Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ




" Γεωργία απαλλαγμένη από ΓΤΟ, μια ευκαιρία για την αγροτική ανάπτυξη στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη υποστήριξε στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου. Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο Υπουργός σημείωσε τα εξής: «Το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μου, όπου η κοινή γνώμη είναι αντίθετη στην καλλιέργεια και στη χρήση.

Πιστεύουμε πως, ακόμη, δεν έχει αποδειχθεί η ασφαλής χρήση τους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η θέση της Ελλάδας, λοιπόν, ήταν και συνεχίζει να είναι η πλήρης απαγόρευση, χωρίς καμία εξαίρεση, της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην επικράτειά της.Θεωρούμε, συνεπώς, καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ενημέρωση για τις ευνοϊκές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων απαλλαγμένων από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και συμφωνούμε με τα κύρια συμπεράσματα της Διεθνούς Υπουργικής Σύσκεψης της Βιέννης. Υποστηρίζουμε και εμείς την ανάγκη για αγροτική ανάπτυξη απαλλαγμένη από ΓΤΟ, ειδικά σε χώρες με γεωργική διάρθρωση μικρής κλίμακας ή/και σε χώρες που παράγουν μεγάλο αριθμό αγροτικών προϊόντων με σήματα ποιότητας.

Τέλος, αποτελεί πίστη μας ότι η αγροτική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη χρήση ΓΤΟ είναι περιβαλλοντικά ορθή, οικονομικά βιώσιμη και έχει τεράστια σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία ανθρώπων και ζώων».

Πηγή