Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Β12 !!!

Οι «χρυσές» ιδιότητες της βιταμίνης Β12 - Πού βοηθά; | ΥΓΕΙΑ ...

Πολλά ακούγονται για την Β12 και για την βασική της έλλειψη, στους χορτοφάγους....


Προσωπικά έχω συναντήσει πολλούς παμφάγους με έλλειψη αυτής της βιταμίνης.

Νομίζω ότι πρέπει να διευκρινιστούν κάποιες λειτουργίες, ώστε να σταματήσει ο φόβος και ο καθένας , αφού μάθει να αναλάβει, την ευθύνη της υγείας του.

Η Β12 παράγεται από μικροοργανισμούς και όχι από τον ίδιο τον οργανισμό των ζώων. Στα παλιά χρόνια όταν το έδαφος δεν είχε υποστεί τόση κακοποίηση και δεν ήταν, απολύτως αποστειρωμένο όπως σήμερα, οι άνθρωποι και τα ζώα μπορούσαν να πάρουν την B12 μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ακριβώς επειδή αυτά καλλιεργούνταν σε χώμα που ζούσαν μικροοργανισμοί.

Επομένως αν θέλουμε να συνδέσουμε την βιταμίνη Β12 μόνο με την κατανάλωση κρέατος, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ...

Η Β12 παράγεται από βακτήρια που ζουν στο έδαφος και στα σπλάχνα των ζώων. Τα βοοειδή και άλλα ζώα που τρέφονται με χόρτα παίρνουν Β12, καθώς και βακτήρια που παράγουν Β12, από τις μάζες του χώματος που είναι γύρω από τις ρίζες των χόρτων που ξεριζώνουν.

Τα κοτόπουλα παίρνουν Β12 καθώς τσιμπάνε σκουλήκια και άλλα έντομα.

Έτσι τα ζώα αποθηκεύουν την Β12 ως επί το πλείστον στο συκώτι και στους μύες τους, ενώ κάποια ποσότητα Β12 περνάει στο γάλα και τα αυγά τους.

Τα ζώα εκτροφής όμως δεν έχουν καμιά σχέση με όλα αυτά ,δεν τρέφονται με χόρτα που βγάζουν από τη γη ,αλλά ακόμη και αν το έκαναν, τα φυτοφάρμακα συχνά σκοτώνουν τα βακτηρίδια που παράγουν την Β12, καθώς και τα έντομα στο έδαφος.

Επίσης η βαριά χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τα βακτήρια που παράγουν την Β12 στα σπλάχνα των ζώων εκτροφής. Επίσης, για να μπορούμε να λαμβάνουμε την Β12 αποκλειστικά μέσω της τροφής, θα πρέπει να τρώμε τόσο πολύ κρέας και ψάρι, που θα γεμίσουμε το σώμα μας με υδράργυρο, τοξικά στοιχεία και χοληστερίνη. Αντίθετα, μια βίγκαν διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή.

Φυσικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην τυχόν έλλειψη της γιατί η Β12 είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος και των κυττάρων του αίματος.

Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, συμμετέχει στην παραγωγή γενετικού υλικού DNA και RNA, ενισχύει τη γονιμότητα , βοηθά στην πρόληψη του Alzheimer, συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεϊνών, τον μεταβολισμό λιπών και υδατανθράκων και βοηθάει στην καλύτερη πέψη της τροφής.

Ενισχύει επίσης την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας, μετριάζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για την σωστή απορρόφηση της αυτό που χρειάζεται είναι ένα δυνατό στομάχι και ένα καθαρό έντερο. Άτομα που υποφέρουν από μείωση στομαχικού οξέος δεν μπορούν να διασπάσουν την τροφή, με αποτέλεσμα ,ελλιπής απορρόφηση μέσω του λεπτού εντέρου.

Το καθημερινό άγχος έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην παραγωγή οξέος στομάχου, το χρόνιο στρες συμβάλει στην υποχλωρυδρία.

Η βιταμίνη απορροφάται στο τελικό τμήμα του ειλεού. Για την απορρόφηση της βιταμίνης είναι απαραίτητη, η σύνδεσή της με μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται για το σκοπό αυτό από το βλεννογόνο του στομάχου

Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί για τη Β12 είναι πως μπορεί να την πάρει κανείς ΜΟΝΟ από ζωϊκά παράγοντα. Αυτό είναι λάθος. Καμία τροφή δεν περιέχει φυσικά τη Β12 – ούτε ζωϊκή ούτε φυτική. Η Β12 είναι βακτήρια και παράγεται από μικρο-οργανισμούς.

Η Β12 είναι η μοναδική βιταμίνη που περιέχει ένα χαρακτηριστικό στοιχείο – το κοβάλτιο- που της δίνει και το χημικό της όνομα – κοβαλαμίνη- που βρίσκεται στο κέντρο της μοριακής της κατασκευής.

Οι άνθρωποι και όλα τα σπονδυλωτά χρειάζονται το κοβάλτιο, αν και αφομοιώνεται μόνο υπό μορφή βιταμίνης B12.

Το κοβάλτιο επηρεάζει βιολογικά την χρησιμοποίηση ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα , ενώ χρησιμεύει στην λήψη του σιδήρου από το έντερο. Βρίσκεται στα, δημητριακά στο κριθάρι, στη βρώμη, στα καρύδια, στα φυστίκια, στο αχλάδι, στο λάχανο .κλπ

Η σύνθεση της Β12 συμβαίνει στο μικρό έντερο (ειλεός) και απορροφάται εκεί. Από τη στιγμή που τα βακτήρια στο έντερό μας έχουν κοβάλτιο και κάποια άλλα στοιχεία, παράγουν Β12.

Η έλλειψη Β12 ...

ΠΟΤΕ δεν πρόκειται ΜΟΝΟ για έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα ποτέ δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Τα εμφανή συμπτώματα έλλειψης Β12 είναι η κόπωση, η χλωμάδα, η ανορεξία, παραισθήσεις, παράνοια, απώλεια βάρους κλπ.

Προσωπικά θεωρώ τη συνεχή κόπωση το πιο σοβαρό σύμπτωμα και συμβουλεύω όποιον νομίζει πως έχει έλλειψη Β12 να το διασταυρώσει άμεσα με τη βοήθεια ειδικών

.Η Πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος.

Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα γιατί δεν παίρνουν αρκετή Β12, στην πραγματικότητα δεν αφομοιώνουν καλά τις τροφές που τρώνε λόγω δυσκολίας στην πέψη.

Τα φυτά που μεγαλώνουν σε «βιολογικό» χώμα και με βιολογικό τρόπο, έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες Β12.. Έρευνες έχουν δείξει πως η τυπική διατροφή με ζωϊκά προϊόντα στην πραγματικότητα απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες Β12. Και αυτό γιατί η τυπική δίαιτα (με κρέας & γαλακτοκομικά) οδηγεί σε ατροφία του πεπτικού μας συστήματος.

Tο μαγειρευτό φαγητό για παράδειγμα, αποτελεί εμπόδιο στην απορρόφηση της Β12 γιατί δεν αφήνει το γαστρικό μας υγρό να έχει την καλύτερη δυνατή δράση. Υποστηρίζει πως τα φυσικά μικρόβια του χώματος και τα λαχανικά/φρούτα από βιολογικούς κήπους, είναι αρκετά να μας παρέχουν τη Β12 που χρειαζόμαστε. Το παν είναι το χώμα να είναι βιολογικό και η τροφή μας να μην είναι επεξεργασμένη/αποστειρωμένη γιατί έτσι σκοτώνονται τα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας βακτήρια.

Οι ωμοφάγοι ωστόσο χρειάζονται λιγότερη Β12 λόγω του βελτιωμένου πεπτικού συστήματος τους. Ο ρυθμός απορρόφησης της Β12 είναι υψηλότερος στους υγιείς οργανισμούς από ότι στους νοσούντες.

Έρευνες, σε χωριά χορτοφάγων ιθαγενών, έδειξαν πως κανείς δεν είχε συμπτώματα έλλειψης Β12.

Η αλήθεια είναι πως ό,τι στοιχεία χρειαζόμαστε, βρίσκονται στη φυσική διατροφή (ωμά λαχανικά και φρούτα). Η μητέρα φύση ξέρει καλύτερα από εμάς. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος από τη φύση τρέφεται με φρούτα και λαχανικά, μπορεί να πάρει τη Β12 από αυτά.

Είναι φοβερό πόση παραπληροφόρηση υπάρχει επί του θέματος, και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι άνθρωποι αγχώνονται για το αν παίρνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ανησυχούν χωρίς να ξοδέψουν λίγο από το χρόνο τους να διαβάσουν στοιχεία και να δουν πως η λογική λέει ότι δεν μπορείς να είσαι υγιής με το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα πετροχημικά (συνθετικές τροφές και συμπληρώματα) παρόλο που οι ενδιαφερόμενες βιομηχανίες προσπαθούν πάρα πολύ να πείσουν για το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε σε μία διατροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική, στη διατροφή για την οποία πλαστήκαμε. Αγοράστε βιολογικά και μην μπαίνετε στη διαδικασία να αποστειρώνετε τα λαχανικά και φρούτα σας όταν προέρχονται από βιολογικό χώμα. Περπατήστε στο βουνό ξεριζώστε κανένα χορταράκι και θα έχετε την Β12 που χρειάζεστε.

Ευαγγελία Παπαγιάννη