Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Η BAYER ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ MONSANTO

h-Bayer-zita-ti-sygkatathesi-tis-EE-gia-tin-eksagora-tis-Monsanto

Στα 66 δισ. δολάρια ανέρχεται το ντιλ Bayer-Mosanto

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας αγροχημικών Monsanto βρίσκεται ο γερμανικός κολοσσός Μπάγερ. Η πολυεθνική εταιρεία μαζικής κατασκευής χημικών και φαρμάκων υπέβαλε επισήμως αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της πρότασης εξαγοράς, σε μια εξέλιξη που αξιολογεί ως ένα σημαντικό ορόσημο για τη συμφωνία.

Η συμφωνία ύψους 66 δισ. δολαρίων, συνιστά το τρίτο συνεχόμενο μεγάλο ντιλ που ανακοινώνεται στον κλάδο των αγροχημικών από τον Δεκέμβριο του 2015, ύστερα από τη συγχώνευση των εταιρειών Dow και Du Pont και την εξαγορά της ελβετικής Syngenta από την κινεζική ChemChina. Κάπως έτσι, η παγκόσμια βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σπόρων θα συρρικνωθεί από τις 6 στις 4 ηγέτιδες εταιρείες, ενώ η Bayer θα αναχθεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή φυτοφαρμάκων και σπόρων στον κόσμο. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων προκαλεί εύλογο προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον ανταγωνισμό του κλάδου, δικαιολογώντας τον εξονυχιστικό πολιτικό έλεγχο και τη δημόσια κριτική της οποίας έχει γίνει στόχος.

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει την τελική της απόφαση μέχρι τις 7 Αυγούστου, με τη Bayer να φιλοδοξεί ότι θα ξεπεράσει και τον τελευταίο σκόπελο. Πάντως, σε περίπτωση που η εξαγορά δεν εγκριθεί, θα ξεκινήσει νέος κύκλος επισταμένου ελέγχου. Το ενδεχόμενο αυτό κάθε άλλο παρά απίθανο είναι, δεδομένου ότι οι δύο προηγούμενες μεγάλες συμφωνίες του κλάδου έτυχαν ενδελεχούς έρευνας. Τότε, απαιτήθηκε από τις εταιρείες να πωλήσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη έγκριση.

Πηγή