Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΩΝ ΤΑΤΟΥΑΖ "ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ" ΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ...




Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports», δείχνει ότι μικροσκοπικά στοιχεία που περιέχονται στο μελάνι των τατουάζ, ταξιδεύουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφή νανοσωματιδίων και φθάνουν ως τους λεμφαδένες-οι οποίοι αποτελούν κρίσιμους κόμβους για το ανοσοποιητικό σύστημα- με απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή συνέπειες για την υγεία.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναλυτική καταγραφή της μεταφοράς διαφόρων οργανικών και ανόργανων χρωστικών καθώς και τοξικών στοιχείων σε ιστούς που έχουν… χτυπηθεί με τατουάζ. Τα μικροσκοπικά σωματίδια περιλαμβάνουν μόρια από μολυσματικούς παράγοντες όπως το νικέλιο, το χρώμιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο, αναφέρουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και οι συνάδελφοί τους από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (German Federal Institute for Risk Assessment) που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση της μελέτης.
«Όταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ, συχνά είναι πολύ προσεκτικός στο να επιλέξει ένα μέρος όπου χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως. Κανείς όμως δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, αν και η μελέτη μας δείχνει ότι ίσως θα έπρεπε», εξηγεί ο  Hiram Castillo, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επιστήμονας στο ESRF.
Ένα από τα πιο κοινά συστατικά των μελανιών είναι το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2), μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται για να δημιουργεί συγκεκριμένες αποχρώσεις όταν αναμειγνύεται με άλλες χρωστικές. Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε τατουάζ στα οποία χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο συστατικό εμφανίζεται καθυστέρηση της επούλωσης του δέρματος καθώς και κνησμός και ερεθισμοί.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις φθορισμού ακτινών Χ για να «ακολουθήσουν» το TiO2 στο ταξίδι του στο δέρμα και τους λεμφαδένες, που βρίσκονται στο λαιμό, κάτω από τα χέρια και κατά μήκος της πτυχής μεταξύ των μηρών και την κοιλιάς. Διαπίστωσαν πως μόνο τα μικρότερα, σωματίδια νανο-κλίμακας έφταναν στους λεμφαδένες.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης μια τεχνική που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία μετασχηματισμού Fourier, για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στους ιστούς κοντά στα σωματίδια όπου υπήρχε τατουάζ, σε μοριακό επίπεδο. Ανέφεραν «ισχυρά στοιχεία» τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για τη μακροπρόθεσμη εναπόθεση τοξικών στοιχείων στο σώμα.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές των τατουάζ ταξιδεύουν ως τους λεμφαδένες και αυτό από οπτικές ενδείξεις: οι λεμφαδένες χρωματίζονται με το χρώμα του εκάστοτε τατουάζ. Είναι η απόκριση του σώματος ώστε να ‘καθαρίσει’ την περιοχή από τα στοιχεία που εισήλθαν στον οργανισμό λόγω του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι αυτά τα στοιχεία λαμβάνουν νανο-μορφή, γεγονός που μαρτυρεί ότι πιθανότατα δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως τα σωματίδια σε μικροκλίμακα. Και αυτό είναι το πρόβλημα: δεν ξέρουμε πώς αντιδρούν αυτά τα νανοσωματίδια στους ανθρώπινους ιστούς» εξηγεί ο Bernhard Hesse, ένας από τους κύριους συγγραφείς της νέας μελέτης.
Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την υγεία όσων επιλέγουν να κάνουν τατουάζ, αλλά και για το ότι πλέον αναπτύσσονται προηγμένες τεχνολογίες που βασίζονται σε τατουάζ. Πατώντας εδώ και εδώ, μπορείτε να δείτε δύο παραδείγματα τέτοιων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να μελετήσει μεγάλο δείγμα ατόμων που έχουν εμφανίσει παρενέργειες σε τατουάζ ώστε να ανακαλύψει τις πιθανές συνδέσεις με τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν.
Γιώτα Ζώτου  www.geekd.gr
Πηγές