Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ



του Νικολάου Δαραδήμου

Κάποια μυστικά που πρέπει να ξέρετε, άσχετα αν θα κάνετε πράξη το δίδαγμα…


Η βιολογική ηλικία στο σώμα μας καθορίζεται από το πόσο «χαώδεις» και ελαστικές είναι οι κυτταρικές λειτουργίες. Η διαδικασία του γήρατος είναι η βαθμιαία απώλεια της ικανότητας των κυττάρων να «κινούν» τις βιοχημικές αντιδράσεις με την ταχύτητα και πολυπλοκότητα όπως στη νεαρή ηλικία…

Π.χ. το ΗΚΔ (Ηλεκτροκαρδιογράφημα) ενός αθλητή είναι εξαιρετικά χαώδες, ενώ όσο πιο ομαλά γίνονται τα σήματα τόσο πιο χαμηλή είναι η καρδιακή υγεία του ατόμου με κορύφωση την ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (κανένα «χάος») στην οποία το άτομο έχει αποβιώσει.

Σε περιπτώσεις απειλών όπως είναι οι τραυματισμοί, οι ιώσεις, αλλεργίες, μολύνσεις, τοξικές ουσίες κλπ, τα κύτταρα χρειάζονται περισσότερα ορθά μόρια για να κρατήσουν την ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ. Η αδυναμία διόρθωσης των ζημιών του κυττάρου (λόγω και της υποθρεψίας) οδηγεί στο σχηματισμό κυττάρων «υποδεέστερης» ποιότητας. Τα κύτταρα ας πούμε Β κατηγορίας δε μπορούν να επικοινωνήσουν τόσο καλά με τα Α κατηγορίας. Τέλος η τοξίνωση και η υποθρεψία «παραμορφώνουν» την έκφραση των γονιδίων με συνέπεια την κατασκευή ολοένα και πιο «υποβαθμισμένων» κυττάρων = ΓΗΡΑΣ!

Στο επίκεντρο της διαδικασίας της γήρανσης είναι οι χρόνιες φλεγμονές με κύρια αιτία τη ζάχαρη και κυριότερο θύμα το ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΟ (ο σταθμός ενέργειας του κυττάρου).

Η αυξανόμενη αδυναμία του σώματος να μεταβολίσει τη γλυκόζη δημιουργεί γλυκοπρωτείνες (συμπλέγματα γλυκόζης και πρωτεϊνών). Οι γλυκοπρωτεϊνες αυτές «διαβάζονται» ως εχθροί από το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο ξεκινάει την επίθεση με χρήση Ελευθέρων Ριζών (ναι σωστά διαβάσατε) οξείδιο του αζώτου κλπ ώστε να δημιουργηθεί φλεγμονή και να εξολοθρευτεί ο εχθρός. Το πρόβλημα είναι στον ΕΛΕΓΧΟ αυτής της αντίδρασης. Η ανεξέλεγκτη φλεγμονή οδηγεί σε καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών ειδικά του ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΟΥ.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το μιτοχόνδριο μέσω της «μεταφοράς ηλεκτρονίων» (η οποία γίνεται με συνεχείς οξειδώσεις και αναγωγές πάνω στις μεμβράνες που είναι «διπλωμένες» μέσα στο μιτοχόνδριο) δίνει συνεχώς ATP (ενεργειακό πακέτο που το κύτταρο χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του). Οι φλεγμονές σπάνε τη μεμβράνη του μιτοχονδρίου και από τις «τρύπες» γίνεται «διαρροή ηλεκτρονίων» οπότε η γεννήτρια του ATP δε λειτουργεί τόσο καλά. Επιπλέον τα διαρρέοντα ηλεκτρόνια στο κυτταρόπλασμα (έξω δηλαδή από το μιτοχόνδριο) συμβάλλουν στην αύξηση του οξειδωτικού stress.

Το μιτοχόνδριο έχει δικό του DNA το οποίο δεν έχει προστασία όπως το «κεντρικό» DNA (του πυρήνα) και δε μπορεί να επισκευάζεται. Για το λόγο αυτό το μιτοχόνδριο διαθέτει από μόνο του πανίσχυρα ΑΝΤΙ-οξειδωτικά όπως SOD (υπεροξείδιο δισμουτάση), γλουταθιόνη υπεροξειδάση, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή κλπ.

Όταν το μιτοχόνδριο καταστραφεί… τα «απομεινάρια» κυκλοφορούν μέσα στο κύτταρο και πυροδοτούν νέες φλεγμονές. Σταδιακά η αερόβια αναπνοή μειώνεται (γίνεται μόνο στο μιτοχόνδριο), παράγεται γαλακτικό οξύ στο κυτταρόπλασμα (λόγω αναερόβιας γλυκόλυσης), το pH μειώνεται (μην το μπλέκετε με το pH του αίματος) και πλέον το κύτταρο παράγει ενέργεια μόνο από αναερόβια αναπνοή η οποία δεν επαρκεί. Το όξινο pH, η υψηλή γλυκόζη ενδοκυτταρικά και οι διαλυμένες μεμβράνες είτε οδηγούν σε απόπτωση (το κύτταρο αυτοκτονεί) είτε σε «προσαρμογή» στις νέες συνθήκες ήτοι ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Πριν όμως την απόπτωση ή τον καρκίνο το κύτταρο σταδιακά «γερνάει».

Η οδηγία αναστροφής είναι απλή: ορθά μόρια σε υψηλές συγκεντρώσεις (λόγω του τοξινωμένου περιβάλλοντος που ζούμε) μέσω vegan ή ωμοφαγικής διατροφής με τις κατάλληλες ενισχύσεις σε ορθά μόρια κλειδιά (σύμφωνα με τις συμβουλές επαγγελματία υγείας εκπαιδευμένου στην Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική), καθαρό νερό, ήλιος και καθαρός αέρας, ανάπαυση και θετική σκέψη.

Ο δρόμος είναι αυτός. Το πόσο θα τον ακολουθήσεις εξαρτάται από σένα.

Πηγή