Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΦΛΟΥΔΕΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ...

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Γιατί να πετάμε τη φλούδα του λεμονιού όταν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και αυτή, με το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, στα φαγητά και γλυκά μας;

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το λεμόνι χωρίς να πετάξουμε τίποτε; Απλά. Τοποθετήστε το λεμόνι στην κατάψυξη. Όταν το λεμόνι παγώσει, πάρτε τον τρίφτη σας, και τρίψτε ολόκληρο το λεμόνι (δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσετε! Όπως τρίβουμε το λεμόνι στα γλυκά) και ρίξτε το πάνω σε όλα ΟΛΑ σας τα φαγητά.

Οι φλούδες λεμονιού περιέχουν 5 έως 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από ότι ο χυμός του λεμονιού. Οι φλούδες του λεμονιού έχουν την δυνατότητα να ανανεώνουν τα κύτταρα του σώματος μας.

Ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού για την φλούδα του. Λίγα όμως ξέρουμε για την φλούδα του, που είναι ακόμα πιο πλούσια σε ωφέλιμα στοιχεία. Δείτε γιατί:

• ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
• καθαρίζει το συκώτι
• περιέχει περισσότερα από 44 είδη φλαβονοειδή γλυκοσίδια που ενδυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία, προστατεύει από κιρσούς και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος
• αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα τοξικά στοιχεία των τροφών και του περιβάλλοντος.
• περιέχει σαλβεστρόλη Q40 και λεμονίνη, ουσίες που μάχονται τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα. Λειτουργεί προληπτικά απέναντι σε περισσότερες από 12 μορφές καρκίνου, όπως του στήθους, του παχέος εντέρου και του δέρματος
• περιέχει φλαβονοειδή που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων
• ρυθμίζει άψογα την αρτηριακή πίεση
• είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, καταπολεμά το στρες και τις νευρικές διαταραχές.
• έχει και μια τεράστια αντιμικροβιακή δράση
• βοηθάει στην ακμή και την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος.
• είναι πολύ καλή πηγή καλίου, ασβεστίου, φυτικών ινών και καροτίνης.

Φάτε την

1. Μαζί με τη σάρκα του λεμονιού, σε φέτες μέσα σε σάντουιτς και δίπλα σε κρεατικά ή
σε κομμάτια μέσα σε φρουτοσαλάτες και φρέσκες σαλάτες λαχανικών.
2. Τρίψτε την στον τρίφτη και πασπαλίστε τα φαγητά, τις σαλάτες, το νερό, το τσάι ή τα γλυκά σας.
3. Σαν δροσιστικό αφέψημα, βάζοντάς την σ’ ένα ποτήρι καυτό νερό το βράδυ και πίνοντάς το δροσερό το πρωί πριν το πρωινό γεύμα ή και κάθε στιγμή που διψάτε. Έχει υπέροχη γεύση και άρωμα.

Οι φλούδες λεμονιού

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λεμονοειδή, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη των καρκινικών όγκων στον μαστό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φλούδα λεμονιού περιέχει διπλάσιες βιταμίνες απ’ότι το ίδιο το φρούτο και έχει αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιπαρασιτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Τα λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό φάρμακο, ως μέσο καθαρισμού οικιακής χρήσης, ως γαρνιτούρα σε γεύματα, σαλάτες, γλυκά, και πολλά άλλα.

Αποτοξινώνουν τον οργανισμό, αλλά όταν στύψουμε τον χυμό τους, χάνουν ένα μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής ικανότητας και των θρεπτικών τους συστατικών.

5 Χρήσεις της φλούδας λεμονιού

Καθαριστική δύναμη 

Οι φλούδες από τα διάφορα εσπεριδοειδή και κυρίως από το λεμόνι έχουν ισχυρή καθαριστική δύναμη. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα μοναδικό καθαριστικό που να έχει ως βάση τις φλούδες του λεμονιού δεν έχετε παρά να εμποτίσετε μερικές φλούδες με λευκό ξίδι για 1 εβδομάδα. Στη συνέχεια και αφού οι φλούδες είναι εμποτισμένες με το ξίδι προσθέστε ίση ποσότητα νερού και έχετε ένα δραστικότατο καθαριστικό για το πάτωμα και όλες τις επιφάνειες.

Αρωματικό χώρου 

Τοποθετείστε τις φλούδες του λεμονιού σε μια κατσαρόλα και αφήστε τις να σιγοβράσουν. Τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται από το φλοιό του λεμονιού θα ανακατευτούν με το νερό και μέσω των υδρατμών θα πάνε στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα φυσικό αποσμητικό χώρου. Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το άρωμα του λεμονιού σας συμβουλεύουμε να τοποθετήσετε ακόμα ξύλα κανέλας ή γαρύφαλλο φτιάχνοντας έτσι ένα μοναδικό φθινοπωρινό αρωματικό για τον χώρο σας.

Φρεσκάρετε το ψυγείο σας 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Τοποθετήστε ένα μικρό μπολ με φλούδες λεμονιού στο εσωτερικό του ψυγείο σας. Οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν και το ψυγείο σας θα μυρίζει φρεσκάδα και καθαριότητα.

Καθαρίστε ξύλινες επιφάνειες κοπής 

Καθαρίστε ένα λεμόνι και μαζέψτε τις φλούδες του. Στη συνέχεια πάρτε τις φλούδες και τρίψτε τις στην ξύλινη επιφάνεια από την εξωτερική κίτρινη πλευρά. Για καλύτερη απολύμανση δεν έχετε παρά να αφήσετε το ξύλο κοπής να στεγνώσει στον ήλιο.

Φτιάξτε σκόνη από τη φλούδα 

Αν σας αρέσει η γεύση του λεμονιού δεν έχετε παρά να κάνετε τη φλούδα του σκόνη! Ναι, πολύ σωστά διαβάζετε, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Ξεφλουδίζοντας μια συγκεκριμένη ποσότητα από λεμόνια μπορείτε να αποξηράνετε τις φλούδες και στη συνέχεια να τις βάλατε στο μπλέντερ! Μετά από ένα καλό ανακάτεμα θα έχετε ως αποτέλεσμα σκόνη από τη φλούδα του λεμονιού.

Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει με το φλοιό του πορτοκαλιού και πολλών άλλων εσπεριδοειδών καθώς συμβάλουν στη υγεία μας με τις αντικαρκινικές ιδιότητες που έχουν. Τη σκόνη αυτή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ποικιλοτρόπως. Ανακατέψτε την σ’ ένα σοκολατένιο ρόφημα, βάλτε την σε ζύμη μπισκότων, σε κέικ, σε σάλτσες για σαλάτα και σε πολλές άλλες συνταγές.