα και ξεκούραστα

Βελτιώνουν τη γνωστική προσοχή τους και την εγρήγορση

Το κέντρο είναι τόσο εντυπωσιασμένο με τα αποτελέσματα που συνεχίζει να  εφαρμόζει την πολιτική ύπνου σε εξωτερικό χώρο. Στα παιδιά δίνεται επιλογή αν θέλουν να κοιμηθούν έξω ή μέσα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα μωρά.

Ενώ στη Βόρεια Ευρώπη είναι κοινή πρακτική τα παιδιά να κοιμούνται έξω, στην Αυστραλία είναι νέα ιδέα. Σύμφωνα με τον κ. Scott-Hamilton, τα οφέλη είναι αποδεδειγμένα.

Βοηθά πραγματικά τα παιδιά να παραμένουν υγιή;

Σύμφωνα με το κέντρο παιδικής μέριμνας οι περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν τον χειμώνα επειδή μένουν σε εσωτερικό χώρο, με τον ένα δίπλα στον άλλο, διευκολύνοντας έτσι την εξάπλωση των μικροβίων.

Οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα μέσω του ξηρού αέρα – αυτό συμβαίνει όταν είναι ενεργοποιημένοι οι θερμαντήρες.

Θα αφήνατε τα παιδιά σας να κοιμούνται έξω; Πείτε μας  τη γνώμη σας!

 Αφροδίτη Ντάικου

Πηγή