Τετάρτη 20 Αυγούστου 2025

ΜΗΛΟΞΥΔΟ !



Το μηλόξυδο είναι από τα τρόφιμα που δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Προσφέρει λύσεις στην κουζίνα μας και πολύτιμα οφέλη στην υγεία!

Εννοείται ότι αναφερόμαστε στο απαστερίωτο, αφιλτράριστο μηλόξυδο: αυτό που παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο της ζύμωσης φρέσκων μήλων (ξεκινάει σύντομα η συγκομιδή τους).
Το συγκεκριμένο μηλόξυδο διατηρεί τις πολυφαινόλες των μήλων μετά τη ζύμωση τους, όπως και τα προβιοτικά του, ενώ τα οργανικά οξέα (το οξικό και το μηλικό οξύ) είναι αυτά που προφέρουν την όξινη γεύση και τα σημαντικότερα παρατηρούμενα οφέλη του.
📏 Δοσολογία & Χρήση
Η αγαπημένη μου χρήση είναι ως ρόφημα, περίπου 10 λεπτά πριν τα γεύματα, για τη μείωση του μεταγευματικού σακχάρου ενός γεύματος και την αύξηση της οξύτητας του στομάχου, με σκοπό την καλύτερη πέψη πρωτεϊνούχων τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους.
Η τυπική δοσολογία κυμαίνεται από 1–2 κουταλάκια του γλυκού (5–10 mL) έως 1–2 κουταλιές της σούπας (15–30 mL) την ημέρα, διαλυμένες σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
Καλό είναι να ξεκινά κανείς με μικρές δόσεις και να αποφεύγει τις μεγάλες ποσότητες. Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών και πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.
Μερικά από τα οφέλη του:
🔸 Βοηθά στην πέψη πρωτεϊνούχων τροφίμων (ενισχύει τη γαστρική οξύτητα)
🔸 Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας την μεταγευματική γλυκόζη ενός γεύματος
🔸 Μαλακώνει τον φλοιό των οσπρίων κατά το μούλιασμα, κάνοντας τα πιο εύπεπτα (λιγότερα φουσκώματα).
🔸 Μπορεί να μειώσει τα αντιθρεπτικά συστατικά (όπως το φυτικό οξύ), βελτιώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων ενός γεύματος
🔸Οι πολυφαινόλες και το μηλικό οξύ του υποστηρίζουν την υγεία του συκωτιού και την αποτοξίνωση
Θα το βρείτε σε βιολογικά η επιλεγμένα καταστήματα ή μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Αξίζει!