Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη, «φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας», η καλή σωματική και ψυχική υγεία είναι απόρροια των διατροφικών μας επιλογών.
Όλοι έχουμε λίγο πολύ διαπιστώσει πόσο καλό ή κακό μας προκαλεί η διατροφή που ακολουθούμε και φυσικά, από αυτή την παραδοχή, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πνευματική μας λειτουργία.
Μια ομάδα ερευνητών από του Πανεπιστήμιο του Illinoins επικέντρωσε την προσπάθειά της στο να ανακαλύψει τη διατροφή που ευνοεί τη γνωστική απόδοση – την εξυπνάδα δηλαδή – και να περιγράψει τους μηχανισμούς μέσω των οποίων συμβαίνει αυτό.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση NeuroImage, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συνδέεται με τη γνωστική απόδοση. Η σχέση αυτή αποκωδικοποιείται με βάση την επίδραση των λιπαρών στην οργάνωση του δικτύου προσοχής και συγκέντρωσης του εγκεφάλου. Οι αναλύσεις προήλθαν από καταγραφή και μελέτη των επιπέδων λιπαρών οξέων στο αίμα υγιών ενηλίκων, διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας και ολοκλήρωση τεστ γενικής ευφυΐας.
Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών για την κατανάλωση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που δρουν ευεργετικά για τον εγκέφαλο, η διατροφή μας θα πρέπει να εμπλουτιστεί με :
- ελιές & ελαιόλαδο
- ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια πεκάν κ.α)
-βούτυρο όχι ζωικό αλλά από ξηρούς καρπούς, όπως π.χ. φιστικοβούτυρο
- λάδι κανόλα
- αβοκάντο
- σουσάμι
- πασατέμπο
Καλό είναι πάντως να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωσή τους καθώς όλα τα λίπη, συμπεριλαμβανομένων και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες! Ένας πρακτικός τρόπος είναι η κατανάλωση των τροφών με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αντί άλλων λιπαρών τροφών που ήδη καταναλώνουμε, και όχι η προσθήκη νέων λιπαρών σε αυτές που ήδη καταναλώνουμε (π.χ. για τη μαγειρική, αντικατάσταση βουτύρου με ελαιόλαδο).
Πηγή