Με έναν παραγωγικό διάλογο και έντονο ενδιαφέρον έκλεισε η ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων, χθες Τετάρτη 28/6, στο πλαίσιο της δράσης «ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ» του Πιλοτικού Προγράμματος Κομποστοποίησης Διαλογή στην Πηγή που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και αφορά στην εγκατάσταση και αξιοποίηση του δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος & Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ κ. Αριστείδης Βρούστης, ο συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βασίλης Λιόγκας και η Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Μαρία Λοϊζίδου.
Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Αλέξης Μαυραγάνης «Από τους πρώτους μήνες του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και θετικά με περισσότερους από 700 τόνους για το 2016 να έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ (Φυσικό Λίπασμα), ποσότητα που διαφορετικά θα είχε οδηγηθεί στις χωματερές, ενώ από τη διαδικασία αυτή τα δημοτικά τέλη έχουν ήδη μειωθεί κατά 5% για το τρέχων έτος. Για τη δημοτική αρχή, το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα γενιά, γι’ αυτό υλοποιούμε συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, με επίκεντρο τα παιδιά που είναι ο ιδανικός επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος».
Την ίδια μέρα, στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, παιδιά από το Δήμο Βριλησσίων συμμετείχαν σε «έξυπνα» διαδραστικά παιχνίδια της Κοιν.Σ.Επ. knowl, μαθαίνοντας ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που τοποθετούνται στους καφέ κάδους καθώς και για τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης.
Ο Δήμος Βριλησσίων λειτουργεί ήδη αναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.
Επίσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Πληρώνω όσο Πετάω» (LIFE PAYT) θα τοποθετήσει πιλοτικά και κλειδωμένους κάδους που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση του όγκου απορρίμματος και συνδεόμενα οφέλη με τη μείωση των απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων κι ενός δικαίου συστήματος κοστολόγησης που συνδέεται με την παραγωγή απορριμμάτων κάθε πολίτη.
ΠΗΓΗ: Αθήνα 9.84