Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΚΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.



Ο αμίαντος σκοτώνει αλλά αυτό ήταν γνωστό εδώ χρόνια.

Τα πολιτικά παιχνίδια όμως των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η αδιαφορία των Επιτελείων συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε στρατευμένοι και μόνιμο προσωπικό να πληρώσουν με την υγεία τους και την ζωή τους.

Μεταξύ αυτών ήταν και ναυτικοί, ακόμη και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους “όσοι υπηρέτησαν σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία είχαν αγοραστεί ή παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ, και αποδεδειγμένα είχαν εξοπλισμό αμιάντου, και υπέστησαν βλάβες διεκδικούν αποζημιώσεις μέσω δικηγορικών γραφείων των ΗΠΑ. Το πρόβλημα των βλαβών από αμίαντο στις ΗΠΑ έχει κριθεί δικαστικά κι έτσι οι διαδικασίες διεκδίκησης αποζημίωσης είναι τυποποιημένες. Προβλήματα ωστόσο παρουσιάζονται επειδή πολλές από τις κατασκευάστριες εταιρείες των πλοίων είτε έχουν κλείσει είτε έχουν πτωχεύσει.

Τα πλοία που από κατασκευής είχαν πολλά μέρη από αμίαντο σε συνδυασμό με κλειστούς χώρους, και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία όσων υπηρέτησαν σε αυτά, είναι τα περισσότερα που δόθηκαν ως αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα μας.

Πρόκειται κυρίως για τα αντιτορπιλικά «Θεμιστοκλής» D-120, «Μιαούλης» D-211, «Ασπίς» D-06, «Βέλος» D-16 (το πλοίο είναι σήμερα μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα), «Λόγχη» D-56, «Σφενδόνη» D-85, «Θύελλα» D-28, «Ναυαρίνο» D-63, «Κανάρης» D-212, «Κουντουριώτης» D-213, «Σαχτούρης» D-214, «Τομπάζης» D-215, «Αετός» D-01, «Ιέραξ» D-031, «Λέων» D-54, «Πάνθηρ» D-67, «Κριεζής» D-217, «Νέαρχος» D-65, «Κίμων» D-218, «Δόξα» D-20, «Νίκη» D-63, «Νέαρχος» D-219, «Φορμίων» D-220 και «Θεμιστοκλής» D-221.

Η κυριότερη ασθένεια που εμφάνισαν όσοι εργάστηκαν σε περιβάλλον αμιάντου είναι το «μεσοθηλίωμα», νόσημα το οποίο προκαλείται από τον αμίαντο. Υπάρχουν ωστόσο και πολλά περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου, προβλημάτων του αναπνευστικού αλλά και του οισοφάγου.

Πηγή: Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Πηγή