Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ΠΟΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ;



Η μαγειρική χρήση των λουλουδιών χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια στους Κινέζους, Έλληνες και τους Ρωμαίους.
Πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν λουλούδια στην παραδοσιακή τους μαγειρική – σκεφτείτε άνθη σκουός σε ιταλικό φαγητό και ροδοπέταλα στο ινδικό φαγητό. Το να προσθέσετε λουλούδια στο φαγητό σας μπορεί να είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να προσθέσετε χρώμα, γεύση και κάτι το διαφορετικό. Μερικά είναι πικάντικα, ενώ άλλα είναι αρωματικά. Η ποικιλία τους σε γεύσεις είναι εκπληκτική.

Tο πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει είναι τα υπέροχα χρώματα και η ποικιλία αρωμάτων που προσφέρουν τα λουλούδια στα πιάτα σας, ενώ σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη και η γεύση τους. Εκτός όμως από αυτά, πολλά από τα λουλούδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν επίσης, μεγάλη ποσότητα νέκταρ και έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Όσο υπέροχο μπορεί να είναι το συνδυάσετε τα λουλούδια με κάποιο πιάτο, τόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι κιόλας. Δεν χρειάζεται να τρομάξετε. Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να δοκιμάσετε κάποια λουλούδια με ασφάλεια.

Φάτε τα λουλούδια που ξέρετε ότι είναι φαγώσιμα. Αν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε ένα βιβλίο αναφοράς για τα βρώσιμα λουλούδια και φυτά.
Εφόσον πρόκειται να συνδυάσετε λουλούδια με κάποιο πιάτο να χρησιμοποιείται μόνο λουλούδια που έχετε καλλιεργήσει μόνοι σας. Να αποφεύγετε λουλούδια από το ανθοπωλείο ή κάποιο φυτώριο, πιθανότατα έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες.
Μην τρώτε λουλούδια που υπάρχουν στην άκρη του δρόμου ή σε κάποιο πάρκο. Και τα δυο μπορεί να έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακο ή ζιζανιοκτόνο, και επίσης μπορεί να έχουν ρυπανθεί από το καυσαέριο των αυτοκινήτων.
Να περιορίζεστε στη χρήση αποκλειστικά των πετάλων τους και να αποφεύγετε τα υπόλοιπα μέρη τους όπως ο μίσχος, ο ανθήρας και ο ύπερος.
Πρέπει επίσης να είστε σίγουροι για τα είδη και την ονομασία των λουλουδιών, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείτε και να χρησιμοποιήσετε κατά λάθος κάποιο άλλο λουλούδι που μπορεί να είναι τοξικό.
Για να διατηρήσετε τα λουλούδια φρέσκα, τοποθετήστε τα σε υγρό απορροφητικό χαρτί και βάλτε τα στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο. Μερικά θα διαρκέσουν μέχρι και δέκα ημέρες με αυτόν τον τρόπο. Το παγωμένο νερό μπορεί να τα αναζωογονήσει.

Γνωστά βρώσιμα λουλούδια που συναντάμε στη χώρα μας

Βιολέτα
Γαρίφαλο
Γιασεμί
Ηλίανθος
Ζαμπούκος
Ιβίσκος
Καλέντουλα
Τριαντάφυλλο
Λεβάντα
Μέντα
Νεροκάρδαμο
Παπαρούνα
Πασχαλιά
Υπερικό
Φασκομηλιά
Χαμομήλι
Χρυσάνθεμο

Για ξεχωριστές περιστάσεις

Η μαγειρική με λουλούδια αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα για ξεχωριστές περιστάσεις. Μπορείτε να τα προσθέσεις σε σαλάτες, σούπες, κύρια πιάτα, να κάνεις ζαχαρωτά, ζελέ, μαρμελάδες, γλυκά, αφεψήματα και ποτά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρες ή για τον αρωματισμό του ξιδιού και του ελαιόλαδου.

Πηγή