Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ :¨ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ"......


Αποτέλεσμα εικόνας για κοροναιοσ

Η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θέλει να προστατεύσει τους πολίτες της αλλά αντίθετα να τους κολλήσει. Ποια είναι η λογική πίσω απ’ τον παραλογισμό

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Δεν έχει πάρει μέτρα προφύλαξης στη χώρα, και υπάρχει λόγος
Στη Βρετανία παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο βασισμένοι σε στατιστικές αναλύσεις και στη συμπεριφορική ψυχολογία που αν τους βγει καλώς, αν δεν τους βγει καήκανε.

Να το πω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ:

Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως πειραματόζωα, και υπάρχει περίπτωση να βάλει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες τα γυαλιά, υπάρχει όμως και κίνδυνος η φάση να εξελιχθεί σε Hunger Games.

Θέλουν να προστατεύσουν και τους ασθενείς αλλά και την οικονομία, κι αντί να κάνουν τώρα Lockdown, θα αφήσουν να κολλήσει Κορωνοϊό το 60% του πληθυσμού που σημαίνει πως θα αφήσουν να πεθάνουν πάνω από 250.000 απ’ τα πιο ευάλωτα άτομα.

Αν νοσήσει το 60% για αρχή, θεωρούν πως όλοι αυτοί θα έχουν Ανοσία Αγέλης. Έπειτα θα νοσούν λίγο λίγο κι άλλοι, και στο τέλος της σεζόν η Βρετανία θα έχει πετύχει σχεδόν την απόλυτη ανοσία και θα έχει ξεμπερδέψει μια για πάντα απ’ τον Κορωνοϊό.

Αντίθετα (σύμφωνα πάντα με τις βρετανικές εκτιμήσεις), οι άλλες χώρες που προστατεύονται και περιορίζουν τα κρούσματα, θα βρίσκονται συνεχώς (μέχρι σε ένα-δύο χρόνια να βρεθεί εμβόλιο) στο έλεος του Κορωνοϊού και θα πρέπει από Σεπτέμβριο πάλι να κλείνονται στα σπίτια τους όλοι με τεράστιο κόστος στην οικονομία.

Με δυο λόγια, είναι σαν το τσιρότο που αν το βγάλεις γρήγορα πονάει πολύ αλλά τελείωσες, ενώ αν το βγάζεις λίγο λίγο πονάς εις το διηνεκές 
Όλα αυτά βέβαια ΑΝ οι υπολογισμοί αποδειχτούν σωστοί. Αν δεν μεταλλαχθεί ο ιός, αν δεν αποδειχτεί πως όσοι έχουν κολλήσει και γιατρευτεί μπορούν να ξανακολλήσουν τον ίδιο ιό (μάλλον απίθανο) ή μια μετάλλαξή του (άγνωστη πιθανότητα), αν η χώρα αντέξει τους επόμενους μήνες μέχρι και 300.000 θανάτους. Και υπάρχουν και παράμετροι που θεωρούνται άγνωστες.

Με το που έμαθα τα παραπάνω κατάλαβα γιατί έχουν φρικάρει πολλοί στη Βρετανία, βλέποντας τον Μπόρις Τζόνσον να σφυρίζει αδιάφορα, και θυμούνται με τρόμο πως ταυτιζόταν (στ’ αλήθεια!) με το δήμαρχο στην ταινία «Σαγόνια του Καρχαρία» ο οποίος δεν έπαιρνε μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες και δεν έκλεινε την παραλία, με τα γνωστά αποτελέσματα. «Είναι παρεξηγημένος χαρακτήρας» είχε δηλώσει, και απ’ ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσει την τακτική του.

Περισσότερα στοιχεία για την Ανοσία Αγέλης και τα πλάνα του Τζόνσον που καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δε συμμερίζεται:

Η Ανοσία Αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού έχει κολλήσει τον ιό και έχει πάθει ανοσία. Έτσι οι πιθανότητες να μεταδοθεί μειώνονται (θεωρητικά τουλάχιστον) δραματικά μέχρι σταδιακά να εξαλειφθεί ο ιός.

Αυτό που λένε πως θα συμβεί στις υπόλοιπες χώρες (και στην Ελλάδα) είναι πως κάθε φορά που θα σταματάμε το Lockdown θα επανεμφανίζεται ο ιός και τα κρούσματα θα ξαναυξάνονται. Τότε θα ξανακάνουμε Lockdown, όταν θα το σταματάμε θα επανεμφανίζεται κ.ο.κ.

Η τακτική της Βρετανίας θα είναι διαφορετική:

Υπολογίζοντας πως αργά ή γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό -μέχρι το 80% των πολιτών- θα προσβληθεί απ’ τον Κορωνοϊό, θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς γύρω στις 250.000 άτομα θα πεθάνουν. Αφού δεν μπορούν να το σταματήσουν θα πρέπει να το ελέγξουν, θεωρεί ο καθηγητής Ian Donald που ασχολείται με την κοινωνική ψυχολογία της μικροβιακής ανοσίας.

Μεταφράζω πρόχειρα νήμα του στο Twitter:

«Το ιταλικό μοντέλο θέλει να σταματήσει τη μετάδοση. Η Βρετανία θέλει να μεταδοθεί ο ιός ΑΛΛΑ μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Ο σκοπός είναι να κολλήσουν όσα περισσότερα άτομα χαμηλού κινδύνου γίνεται, και έχοντας ανοσία να μειωθεί η μετάδοση σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση μοιάζει πως σε αυτή τη φάση θέλει να κολλήσει ο κόσμος μέχρι να γεμίσουν τα νοσοκομεία. Τότε θέλουν να μειώσουν -αλλά όχι να σταματήσουν- το ρυθμό μετάδοσης. Ιδανικά θέλουν μια ισορροπία: Να μπαίνουν στα νοσοκομεία τόσοι όσοι βγαίνουν. Αυτή η ισορροπία είναι το μεγαλύτερο ρίσκο.

Όσοι θα έχουν πλέον ανοσία θα επιστρέφουν στις δουλειές τους, θα πηγαίνουν στις παμπ κλπ, και η οικονομία θα λειτουργεί χωρίς απώλειες.

Τα παιδιά περνούν πολύ ελαφρά την αρρώστια κι έτσι η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει ως όπλο μετάδοσης, όταν θα θέλει να αυξάνει τα κρούσματα. Όταν θέλει να μειώσει την ταχύτητα, η «κάνουλα» μπορεί να κλείνει, οπότε θα κλείνουν τα σχολεία. Το ίδιο και με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, πχ. συναυλίες ή αθλητικά ματς. Και μετά η «κάνουλα» θα ξανανοίγει.

Αυτό σημαίνει πως το όποιο lockdown θα κρατά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες ΚΑΙ θα έχει ως αποτέλεσμα αυξανόμενο αριθμό πολιτών με ανοσία. Αυτό είναι ένα βιώσιμο πλάνο.

Μετά από λίγο, ο περισσότερος πληθυσμός θα έχει ανοσία, οι σοβαρά άρρωστοι θα έχουν λάβει την κατάλληλη θεραπεία και θα έχουν βγει απ’ τα νοσοκομεία, και η χώρα θα έχει γίνει άτρωτη. Οι πιο ευάλωτοι θα βρίσκονται πλέον σε μικρότερο κίνδυνο.

Αυτό θέλει να πετύχει η κυβέρνηση και μπορεί να το πετύχει. Περπατά τώρα σε τεντωμένο σκοινί, αλλά πιθανώς αυτό να είναι το πιο λογικό.

Είναι ενδεχομένως η καλύτερη στρατηγική, αλλά θα πρέπει να την εξηγήσουν με περισσότερη σαφήνεια. Βασίζεται σε πολλές εικασίες οπότε είναι καλό να μάθουμε ποιες είναι αυτές. Το πιο ενθαρρυντικό είναι πως η στρατηγική είναι υπερβολικά έξυπνη για να έχει παίξει οποιονδήποτε ρόλο στη διαμόρφωσή της ο Μπόρις Τζόνσον.»

Οπότε ένα απ’ τα (πολλά) προβλήματα αυτής της στρατηγικής είναι πως η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει μοιραστεί με τους επιστήμονες τα στοιχεία που έχει ώστε να πειστούν πως το σχέδιο όντως έχει πιθανότητες να πετύχει.

Σχεδόν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες διαφωνούν με την «Ανοσία Αγέλης»:

Και καθώς, όπως σχεδόν όλοι οι ημι-απατεώνες λαϊκιστές, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να μην έχει καθόλου ενσυναίσθηση και είπε απλώς ότι «Πολλές οικογένειες θα χάσουν τους αγαπημένους τους» λόγω της τακτικής του, οι πολίτες ανησυχούν. Θεωρούν πως παίρνουν μέρος σε ένα πείραμα που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, βασισμένο σε εικασίες και σε στοιχεία που η κυβέρνηση αρνείται να παρουσιάσει.

Βλέποντας μάλιστα οι Βρετανοί όλο τον υπόλοιπο κόσμο να κλείνεται στα σπίτια του και να προστατεύεται όσο πιο πολύ μπορεί, υπάρχει η περίπτωση να τον μιμηθούν. Αυτό θα χαλούσε τα σχέδια για ταχύτατη μετάδοση του ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα μοντέλα στα οποία βασίζεται το πλάνο Τζόνσον και τη συμπεριφορά που παίρνουν ως δεδομένη.

Ήδη πριν λίγο είδα πως ο αθλητικός κόσμος της Βρετανίας αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές του, παρά τη θέληση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στο θέμα των αθλητικών διοργανώσεων.

Η συνέχεια θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι ένα ρίσκο, ένα πείραμα. Κι ενδεχομένως είναι ένα δυστύχημα που περιμένει να συμβεί.

Άρης Δημοκίδης

Πηγή